Έντυπη Έκδοση

ΕΦΥΓΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 64 ΕΤΩΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Ο πολιτικός της λογοτεχνίας

Ο καρκίνος είχε χτυπήσει τον Νίκο Θέμελη εδώ και καιρό, κι αυτός ήταν ένας σοβαρότατος λόγος να βρισκόμαστε κοντά του ως συμπάσχοντες. Ανθρωπος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, ορθολογιστής, σκεπτικιστής και φιλοευρωπαϊστής, ακολούθησε μέχρι τελευταίας κεραίας το ξένο παράδειγμα.

Ο Νίκος Θέμελης παρέμεινε δημιουργικός και ευζωιστής μέχρι και την τελευταία στιγμή Ο Νίκος Θέμελης παρέμεινε δημιουργικός και ευζωιστής μέχρι και την τελευταία στιγμή Του έδωσε ελληνικά χαρακτηριστικά και ελληνικό χρώμα, μέσω της πεζογραφίας του, γι' αυτό αγαπήθηκε από τους αναγνώστες του, οι οποίοι του έδωσαν το βραβείο του ευπώλητου συγγραφέα.

Ο προνομιακός λογοτεχνικός του τόπος, η αστική τάξη του Ελληνισμού, προτού συγκροτηθεί το ελλαδικό κράτος, όταν η ομογένεια αφιέρωνε την ενεργητικότητά της, με αίσθηση ταυτοχρονίας, στον Κερδώο και τον Λόγιο Ερμή. Αυτοί οι Ελληνες της Διασποράς δημιούργησαν μακρά παράδοση, η οποία ακόμη έχει αφήσει τον απόηχό της, σε μεγάλα εμπορικά και πολιτισμικά κέντρα της Μικράς Ασίας, των Παρευξείνιων Χωρών και της Ρουμανίας.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή παρέμεινε δημιουργικός και ευζωιστής, αφού, πέραν της πολιτικής και της λογοτεχνίας, «έπαιζε» με τη ζωγραφική και τη μαγειρική. Το νήμα τελικά έσπασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 5.30, στο κοιμητήριο Παπάγου. Ο Νίκος Θέμελης είχε ζήσει εξήντα τέσσερα χρόνια ζωής, με την πολιτική να κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της βιογραφίας του.

Η πολιτική του σταδιοδρομία συνδέθηκε με τον Κώστα Σημίτη, από το 1981. Ηταν ο προσωπικός φίλος και συνεργάτης του στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Βιομηχανίας. Οταν ο Κώστας Σημίτης βρέθηκε, μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στη θέση του προέδρου του κόμματος, που το οδήγησε νικηφόρα στην εξουσία, ο Νίκος Θέμελης ήταν η αναπνοή του. Ο Νίκος Θέμελης συντονίστηκε με τον εκσυγχρονισμό, την ευρωπαϊκή διάσταση και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη (1996-2004), κρατώντας το ρόλο του διευθυντή του γραφείου του.

Η ταυτότητά του έγραφε τόπο και χρονιά γέννησης, την Αθήνα του 1947, μ' όλα τα συμφραζόμενα της μεταπολεμικής τρέλας, με τους Ελληνες στρατοπεδευμένους σε αντίπαλες ιδεολογίες. Η Γερμανική Σχολή Doerpfeld Gymnasium, την οποία τελείωσε, δεν προοριζόταν για τον καθένα. Ομως, για αυτούς που μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, ήταν η προετοιμασία για μια μελλοντική αποκατάσταση. Οπερ και εγένετο.

Πρώτα σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο, ακολούθως υπηρέτησε την προβλεπόμενη στρατιωτική θητεία και, με το δεδομένο της γερμανογλωσσίας, είχε ακόμη ένα χαρτί για τη σταδιοδρομία του: εκπόνησε το διδακτορικό του στη Γερμανία, το 1975, σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Οι θεσμικές του ευθύνες ποτέ δεν τον απομάκρυναν από την άσκηση του επιστημονικού λόγου: δεν ήταν λίγες οι δημοσιεύσεις του γύρω από ζητήματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Τα βιβλία του

Η είσοδός του στην πεζογραφία εγκαινιάστηκε, το 1998, με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση», που θα αποτελούσε το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Ακολούθησαν η «Ανατροπή» (2000) και η «Αναλαμπή» (2003). Το γεγονός ότι επέλεξε να εμφανίσει το λογοτεχνικό του πρόσωπο επί πρωθυπουργίας Σημίτη, στην οποία είχε καθοριστική επιρροή, σχολιάστηκε από ορισμένους κύκλους κι όχι μόνο λογοτεχνικούς.

Για το δεύτερο μέρος της τριλογίας του τιμήθηκε με τρία βραβεία: Κρατικό Πεζογραφίας, «Διαβάζω» και «Πρωτοποριακής Δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης». Το λογοτεχνικό του πορτρέτο ολοκληρώνεται με τα πεζά του «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» (2005), «Μια ζωή δυο ζωές» (2007), «Οι αλήθειες των άλλων» (2008), «Η συμφωνία των ονείρων» (2010). Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Μεταίχμιο». Τα έργα του («Η αναζήτηση», «Η ανατροπή», «Η αναλαμπή», «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας») μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά.

Συλλυπητήρια έστειλαν οι: Κάρολος Παπούλιας, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέξης Τσίπρας, Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Θανάσης Δαβάκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μαύρο Θέατρο
Η Αλίκη στη χώρα του Μαύρου Θεάτρου
Νίκος Θέμελης
Ο πολιτικός της λογοτεχνίας
Συνέντευξη: Δήμος Αβδελιώτης
«Το αρχαίο δράμα, οικουμενικό γεγονός»
Λογοτεχνία
Το καλοκαίρι η κρίση έγινε μπεστ σέλερ
ΜΜΕ
Πρωτιά για New York Times, και Twitter
Από τη Βουλή στο Αρχείο
Απόβαση ξένων το φθινόπωρο
Στο «Big Brother» η σύζυγος του Βρετανού προέδρου της Βουλής