Έντυπη Έκδοση

Εκλογές τον Φεβρουάριο υπόσχεται ο Ασαντ

Με μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, έδωσε τη δική του εκδοχή για τις αιματοβαμμένες εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι το καθεστώς έχει τον έλεγχο της κατάστασης και τοποθετώντας τις εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο, την ώρα που ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό επιχειρεί να καταγράψει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια ύστερα από ταραχές πέντε μηνών.

«Η κατάσταση στη Συρία, όπως έχει διαμορφωθεί, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των πιέσεων από ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στην τέταρτη τηλεοπτική εμφάνισή του από την εξέγερση εναντίον της διακυβέρνησής του.

«Δεν κινδυνεύω»

Ο Σύρος πρόεδρος έδειξε να επαναλαμβάνεται, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος και το καθεστώς δεν κινδυνεύει. Επισήμανε ότι η επιτροπή που θα μελετήσει αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο και τοποθέτησε τις εκλογές στον Φεβρουάριο του 2012.

Τον Ιούνιο ο Σύρος πρόεδρος είχε επίσης απευθυνθεί στο λαό και είχε υποσχεθεί ότι θα δρομολογούσε μεταρρυθμίσεις εντός των αμέσως επόμενων μηνών για να αναχαιτίσει το κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που σάρωναν τη χώρα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως επρόκειτο για κίνημα σαμποτέρ και ότι καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί με τους ενόπλους.

Από τότε μέχρι σήμερα κορυφώθηκαν οι διεθνείς πιέσεις στην κατεύθυνση της άμεσης απομάκρυνσής του από την εξουσία και επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης των Σύρων πολιτών, που κατ' εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2 χιλιάδες αμάχους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο συριακό πετρέλαιο, και σειρά άλλων απαγορεύσεων σε πολλούς τομείς.

Αραβικές χώρες και η Τουρκία έχουν επίσης τηρήσει επικριτική στάση έναντι του καθεστώτος Ασαντ.

Και νέοι νεκροί

Την Παρασκευή, δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της χώρας ότι η καταστολή σταματά κι ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν εκ νέου σε πολλές πόλεις, εξακολουθώντας να απαιτούν πολιτικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον 34 άτομα, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Ασαντ στη νότια επαρχία Ντεράα, απ' όπου και ξεκίνησε η εξέγερση τον Μάρτιο, όπως και στην πόλη Χομς, όπου αναπτύχθηκαν άρματα μάχης χθες τα ξημερώματα, σε προάστια της πρωτεύουσας και στην αρχαία πόλη Παλμύρα. Πληροφορίες από τη Δαμασκό ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν «πολύ τεταμένη» στη συνοικία Μάζεχ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Εμπλουτισμό ουρανίου με λέιζερ σχεδιάζει η «Τζένεραλ Ελέκτρικ»
Λιβύη
Σφίγγει ο βρόχος στον Καντάφι
Συρία
Εκλογές τον Φεβρουάριο υπόσχεται ο Ασαντ
Ισραήλ
Μισή συγγνώμη Ισραήλ
Βρετανία
«Δυσλειτουργικές οικογένειες» βλέπει πίσω από τα επεισόδια ο Μπλερ
Ινδία
Για καντάδες στα σπίτια των βουλευτών στέλνει τους οπαδούς του ο Χαζάρε
Ιράν
8 έτη για κατασκοπία
Γερμανία
Αμβούργο καλεί Λονδίνο
Ρωσία
Σε περιοδεία σε Απω Ανατολή - Σιβηρία ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας
Τρίτωσε το κακό