Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ

Σφίγγει ο βρόχος στον Καντάφι

Το κρισιμότερο κεφάλαιο στις πολύμηνες μάχες μεταξύ των δυνάμεων του λιβυκού καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών γραφόταν τα ξημερώματα, όταν οι δυνάμεις των τελευταίων έφταναν στην Πράσινη πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης, εκεί όπου ο Καντάφι συνήθιζε να απευθύνει τα διαγγέλματά του.

Πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών, ενώ η δύναμη του Καντάφι εξαφανίζεται... (Reuters) Πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών, ενώ η δύναμη του Καντάφι εξαφανίζεται... (Reuters) Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προέλαυναν από το βράδυ της Κυριακής προς το κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς να συναντούν ισχυρή αντίσταση, αν και εκπρόσωπος του καθεστώτος ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 24ωρο στους 1.300.

Σε μια συντονισμένη εξέγερση, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προετοιμαζόταν μυστικά εδώ και καιρό, πυρήνες των αντικαθεστωτικών πήραν τα όπλα το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τη λήξη της καθημερινής νηστείας του Ραμαζανιού, όταν μουσουλμάνοι κληρικοί άρχισαν να καλούν από τα μεγάφωνα τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Ξεκίνησαν συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Νωρίς χθες το πρωί οι εξεγερθέντες ενισχύθηκαν από αντάρτες οι οποίοι έφτασαν διά θαλάσσης από τη Μισράτα, ενώ παραλλήλως δυνάμεις των αντικαθεστωτικών άρχισαν να προελαύνουν από τα δυτικά προς την πρωτεύουσα. Μέχρι το απόγευμα είχαν καταλάβει μια σημαντική στρατιωτική βάση έξω από την πόλη -και ουσιαστικά τελευταίο εμπόδιο για την είσοδο στο προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι- απ' όπου πήραν όπλα και πυρομαχικά και μέχρι το βράδυ είχαν φτάσει στο δυτικό προάστιο Τζανζούρ.

Οι φήμες οργίαζαν και οι σωματοφύλακες του Καντάφι φέρονταν να έχουν παραδοθεί και δυο γιοι του να έχουν συλληφθεί. Για τον έναν από αυτούς, τον Σεΐφ αλ - Ισλάμ, η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.«Βρίσκεται καλά φρουρούμενος, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Κατάρ Αλ - Τζαζίρα ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντ ελ Τζαλίλ.

Συγκρούσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και έξω από το ξενοδοχείο «Rixos», όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι αλλά και αξιωματούχοι του καθεστώτος. Εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), το οποίο αναγνωρίστηκε χθες και από την Τυνησία ως νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, υποστήριζαν ότι η πτώση της Τρίπολης ήταν ζήτημα ωρών.

Ο Καντάφι, πάντως, σε δεύτερο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς που απαιτούν την απομάκρυνσή του και ζητάει από το ΝΑΤΟ να πείσει τις επαναστατημένες ομάδες να σταματήσουν την επίθεσή τους στην Τρίπολη, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου στην κρατική τηλεόραση, πριν αυτή σταματήσει τις ζωντανές μεταδόσεις και περιοριστεί σε μαγνητοσκοπημένα προγράμματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Εμπλουτισμό ουρανίου με λέιζερ σχεδιάζει η «Τζένεραλ Ελέκτρικ»
Λιβύη
Σφίγγει ο βρόχος στον Καντάφι
Συρία
Εκλογές τον Φεβρουάριο υπόσχεται ο Ασαντ
Ισραήλ
Μισή συγγνώμη Ισραήλ
Βρετανία
«Δυσλειτουργικές οικογένειες» βλέπει πίσω από τα επεισόδια ο Μπλερ
Ινδία
Για καντάδες στα σπίτια των βουλευτών στέλνει τους οπαδούς του ο Χαζάρε
Ιράν
8 έτη για κατασκοπία
Γερμανία
Αμβούργο καλεί Λονδίνο
Ρωσία
Σε περιοδεία σε Απω Ανατολή - Σιβηρία ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας
Τρίτωσε το κακό