Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ

Σαφάρι για έσοδα 27,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

Η διόγκωση της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού πάνω από 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 επέσπευσε το «ροκάνισμα» του αποθεματικού τού υπό πώληση Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κατά 250 εκατ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων.

Το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης κατά το ήμισυ του ταμείου ενεργοποιήθηκε με τη μετακίνηση 250 εκατ. από το αποθεματικό του στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, τα «ανέλπιστα» έσοδα του περασμένου Ιουλίου ανέρχονται σε 952 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός του αποθεματικού εισέπραξαν 675 εκατ. από την εξαγορά προνομιούχων μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας (σ.σ. έγινε στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ, με το τελικό κόστος για το Δημόσιο να υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ) και 27 εκατ. από την εκκαθάριση της ΔΕΚΑ.

Ακόμα και αυτά, όμως, δεν μπόρεσαν να σώσουν τον προϋπολογισμό, καθώς τα καθαρά έσοδα υστερούν κατά 3,7 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν υπέρβαση 1,19 δισ. ευρώ. Τα τελικά στοιχεία από το ΓΛΚ δείχνουν:

1 Εκτίναξη του ελλείμματος στα 15,57 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά 12,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν ο ετήσιος στόχος αφορά μείωση 3,9%. Το τελευταίο πεντάμηνο του έτους δεν έχουν και πολλά περιθώρια, καθώς το έλλειμμα πρέπει να κλείσει στα 19,81 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

2 Δραματική υστέρηση των εσόδων κατά 3.374 εκατ. ευρώ. Μόλις 26.846 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 και μέχρι τη λήξη του χρόνου πρέπει να έχουν μαζέψει άλλα 27.196 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, πρέπει να μαζεύουν κατά μέσο όρο 5,4 δισ. ευρώ. Ασθενικά είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΦΠΑ, καθώς αντλήθηκαν 6.875 εκατ. και 10.251 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Τα Ταμεία άντλησαν τις επιχορηγήσεις

3 Αισθητή κόπωση και των δαπανών, καθώς οι πρωτογενείς εμφανίζουν υπέρβαση 1.188 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη καλύψει το 58% των συνολικών ετήσιων δαπανών, 52.009 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία έχουν αντλήσει το 71,7% των επιχορηγήσεων, ήτοι 7,97 δισ., με το ΙΚΑ να έχει εισπράξει ήδη το 91,1% (2,65 δισ.), ο ΟΑΕΕ το 95% (760 εκατ.) και το ΤΑΠ -ΟΤΕ το 83,6% (460 εκατ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, που χορηγεί τα επιδόματα ανεργίας, έχει φτάσει στο 47,9% του συνολικού ετήσιου κονδυλίου ή στα 509 εκατ. ευρώ.

4 Η αναπτυξιακή καχεξία χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκ του οποίου τα έσοδα εμφανίζουν μείωση 8,1% στα 1.173 εκατ. ευρώ, με ετήσιο στόχο αύξησης 27,8% και οι δαπάνες βαίνουν μειωμένες κατά 37,6% στα 2.620 εκατ., με ετήσιο στόχο μείωσης 10,6%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κρατικός προϋπολογισμός
Αποκρατικοποιήσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Το κίνημα των δανειοληπτών τώρα δικαιώνεται
Τράπεζες
Σκύλλα ομολόγων - Χάρυβδη υπερχρεωμένων
Τελωνεία
Κατεβάζουν ρολά και τα τελωνεία
Ναυτιλία
Καθ' οδόν νομοσχέδιο-σκούπα για τη ναυτιλία
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη στενωπό της οικονομίας το Χ.Α. - Τελευταίο σε απόδοση στις ώριμες αγορές
Χρυσωρυχεία
Κατά της επένδυσης χρυσού και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Αγροτικά θέματα
Καταγραφή ζημιών από περονόσπορο
Κρατικός προϋπολογισμός
Σαφάρι για έσοδα 27,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους
Οικοδομή
5η χειρότερη επίδοση στις τιμές διαμερισμάτων με ακόμα - 5%