Έντυπη Έκδοση

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΤΩΠΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Με τον φόβο της αγανάκτησης

Οι αναμενόμενες πολλαπλές εστίες εντάσεων στο κοινωνικό μέτωπο και η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που φτάνει σήμερα στη χώρα μας, αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια για την κυβέρνηση Παπανδρέου, εν όψει φθινοπώρου.

Σκέψεις ακόμη και ματαίωσης ομιλίας του πρωθυπουργού εκφράστηκαν στην κυβέρνηση Σκέψεις ακόμη και ματαίωσης ομιλίας του πρωθυπουργού εκφράστηκαν στην κυβέρνηση Με ανοιχτά μέτωπα, αλλά και λόγω της προβλεπόμενης «θερμής» υποδοχής του πρωθυπουργού από διαδηλωτές στη ΔΕΘ, το Σάββατο το βράδυ πέρασε από τη σκέψη των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου να ματαιωθεί η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο «Βελλίδειο» προς τις χειμαζόμενες παραγωγικές τάξεις.

Η πληροφορία διέρρευσε από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος και δημιούργησε έκπληξη κατ' αρχήν και εντονότατες αντιδράσεις και από κυβερνητικά στελέχη στη συνέχεια, που είδαν στην κίνηση αυτή φόβο και αμηχανία.

Αποτέλεσμα, το επιτελείο του πρωθυπουργού ανέκρουσε πρύμναν και τελικώς η ομιλία θα πραγματοποιηθεί. Από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος λεγόταν χθες, πάντως, πως «δεν υπήρξε ποτέ τέτοια σκέψη και απλώς η πληροφορία ότι η παρουσία στη Θεσσαλονίκη φέτος θα είναι "λιτή" (μικρό επιτελείο υπουργών, κυρίως του τομέα της Ανάπτυξης, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό) ερμηνεύτηκε και μεταδόθηκε λανθασμένα.

Γεγονός είναι πάντως ότι, ανεξαρτήτως αν υπήρξαν ή όχι οι συγκεκριμένες σκέψεις, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα είναι θερμό. Και μπορεί μεν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του χθες (στη «Real News») να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -«δεν το εξετάζω γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές, όχι εκλογές», είπε ο Γ. Παπανδρέου-, υπάρχει ωστόσο επίγνωση ότι τα μέτωπα είναι πολλά και καυτά και πολλές φορές η κοινωνική επιταγή άλλα υπαγορεύει.

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένουν εστίες εντάσεων τουλάχιστον σε τέσσερα μέτωπα εργαζομένων, ενώ δεν αποκλείουν τη «δριμύτερη επάνοδο» και των Αγανακτισμένων στις πλατείες.

Οι φόβοι τους εστιάζονται κυρίως στους πανεπιστημιακούς -το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου ψηφίζεται την Τετάρτη από το θερινό τμήμα-, στους αυτοκινητιστές -έχουν προαναγγείλει ότι θα επανέλθουν στις 5 Σεπτεμβρίου-, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω ενιαίου μισθολογίου και περαιτέρω περικοπών στις αποδοχές τους, και βεβαίως στην ΠΟΣΠΕΡΤ, λόγω του νομοσχεδίου Μόσιαλου.

Και αν οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσουν αγανάκτηση τέτοιας έκτασης που θα οδηγήσει σε διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν ωστόσο να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση που αναγκαστούν να πάρουν και νέα μέτρα, όπως έχει ήδη υπαινιχθεί ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, είναι ότι τα πάντα εφεξής θα εξαρτηθούν από την τρόικα, που καταφθάνει σήμερα.

Το πολιτικό ερώτημα, λένε οι συγκεκριμένες πηγές, είναι αν η τρόικα θα πιέσει για τη λήψη και νέων μέτρων ή αν θα αποδεχτεί ότι και οι δικές της εκτιμήσεις ως προς την ύφεση, έπεσαν έξω, καθώς οι αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο ελήφθησαν σε ένα καλύτερο του σημερινού οικονομικό περιβάλλον. Κατ' επέκταση το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος να γίνει σε μεγαλύτερο του συμφωνηθέντος χρόνο, στην ιδανική περίπτωση το 2016 ή και το 2015. Που σημαίνει όμως ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα γίνει με πιο χαλαρούς ρυθμούς και δεν θα χρειαστούν και νέα μέτρα.

Στην αντίθετη περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται «μίνι εξέγερση» και μελών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τις περιφέρειες, όπου «μπορεί η οργή να έχει ξεπεραστεί, ο θυμός όμως παραμένει».

* Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σχολίασαν ΚΚΕ και Συνασπισμός.

«Αυτό που αποδεδειγμένα θέλει ο πρωθυπουργός είναι με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για το λαό, να σώσει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Το ίδιο επιθυμούν και οι ηγεσίες της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων του συστήματος. Το ζήτημα είναι ο λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και της αντεπίθεσης», σχολίασε το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Αυτό που θέλουν οι πολίτες δεν είναι "αλλαγές", όπως αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση, αλλά την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Υπουργείο Οικονομικών
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Κομισιόν
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Ελληνική αφωνία ενώ η Ευρώπη μαθαίνει γερμανικά...
Για το ίδιο θέμα
Τρεις καυτές πατάτες στα χέρια του Βενιζέλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Τρεις καυτές πατάτες στα χέρια του Βενιζέλου
Κυβέρνηση
Με τον φόβο της αγανάκτησης
Ελληνική αφωνία ενώ η Ευρώπη μαθαίνει γερμανικά...
Ευρωζώνη
Πολλαπλό γερμανικό «όχι» πάλι στο ευρωομόλογο
Πολεμικές αποζημιώσεις
Η Γερμανία και η ασυλία δικαιοδοσίας
Νέα Δημοκρατία
Ετοιμάζουν τώρα τις λίστες
Κύπρος
«Ευγνωμοσύνη» Κύπρου για τη ρωσική στήριξη
Αριστερά
Παπαρήγα: Με όρους του 1850 θα ζουν οι εργαζόμενοι
SOS από ΔΗΜ.ΑΡ. για τα έντυπα της περιφέρειας
Ξαναθέτουν θέμα εκλογών ΚΚΕ και ΣΥΝ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Δήμος Ικαρίας στο ΣτΕ κατά των ανεμογεννητριών
Ελληνορωσικό Συνέδριο στη Ρόδο
ΗΠΑ
Μπαϊντεν: «Οι ΗΠΑ ποτέ δεν πτωχεύουν»
Υπουργείο Υγείας
556 νοσοκομειακά κρεββάτια σε εταιρίες