Έντυπη Έκδοση

Στη στενωπό της οικονομίας το Χ.Α. - Τελευταίο σε απόδοση στις ώριμες αγορές

Ομηρος της κρίσης της ελληνικής οικονομίας παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές από την αρχή της χρονιάς και διαψεύδοντας τους ξένους, που πίστευαν στην ανάκαμψή του σε κάποιο σημείο αυτή τη χρονιά.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης της εταιρείας MSCI κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο στο κλαμπ των αναπτυγμένων αγορών από την αρχή της χρονιάς μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, 19 Αυγούστου. Τους δείκτες της MSCI χρησιμοποιούν ως μπούσουλα για τις αποδόσεις τους τα μεγαλύτερα θεσμικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο ελληνικός δείκτης υποχωρούσε 30,7%, με τις μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 20,65%, να έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο. Η Φινλανδία περίπου με 28% και η Αυστρία με 23% συμπλήρωναν το τρίο των αγορών με τη μεγαλύτερη χασούρα από τις αρχές της χρονιάς.

Η αδυναμία του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύφεση της οικονομίας και την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Ομως, οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των μελλούμενων, και γι' αυτό οι αναλυτές μερικών ξένων οίκων, όπως της ελβετικής Credit Suisse, είχαν βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο μικροσκόπιο ως υποψήφιο για υπεραπόδοση έναντι άλλων αγορών. Το σκεπτικό τους ήθελε την ελληνική οικονομία να δείχνει τάσεις ανάκαμψης φέτος, έπειτα από μία τριετία ύφεσης.

Ομως, η μεγάλη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο σε συνδυασμό με τα ερωτήματα που υπάρχουν για το τραπεζικό σύστημα και την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος έχουν διαψεύσει τις αρχικές θετικές προσδοκίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Το κίνημα των δανειοληπτών τώρα δικαιώνεται
Τράπεζες
Σκύλλα ομολόγων - Χάρυβδη υπερχρεωμένων
Τελωνεία
Κατεβάζουν ρολά και τα τελωνεία
Ναυτιλία
Καθ' οδόν νομοσχέδιο-σκούπα για τη ναυτιλία
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη στενωπό της οικονομίας το Χ.Α. - Τελευταίο σε απόδοση στις ώριμες αγορές
Χρυσωρυχεία
Κατά της επένδυσης χρυσού και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Αγροτικά θέματα
Καταγραφή ζημιών από περονόσπορο
Κρατικός προϋπολογισμός
Σαφάρι για έσοδα 27,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους
Οικοδομή
5η χειρότερη επίδοση στις τιμές διαμερισμάτων με ακόμα - 5%