Έντυπη Έκδοση

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΧΙ «ΚΟΛΕΚΤΙΒΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΕΩΝ»

Πολλαπλό γερμανικό «όχι» πάλι στο ευρωομόλογο

Την πόρτα στο ευρωομόλογο και όσους το θεωρούν λύση στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους επεχείρησε να κλείσει χθες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας μάλιστα ότι δεν θα αφήσει τις αγορές να υποδεικνύουν πολιτικές.

Προεκλογικές κινήσεις της Μέρκελ για τοπικές εκλογές στη Γερμανία Προεκλογικές κινήσεις της Μέρκελ για τοπικές εκλογές στη Γερμανία Με το βλέμμα της στραμμένο στις δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ διεμήνυσε σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση ZDF -την πρώτη της μετά την επιστροφή της από τις καλοκαιρινές διακοπές- ότι «οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν θα ακολουθήσουν τις αγορές... που θέλουν να μας υποχρεώσουν να κάνουμε ορισμένα πράγματα».

Επιχειρώντας να αντικρούσει τις αυξανόμενες εκκλήσεις πολιτικών, οικονομολόγων και επενδυτών για έκδοση κοινού ομολόγου στην ευρωζώνη και με στόχο να χαϊδέψει τα αυτιά των Γερμανών ψηφοφόρων που αντιτίθενται στα πακέτα διάσωσης και της γυρνούν σταδιακά την πλάτη, η Μέρκελ υποστήριξε ότι «τα ευρωομόλογα δεν είναι η απάντηση στην τρέχουσα κρίση χρέους».

«Αντίθετα», όπως είπε, «η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά στη ρίζα της την κρίση εμπιστοσύνης που ταλανίζει τις αγορές και να εργάζεται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των προοπτικών ανάπτυξης των χωρών-μελών καθώς περικόπτει το υπερβολικό δημόσιο χρέος». Μόνο αυτή η πολιτική θα επιτρέψει στη ζώνη του ευρώ να μορφοποιηθεί «από μια ένωση χρέους σε μια ένωση σταθερότητας».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η «κολεκτιβοποίηση χρεών» χωρίς την υιοθέτηση ανάλογης υποδομής στην Ε.Ε. -βάσει της οποίας οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν μεταφέρει τη σημερινή κυριαρχία τους επί των προϋπολογισμών τους- θα οδηγούσε ακόμη βαθύτερα προς μια ένωση χρέους. Κατέληξε, λέγοντας ότι το ευρωομόλογο θα απαιτήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι που θα πάρει χρόνια για να επικυρωθεί από τις χώρες-μέλη και είναι αμφίβολο ότι είναι δυνατό σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «αν δεν υπάρξει κοινή οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξει και ενιαίο επιτόκιο». Αντίθετος δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ -του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών-, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε όμως στην πρόσφατη πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η οικονομική πολιτική της Γερμανίας θα ασκείται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας».

Η χθεσινή επίθεση της γερμανικής κυβέρνησης κατά του ευρωομολόγου έρχεται παρά τη νέα υποχώρηση των πανευρωπαϊκών δεικτών κατά 6,1% την προηγούμενη εβδομάδα. Ηταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Την ίδια στιγμή τα δανειοδοτικά πακέτα συνολικού ύψους 365 δισ. ευρώ προς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, καθώς και οι αγορές ομολόγων 96 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δείχνουν αδύναμα να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση αυτών των χωρών και να εμποδίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις προς Ιταλία και Ισπανία.

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δείχνει ότι το ποσοστό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της κυρίας Μέρκελ έχει υποχωρήσει στο 31%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περσινό Νοέμβριο. Αντίθετα οι Σοσιαλδημοκράτες τσίμπησαν ακόμη δύο μονάδες, ανεβάζοντας το δικό τους ποσοστό στο 29%. Τον επόμενο μήνα διεξάγονται εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας και του Βερολίνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Τρεις καυτές πατάτες στα χέρια του Βενιζέλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Τρεις καυτές πατάτες στα χέρια του Βενιζέλου
Κυβέρνηση
Με τον φόβο της αγανάκτησης
Ελληνική αφωνία ενώ η Ευρώπη μαθαίνει γερμανικά...
Ευρωζώνη
Πολλαπλό γερμανικό «όχι» πάλι στο ευρωομόλογο
Πολεμικές αποζημιώσεις
Η Γερμανία και η ασυλία δικαιοδοσίας
Νέα Δημοκρατία
Ετοιμάζουν τώρα τις λίστες
Κύπρος
«Ευγνωμοσύνη» Κύπρου για τη ρωσική στήριξη
Αριστερά
Παπαρήγα: Με όρους του 1850 θα ζουν οι εργαζόμενοι
SOS από ΔΗΜ.ΑΡ. για τα έντυπα της περιφέρειας
Ξαναθέτουν θέμα εκλογών ΚΚΕ και ΣΥΝ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Δήμος Ικαρίας στο ΣτΕ κατά των ανεμογεννητριών
Ελληνορωσικό Συνέδριο στη Ρόδο
ΗΠΑ
Μπαϊντεν: «Οι ΗΠΑ ποτέ δεν πτωχεύουν»
Υπουργείο Υγείας
556 νοσοκομειακά κρεββάτια σε εταιρίες