Έντυπη Έκδοση

Ο Αντώνης ακονίζει τα μαχαίρια του

Αποφασισμένος να διαγράφει από το κόμμα όποιον αντιτίθεται στη γραμμή, φέρεται ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει η πρόσφατη διαγραφή του πρώην υπουργού και επί 22 χρόνια βουλευτή Χανίων Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Η διαγραφή του τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από το κόμμα ήταν «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Και φαίνεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, βουλευτών που στην εσωκομματική αναμέτρηση της Ν.Δ. στήριξαν την επίσης διαγραφείσα Ντόρα Μπακογιάννη, εφόσον τουλάχιστον δοθούν σχετικές αφορμές.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Σαμαρά, ο κ. Μαρκογιαννάκης έδωσε επαρκείς αφορμές. Κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Κρήτη τον Ιούλιο, ενώ ήταν στο νησί, δεν παρέστη ούτε στην υποδοχή, ούτε στο δείπνο που στη συνέχεια παρέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στους βουλευτές του νησιού, όπου και συζητήθηκε η υποψηφιότητα του Γιάννη Πλακιωτάκη, του τελικώς υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περιφέρεια της Κρήτης. Με δεδομένες δε και τις «συμβουλές» του κ. Μαρκογιαννάκη προς τον νυν υποψήφιο περιφερειάρχη να μην κατέβει στις εκλογές, οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένο ότι υπήρχε προσυνεννόηση με την Ντόρα Μπακογιάννη για να «σαμποταριστεί η υποψηφιότητα Πλακιωτάκη».

Εντελώς αντίθετη βεβαίως είναι η θέση του κ. Μαρκογιαννάκη, που πάντως, ως γνωστόν, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να είναι ο ίδιος υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη, απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει, αν τελικά καταλήξει, εντός της εβδομάδας.

Ανεξαρτήτως ωστόσο των πραγματικών περιστατικών, η διαγραφή Μαρκογιαννάκη έχει επιτείνει την ένταση και την γκρίνια στις τάξεις της Κ.Ο. της Ν.Δ. Οι πληροφορίες θέλουν έναν ακόμη βουλευτή, τον Θ. Γιαννόπουλο, επίσης του κλίματος Μπακογιάννη, να δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή του, όντας δυσαρεστημένος διότι δεν πήρε το χρίσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ίδιος δεν τις επιβεβαιώνει, ούτε όμως και τις διαψεύδει.

Δυσαρεστημένος είναι και ο Γ. Κοντογιάννης, για ανάλογους λόγους, επειδή δεν πήρε το χρίσμα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά επί του παρόντος, τουλάχιστον, δεν έχει κάνει κινήσεις ή δηλώσεις που να οδηγούν στα άκρα τη σχέση του με τη Ρηγίλλης.

Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα κακό κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι επικριτές του Αντώνη Σαμαρά τού καταλογίζουν πως «είτε από ανασφάλεια είτε επειδή σκοπεύει να επιβάλει ιδεολογική καθαρότητα παλαιού δεξιού τύπου» οδηγεί το κόμμα σε συρρίκνωση, με συνέπειες που θα καταγραφούν άμεσα στα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι με τις κινήσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανοίγει πεδίον δόξης λαμπρόν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών στην Κρήτη («το κάστρο της κυρίας Μπακογιάννη») να προσμετρήσει τις δυνάμεις της, με ή χωρίς την υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη, διευκολύνοντάς την έτσι να προχωρήσει στην ίδρυση του νέου κόμματος.

«Ατυχή» χαρακτηρίζουν εξάλλου την επιλογή του Β. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής. Ενός προσώπου που ναι μεν είναι «νέο και άφθαρτο» , δεν μπορεί όμως να προσδώσει τον πολιτικό χαρακτήρα του «αντι-μνημονίου» που η Ν.Δ. διατείνεται ότι επιθυμεί για τις εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Οι κάλπες του Νοέβρη
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Μπάσκετ, νυστέρι και τοπική αυτοδιοίκηση
Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων
Η μίνι ανταρσία της «συμμορίας των 4»
Για το ίδιο θέμα
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ
«Πωλητήριο» σε δημόσιες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση
«Κληρώνει» ο ανασχηματισμός
Κοινωνικό πακέτο με λογιστικά τρικ
Συνέντευξη: Λούκα Κατσέλη
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Υποψίες για «Μαντέλη Νο2»
Εκλογικός νόμος
Αντιρρήσεις για τη λίστα
Οι κάλπες του Νοέβρη
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Μπάσκετ, νυστέρι και τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Αντώνης ακονίζει τα μαχαίρια του
Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων
Η μίνι ανταρσία της «συμμορίας των 4»
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Τρεις συντεταγμένες στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ
Λόμπι Αγκυρας-Σκοπίων
Διπλωματικός γάμος
Οι επιδόσεις των βουλευτών
Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής