Έντυπη Έκδοση

Εκπτώσεις στην παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων

Μόλις 25% των εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί ν' απελευθερωθεί για να δοθεί σε ακτήμονες και παραγωγούς με συμβολικό αντίτιμο, ενώ πιλοτικά το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες και Εβρο.

Οι σχολάζουσες γαίες, δηλαδή γεωργικές εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα, ανέρχονται συνολικά σε περίπου 12,3 εκατομμύρια στρέμματα.

Εξ αυτών, όπως διαπιστώθηκε, πανελλαδικά, μόλις 3 εκατομμύρια στρέμματα είναι «καθαρά», δηλαδή μπορούν να παραχωρηθούν άμεσα, διότι άλλα έχουν καταπατηθεί, έχουν διαιρεθεί, γιατί έχουν περάσει δημόσιοι δρόμοι, ανήκουν σε περιοχές Natura, είναι αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.

Το ζήτημα των σχολαζουσών γαιών αναμένεται να περάσει από την ερχόμενη εβδομάδα ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου από υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά. Τυχόν αξιοποίησή τους σε πανελλαδική κλίμακα εκτιμάται πως θα σήμαινε αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 17%, μείωση της εισαγωγής ζωοτροφών, ενοποίηση του πολυτεμαχισμένου κλήρου κ.ά.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε ακτήμονες, νέους αγρότες αλλά και γεωργούς που τα κτήματά τους γειτνιάζουν με του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, θα αφορούν ποιοτικά προϊόντα, που θα σχετίζονται με τα «καλάθια» κάθε περιφέρειας.

Εξαιτίας πάντως του αλαλούμ αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τα αγροτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στα «καλάθια», με εξαίρεση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που ολοκληρώνει εντός της εβδομάδας τη συζήτηση και αναμένεται να συμπεριλάβει μεταξύ άλλων φράουλα, σταφίδα, σπαράγγι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγοτάραχο κ.ά.

Το ζήτημα των σχολαζουσών γαιών θα είναι ενταγμένο σε ξεχωριστό νομοσχέδιο που αφορά την Πολιτική Γης. Η παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων αναμένεται να γίνει με συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ ανά στρέμμα, με συμβάσεις 5 ώς 25 χρόνων, ανάλογα με την καλλιέργεια ή το βοσκότοπο.

Τα κριτήρια δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Στους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου ήταν οι υποψήφιοι στο πρόγραμμα να είναι αγρότες κάτω των 30 ετών, με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Γεωπονικής Σχολής και χωράφι όμορο του Δημοσίου.

Ωστόσο, αναμένεται να μην τεθεί όρος για ένταξη στο πρόγραμμα η ύπαρξη αγροτικών τιμολογίων, που θα απέκλειε πολλούς ενδιαφερομένους.

Ενδέχεται να ζητηθεί να μετάσχουν παραγωγοί που θέλουν να ενταχθούν σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή σε αυτό στο οποίο ο γεωργός είναι σε διαρκή συνεννόηση για την παραγωγή του με επιστημονικό προσωπικό.

Ανοιχτό αφήνεται τώρα το ενδεχόμενο να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα και άτομα έως 35 χρόνων, αλλά και άνεργοι και απολυμένοι, που ανήκουν σε δύσκολες ηλικιακά κατηγορίες για προσλήψεις.

Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, μετά το φθινόπωρο αναμένεται η σκυτάλη να περάσει στους περιφερειάρχες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Πρόσβαση στα ΑΕΙ από ΙΕΚ, κολλέγια
Διήμερη κινητοποίηση
Δημόσιο
Ασπίδα σε διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ
Δήμος Αθηναίων
Με πιλότο τα κόκκινα φανάρια
Υπουργείο Υποδομών
Ραγκούσης: Πλήρης η απελευθέρωση ταξί
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Εκπτώσεις στην παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων
Υγεία
Χωρίς γιατρούς 8, 9 Σεπτεμβρίου
Ρίχτερ
«Χορεύει» το Ρίο-Αντίρριο
Πυρκαγιές
Με 8 Μποφόρ, οι πυρκαγιές πήραν αέρα
Οι φλόγες έγλειψαν τις αυλές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πρόλαβαν να χασισομαζέψουν
Διαρρήξεις με τηλεκοντρόλ...
Ενστολοι πιστολάδες
Σκότωσε τον πατέρα του
Για όπλα και ναρκωτικά
Οδικό δίκτυο
Σήκωσαν τις μπάρες στις Αφίδνες