Έντυπη Έκδοση

«Χορεύει» το Ρίο-Αντίρριο

Προβληματισμό στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους της βορειοδυτικής Πελοποννήσου προκαλεί η σεισμική διέγερση που καταγράφεται από τους σεισμολόγους τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως στον Πατραϊκό Κόλπο.

Η ευρύτερη περιοχή δονείται σχεδόν καθημερινά από μικροσεισμούς Η ευρύτερη περιοχή δονείται σχεδόν καθημερινά από μικροσεισμούς Ενα μεγάλο τμήμα της ευρύτερης περιοχής Ρίου-Αντιρρίου «χορεύει» σχεδόν καθημερινά στους ρυθμούς των Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Προχθές στις 5 το πρωί οι κάτοικοι της ΒΔ Πελοποννήσου ξύπνησαν τρομαγμένοι από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα, τη δυτική Αχαΐα και την ανατολική Ηλεία, εκδηλώθηκε ακριβώς στις 5 το πρωί και το επίκεντρό του ήταν 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 17 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός, που είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδευόταν από έντονη βοή, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και πολλοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες- προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές από ανατροπές αντικειμένων σε πολυκατοικίες.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και κάνουν λόγο για έντονη σεισμική διέγερση στον Πατραϊκό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιεφέρον.

«Δεν τελειώσαμε»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης, ανέφερε στην «Ε» ότι ο προχθεσινός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έχει άμεση σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή Ρίου-Αντιρρίου. «Εκτιμώ ότι η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο», δήλωσε στην «Ε».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την έντονη ανησυχία των πολιτών έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση στις 24 Ιουνίου 2011 εκτιμήσεων και δεδομένων από την ερευνητική ομάδα ΒΑΝ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ που αφορούν έντονα ηλεκτρικά σήματα τα οποία κατέγραψε στην περιοχή ο σταθμός που διατηρεί η ομάδα στον Πύργο Ηλείας.

Οι εκτιμήσεις της ομάδας ΒΑΝ κάνουν λόγο για επερχόμενο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, ο οποίος αναμένεται να συμβεί εντός του παραλληλόγραμμου το οποίο συμπεριλαμβάνει δυτικά τις νήσους Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, βόρεια τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τον Πατραϊκό Κόλπο, τη δυτική Πελοπόννησο και εκτείνεται νοτίως έως τα όρια του σεισμικού τόξου της Κρήτης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Πρόσβαση στα ΑΕΙ από ΙΕΚ, κολλέγια
Διήμερη κινητοποίηση
Δημόσιο
Ασπίδα σε διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ
Δήμος Αθηναίων
Με πιλότο τα κόκκινα φανάρια
Υπουργείο Υποδομών
Ραγκούσης: Πλήρης η απελευθέρωση ταξί
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Εκπτώσεις στην παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων
Υγεία
Χωρίς γιατρούς 8, 9 Σεπτεμβρίου
Ρίχτερ
«Χορεύει» το Ρίο-Αντίρριο
Πυρκαγιές
Με 8 Μποφόρ, οι πυρκαγιές πήραν αέρα
Οι φλόγες έγλειψαν τις αυλές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πρόλαβαν να χασισομαζέψουν
Διαρρήξεις με τηλεκοντρόλ...
Ενστολοι πιστολάδες
Σκότωσε τον πατέρα του
Για όπλα και ναρκωτικά
Οδικό δίκτυο
Σήκωσαν τις μπάρες στις Αφίδνες