Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ BLACK ROCK

Σκύλλα ομολόγων - Χάρυβδη υπερχρεωμένων

«Μαύρη πέτρα» ρίχνουν στις τράπεζες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχονται την περίοδο αυτή οι ελληνικές τράπεζες.

Στη χασούρα που θα υποστούν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, γνωστό και ως PSI, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, προστίθεται πλέον και η «ζημιά» από τη μεγάλη απήχηση που φαίνεται να έχει η εφαρμογή του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο ενδελεχής έλεγχός τους από τη διεθνή εταιρεία Black Rock, η οποία θα αποφανθεί για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα που αρχίζει ο έλεγχος των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες από την εταιρεία Black Rock, νέους πονοκεφάλους φέρνει στους τραπεζίτες το ογκούμενο κύμα προσφυγών από υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία ζητούν τη διαγραφή του χρέους τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3869/10, γνωστού και ως «νόμου Κατσέλη».

Ηδη οι προσφυγές υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ξεπερνούν τις 25.000. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτές έχει διευθετηθεί με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ ο μεγάλος όγκος έχει λάβει τη δικαστική οδό.

Υπολογίζεται ότι η δικαστική ετυμηγορία με βάση τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα και προβλέπουν έως και 50% μείωση του χρέους, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μια συνολική διαγραφή χρέους των νοικοκυριών αυτών της τάξεως των 300 με 600 εκατ. ευρώ.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης και η άγρια περικοπή του εισοδήματός τους, την οποία έχουν υποστεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα, εκτιμάται ότι μπορεί να μετατρέψουν σε «παλιρροϊκό» το κύμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα τραπεζικά τους δάνεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό των καθυστερήσεων της κατηγορίας αυτής έφθασε πέρυσι το 20,5% από 13,4% που ήταν το 2009.

Σε απόλυτα νούμερα η αδυναμία που εμφανίζει περίπου ένας στους πέντε δανειολήπτες να αποπληρώσει τα δάνειά του, μεταφράζεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Ομως ο «ιός» έχει μολύνει πλέον και τα στεγαστικά δάνεια, καθώς η άγρια φορολογία και η αύξηση της ανεργίας έχουν αγγίξει ακόμη και τους δανειολήπτες εκείνους που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τους λεγόμενους «καλούς πελάτες».

Επιδείνωση και στα στεγαστικά

Το ποσοστό των καθυστερήσεων στη στεγαστική πίστη έφθασε πέρυσι το 10%, που αντιστοιχεί σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Για φέτος η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται ραγδαία και οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των επισφαλειών στο 15% με 16% από 10% που ήταν κατά μέσον όρο πέρυσι.

Την «υγεία» των τραπεζικών χορηγήσεων θα εξετάσουν με δικά τους κριτήρια οι ειδικοί της Black Rock (όπως έχει γίνει με όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει δανειακά Μνημόνια με την τρόικα). Η όλη διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους και από αυτή θα κριθεί κατά πόσο οι τράπεζες οφείλουν να «βάλουν στην άκρη» πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να σχηματίσουν επαρκείς προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση όμως για τις όποιες ανάγκες θα συνεκτιμηθούν όχι μόνο τα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς, αλλά και η εκτιμώμενη πορεία των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη τριετία.

Το «δεύτερο χτύπημα» για τις ελληνικές τράπεζες προέρχεται από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και την περίφημη διαδικασία συμμετοχής τους στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο της Ε.Ε. Παρ' όλο που ακόμη οι ειδικοί ερίζουν για το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που θα υποστούν οι τράπεζες που θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τους νέους εγγυημένους τίτλους, φαίνεται να συμφωνούν ότι για τις ελληνικές τράπεζες οι απώλειες δεν θα είναι ευκαταφρόνητες. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό με ομόλογα αξίας περίπου 35 με 40 δισ. ευρώ η ζημιά που μπορεί να αναγκαστούν να γράψουν στα βιβλία τους εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως να πιέσουν τους βασικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να αποφύγουν τη στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του οποίου η «προίκα» θα διπλασιαστεί στα 20 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κρατικά ομόλογα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Το κίνημα των δανειοληπτών τώρα δικαιώνεται
Τράπεζες
Σκύλλα ομολόγων - Χάρυβδη υπερχρεωμένων
Τελωνεία
Κατεβάζουν ρολά και τα τελωνεία
Ναυτιλία
Καθ' οδόν νομοσχέδιο-σκούπα για τη ναυτιλία
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη στενωπό της οικονομίας το Χ.Α. - Τελευταίο σε απόδοση στις ώριμες αγορές
Χρυσωρυχεία
Κατά της επένδυσης χρυσού και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Αγροτικά θέματα
Καταγραφή ζημιών από περονόσπορο
Κρατικός προϋπολογισμός
Σαφάρι για έσοδα 27,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους
Οικοδομή
5η χειρότερη επίδοση στις τιμές διαμερισμάτων με ακόμα - 5%