Έντυπη Έκδοση

Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής

Οι βουλευτές είθισται να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Είναι ένας από τους λόγους που τους εκλέγουν οι πολίτες. Πόσοι και ποιοι το κάνουν; Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ.Ε.» από την προεδρία της Βουλής είναι ενδιαφέροντα, όσον αφορά τουλάχιστον την ποσότητα του «παραγόμενου έργου». Αυτή που καταγράφεται από τις ερωτήσεις που υποβάλλονται προς υπουργεία.

Οι απλές ερωτήσεις (όχι επίκαιρες ή επερωτήσεις) αφορούν τη «λάντζα» του κοινοβουλευτικού έργου και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν εντός 25 ημερών. Οπως αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής, «οι βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή».

*Πρώτη διαπίστωση που προκύπτει αβίαστα (αποτελεί άλλωστε κοινοβουλευτική παράδοση στη χώρα μας), είναι πως οι βουλευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος προτιμούν να μην ερωτούν. Οχι γιατί δεν είναι «περίεργοι» αλλά προφανώς για να μη δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης που στηρίζουν, να μη δυσαρεστούν υπουργούς, αλλά και για να μη γίνουν και οι ίδιοι δυσάρεστοι.

Ανάμεσα στις πλέον «διακριτικές» παρουσίες στη Βουλή από πλευράς ΠΑΣΟΚ η νεοεκλεγείσα Αννα Νταλάρα. Δεν υπέβαλε καμία ερώτηση, όπως άλλωστε και ο Γ. Λιάνης, ο Σπ. Μοσχόπουλος, η Ελενα Παναρίτη, ο Μ. Παπαϊωάννου, ο Θ. Παραστατίδης, ο Γ. Φλωρίδης και ο Τηλ. Χυτήρης.

Μία ερώτηση έκανε η Θεσσαλονικιά Εύα Καϊλή, το ίδιο και ο Βεροιώτης Αθ. Γικόνογλου. Ακολουθεί ο γραμματέας του κόμματος Σωκ. Ξυνίδης με 2 ερωτήσεις. Η άλλοτε δραστήρια της αντιπολίτευσης Μιλένα Αποστολάκη υπέβαλε και αυτή δύο ερωτήσεις, όπως επίσης η Ροδούλα Ζήση και ο Χρ. Αηδόνης.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίπερα όχθη, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που «πυροβολούν»: Πρώτος ο βουλευτής Ηλείας Μιχ. Κατρίνης με 110 ερωτήσεις, ακολουθούμενος από τον Αθ. Αλευρά με 93.

Κατά τα άλλα οι βουλευτές της εκάστοτε κυβερνητικής παράταξης ψηφίζουν συντεταγμένα, είτε κατά συνείδηση είτε με κομματική πειθαρχία. Ελάχιστες περιπτώσεις διαφοροποιήσεων έχουν καταγραφεί και όλες είδαν την πόρτα της εξόδου μετά την οποία ως ανεξάρτητοι πρόλαβαν να κάνουν ο Β. Οικονόμου 17 ερωτήσεις και η Σοφία Σακοράφα 10 ερωτήσεις. Ο Γ. Δημαράς μετά το εκκωφαντικό «παρών» στην ψηφοφορία για το μνημόνιο κρατάει χαμηλούς τόνους χωρίς να έχει υποβάλει καμία ερώτηση.

*Κι αν το έργο των βουλευτών της συμπολίτευσης σε αυτόν τον τομέα είναι δύσκολο, στη Ν.Δ. έπρεπε να ήταν καθημερινό «καθήκον»! Κι όμως, υπάρχουν τέσσερα ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών με πολύ συχνές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα που αγνοούν αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Καμία ερώτηση δεν έχει υποβληθεί από τους Δ. Αβραμόπουλο, Β. Μεϊμαράκη, Α. Σπηλιωτόπουλο και Ελισάβετ Παπαδημητρίου. Χαμηλές επιδόσεις με μία ερώτηση έχουν οι Β. Πολύδωρας, Γ. Τραγάκης, ενώ μόνο τρεις έχουν υποβάλει οι Πρ. Παυλόπουλος, Σ. Χατζηγάκης, Π. Καμμένος, Δ. Σιούφας.

Η παλιά κοινοβουλευτική καραβάνα που λέγεται Γ. Γιακουμάτος, γνώστης του ρητού «στου κουφού την πόρτα...», θεώρησε σώφρον να ενοχλήσει μόνο έξι φορές.

Βέβαια, δεν απουσιάζει και η «γαλάζια αεράμυνα» από βουλευτές της περιφέρειας: Επικεφαλής ο Ν. Νικολόπουλος με 615 ερωτήσεις, ο Ελ. Αυγενάκης με 538 και ο Θ. Καραόγλου με 381.

*Στο ΛΑΟΣ, φέρνουν στη Βουλή ό,τι βγαίνει στην επικαιρότητα. Πρόκειται για «βαριά βιομηχανία» ερωτήσεων. Οι Κ. Αϊβαλιώτης και Κ. Βελόπουλος έχουν υπογράψει 1.792 ο πρώτος και 1.538 ερωτήσεις ο δεύτερος. Ακολουθούν οι Α. Γεωργιάδης με 860 και έπεται ο Αθ. Πλεύρης με 857. Ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης, τίμησε τη διαδικασία με 5 ερωτήσεις.

*Στην αριστερά κάνουν λελογισμένη χρήση του δικαιώματος. Στο ΚΚΕ προηγούνται οι Θεσσαλονικείς Σοφία Καλαντίδου (204) και Γ. Ζιώγας (186). Τις λιγότερες έχουν υποβάλει ο Σπ. Χαλβατζής (64) και η Λιάνα Κανέλλη (72). Για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με την κομματική τακτική, η Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει υποβάλει καμία εκτός από επτά επίκαιρες.

*Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ψηλά με 87 ερωτήσεις. Πρωτοστατεί η τριάδα Μιχ. Κριτσωτάκης (181), Ευαγγελία Αμμανατίδου (162) και Παν. Λαφαζάνης (161).

*Ενδεικτικό είναι πως οι τρεις βουλευτές που αναχώρησαν και συγκρότησαν τη Δημοκρατική Αριστερά, οι Αθ. Λεβέντης, Γρ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης, έχουν καταθέσει ισάριθμες ερωτήσεις (57). Δύο περισσότερες έχει ο πρόεδρος του νέου κόμματος Φ. Κουβέλης (59).

Οι βουλευτές ερωτούν και η κυβέρνηση απαντάει. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι ικανοποιητικό, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται ότι οι απαντήσεις που παίρνουν είναι γενικόλογες και περί άλλα τυρβάζουν.

Γενικώς, πάντως, απαντήσεις δίνονται τουλάχιστον από την πλειονότητα των υπουργών. Τις περισσότερες ερωτήσεις κατά σειρά δέχθηκαν το υπουργείο Εσωτερικών (2.603), το υπουργείο Οικονομικών (1.775) και το υπουργείο Περιβάλλοντος (1.670). Τα συγκεκριμένα υπουργεία ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό πάνω από 90%.

Καλύτερη επίδοση έχουν, ίσως και λόγω του μικρού όγκου ερωτήσεων που δέχονται, τα υπουργεία Εξωτερικών (τρεις αναπάντητες ερωτήσεις στις 582 που δέχθηκε), Αμυνας (9 αναπάντητες στις 560), Δικαιοσύνης (9 στις 480). Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ έχει το υπουργείο Υγείας. Δέχθηκε 1.554 ερωτήσεις και απάντησε στις 821. Ακολουθεί το Παιδείας, που οφείλει 215 απαντήσεις επί συνόλου 1.420. Το Εργασίας έχει στην αναμονή 154 από τις 1.215.

Πριν κλείσει η πρώτη Σύνοδος της Βουλής η πλέον χαρακτηριστική ερώτηση είναι αυτή της Ευαγγελίας Αμμανατίδου, που ερωτά τέσσερα υπουργεία γιατί αγνοούν τις ερωτήσεις της. Ουδείς, βεβαίως, θεώρησε υποχρέωσή του να της απαντήσει!

ΦΙΛ. ΠΕΛΤΣΑΝΙΚΟΣ

«Θα βελτιωθούν τα υπουργεία»

Την ύπαρξη αδυναμιών σε κάποια υπουργεία παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που μας δήλωσε: «Εκτιμώ ότι η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη χώρα μας είναι ικανοποιητική, σίγουρα όμως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Κάποιες αδυναμίες που εμφανίστηκαν σε ορισμένα υπουργεία τούς πρώτους μήνες ανάληψης καθηκόντων από τους νέους υπουργούς, οι οποίες σχετίζονταν με την οργάνωση των υπηρεσιών των υπουργείων που υποβοηθούν το κοινοβουλευτικό έργο, έχουν αποκατασταθεί. Παράλληλα με τις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, που πρότεινα και έγιναν δεκτές τον Ιούλιο από την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός διάλογος θα αποκτήσει μεγαλύτερη αμεσότητα και ζωντάνια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το σχέδιο πώλησης των ΔΕΚΟ
«Πωλητήριο» σε δημόσιες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση
«Κληρώνει» ο ανασχηματισμός
Κοινωνικό πακέτο με λογιστικά τρικ
Συνέντευξη: Λούκα Κατσέλη
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»
Υπόθεση Siemens
Siemens: Υποψίες για «Μαντέλη Νο2»
Εκλογικός νόμος
Αντιρρήσεις για τη λίστα
Οι κάλπες του Νοέβρη
Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες
Μπάσκετ, νυστέρι και τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Αντώνης ακονίζει τα μαχαίρια του
Ο κύκλος των χαμένων υποψηφιοτήτων
Η μίνι ανταρσία της «συμμορίας των 4»
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Τρεις συντεταγμένες στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ
Λόμπι Αγκυρας-Σκοπίων
Διπλωματικός γάμος
Οι επιδόσεις των βουλευτών
Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής