Έντυπη Έκδοση

ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ασπίδα σε διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ

Βαρύνοντα ρόλο για τη «σφαγή στο Δημόσιο» θα έχει ο τρόπος της αρχικής πρόσληψης στους φορείς που οδεύουν προς συγχώνευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ και όχι λόγω μονιμοποίησης έπειτα από αλλεπάλληλες συμβάσεις, θα έχουν προτεραιότητα στις μετατάξεις που θα διασώσουν όσους χάνουν τις θέσεις τους λόγω κατάργησης του φορέα στον οποίο εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συγχώνευσης, που σε πρώτη φάση αφορά οργανισμούς με προσωπικό 7.000 ατόμων, εκ των οποίων θα μεταταχθεί το 10% (700 εργαζόμενοι), ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε λίστες εφεδρείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, όσοι εντάσσονται σε λίστες θα αξιολογηθούν με βάση τα προσόντα τους και συγκεκριμένη μοριοδότηση, ώστε να μεταταχθούν σε άλλες θέσεις όταν προκύπτουν ανάγκες και με βάση τους περιορισμούς των Μνημονίων. Οσοι δεν μεταταγούν, θα παραμείνουν με μειωμένες αποδοχές (60%) για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα διατηρηθούν στις λίστες εφεδρείας χωρίς αποδοχές.

Τα κριτήρια επιλογής των πρώτων μετατάξεων είχαν μείνει αρχικώς μετέωρα, στη λογική ότι θα έπρεπε να αποφασίσουν οι φορείς υποδοχής. Νεότερες σκέψεις, όμως, οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μοριοδότησης με κριτήρια που αφορούν την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, τις σπουδές στον τομέα εργασίας, αλλά και τη διαδικασία κατάληψης της θέσης -εάν δηλαδή ο υπάλληλος έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Συγχωνεύσεις

Σε διαδικασία συγχώνευσης-κατάργησης βρίσκονται οι φορείς: ΕΡΤ, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ), Θέμις Κατασκευαστική, ΕΘΙΑΓΕ.

Για παράδειγμα, όταν συγχωνευθούν οι φορείς ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ και Θέμις Κατασκευαστική, μπορεί να χρειάζονται δέκα λογιστές και οι υποψήφιοι να είναι οι διπλάσιοι.

Για την επιλογή των δέκα «τυχερών» υποτίθεται πως θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Οι υπόλοιποι θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό και θα ενταχθούν στις λίστες εφεδρείας, με σειρά η οποία θα βασίζεται σε άλλα κριτήρια και μοριοδότηση που θα προκύπτει από τίτλους σπουδών, ειδικές γνώσεις, ξένες γλώσσες, γνώση υπολογιστών, προϋπηρεσία, εμπειρία, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και χρόνο ένταξης στον πίνακα ΑΣΕΠ -το οποίο θα έχει και τη σχετική ευθύνη.

Το παράδοξο είναι ότι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ τίθεται εδώ ως κριτήριο διατήρησης της θέσης στο Δημόσιο, ενώ στις νέου τύπου προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, όπως των 155.000 στους δήμους μέσω ΜΚΟ και έργων αυτεπιστασίας, είναι άγνωστο εάν αυτό θα κάνει την επιλογή ή απλώς θα θέσει κάποια κριτήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΣΕΠ
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Πρόσβαση στα ΑΕΙ από ΙΕΚ, κολλέγια
Διήμερη κινητοποίηση
Δημόσιο
Ασπίδα σε διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ
Δήμος Αθηναίων
Με πιλότο τα κόκκινα φανάρια
Υπουργείο Υποδομών
Ραγκούσης: Πλήρης η απελευθέρωση ταξί
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Εκπτώσεις στην παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων
Υγεία
Χωρίς γιατρούς 8, 9 Σεπτεμβρίου
Ρίχτερ
«Χορεύει» το Ρίο-Αντίρριο
Πυρκαγιές
Με 8 Μποφόρ, οι πυρκαγιές πήραν αέρα
Οι φλόγες έγλειψαν τις αυλές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πρόλαβαν να χασισομαζέψουν
Διαρρήξεις με τηλεκοντρόλ...
Ενστολοι πιστολάδες
Σκότωσε τον πατέρα του
Για όπλα και ναρκωτικά
Οδικό δίκτυο
Σήκωσαν τις μπάρες στις Αφίδνες