Έντυπη Έκδοση

Φάουστ αλά Τέρι Γκίλιαμ

Στη χωρίς όρια φαντασία του θεατή απευθύνεται ο Τέρι Γκίλιαμ με τη νέα του ταινία «Ο φανταστικός κόσμος του Δόκτορα Παρνάσους». Σ' έναν κόσμο όπου ο σκηνοθέτης πάντα μας προσκαλούσε, είτε σε ταινίες που γύριζε ως μέλος της ομάδας των Μόντι Πάιθον, είτε αργότερα από μόνος του («Μπραζίλ», «Ο βαρόνος Μινχάουζεν», «Οι αδερφοί Γκριμ»).

Πρόκειται για την ιστορία του ιδιοκτήτη ενός τσίρκου, του Δόκτορα Παρνάσους (Κρίστοφερ Πλάμερ) που, μαζί με τους ζογκλέρ, τους κλόουν και τα άλλα μέλη του παράξενου θιάσου του, περιφέρεται σε διάφορες πλατείες και πάρκινγκ του Λονδίνου, προσφέροντας ένα αλλόκοτο θέαμα: με τον επισκέπτη να διεισδύει, μέσα από έναν μαγικό καθρέφτη, σ' έναν κόσμο της φαντασίας, όπου υλοποιούνται τα όνειρά του.

Στην πραγματικότητα, ο Δόκτωρ Παρνάσους εκμεταλλεύεται αυτό τον κόσμο για να προσφέρει στον Διάβολο τις ψυχές των πελατών του, που του χρειάζονται για να κερδίσει ένα στοίχημα μ' αυτόν. Αλλιώς ο Παρνάσους είναι υποχρεωμένος να του προσφέρει την ψυχή της κόρης του όταν αυτή γίνει 16 χρόνων. Κάτι που θα συμβεί σε μερικές μέρες. Εχουμε να κάνουμε με ένα είδος σύγχρονου Φάουστ, όπου συνεχίζεται η αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Καλού και του Κακού. Ευκαιρία για τον Γκίλιαμ να φτιάξει μια όμορφη, φαντασμαγορική, ονειρική ταινία, συγγενική με άλλες ταινίες του.

«Πάντα με προσέλκυαν τα παραμύθια, με τον φανταστικό, παράλογο κόσμο τους», είπε σε συνέντευξή του ο Γκίλιαμ, ο σύγχρονος Ζορζ Μελιές του κινηματογράφου, πρώην μέλος των Μόντι Πάιθον, της ομάδας που έδωσε στην κινηματογραφική κωμωδία την τρελή, παράλογη μορφή της. «Οταν μπαίνεις στον κόσμο τους μπορείς να κάνεις οτιδήποτε, να ζωντανέψεις αλλά και να ανατρέψεις τα πάντα. Οπως ακριβώς και ο κινηματογράφος». Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε μια εποχή όπως η δική μας, όπου, σύμφωνα με τον Γκίλιαμ, «έχουμε γεμίσει με άγχη, προβλήματα, κοινωνικά και πολιτικά, με πολέμους, με οικονομική κρίση, θεωρώ την ταινία μου αντίδοτο σ' αυτή τη ζωή».

Ακριβώς στον φανταστικό αυτό κόσμο δεν ήταν παράλογο το ότι χρησιμοποίησε τρεις άλλους ηθοποιούς για να αναπληρώσουν τον Χιθ Λέτζερ, που πέθανε πριν από το τέλος των γυρισμάτων. Εδώ υποδυόταν τον Τόνι, έναν μυστηριώδη ξένο που κάθε φορά μεταμορφώνεται όταν περνά μέσα από τον μαγικό καθρέφτη.

«Γύρισα με αρκετούς εξαιρετικούς ηθοποιούς και ο Χιθ ήταν ο καλύτερος απ' όλους», αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Κι όμως δεν του είχα αρχικά προσφέρει το ρόλο του Τόνι στην ταινία μου αυτή. Τη χρονιά που είχε προταθεί για το Οσκαρ μού έλεγε πως ήθελε να σταματήσει για λίγο και να ξεκουραστεί. Οι προετοιμασίες, οι πολλές συνεντεύξεις τον είχαν κάνει να αισθάνεται σαν πόρνη, όπως μου εξομολογήθηκε. Αρχικά πρόσφερα τον ρόλο στον Τζουντ Λο. Κι έκανα τα διάφορα σκίτσα έχοντας το δικό του πρόσωπο υπόψη μου. Το ρόλο στον Χιθ τον πρόσφερα τελικά όταν μια μέρα μπήκε στο γραφείο μου και είδε τα σχέδια που είχα ετοιμάσει για την ταινία. Τα βρήκε πολύ ενδιαφέροντα και με ρώτησε αν είχα ήδη δώσει τον ρόλο του Τόνι σε κάποιον. Του άρεσε ο ρόλος και μ' έπεισε να του τον δώσω».

Τρεις για τον ρόλο του Λέτζερ

Με το θάνατο του Λέτζερ, όταν ο Γκίλιαμ άρχισε να ψάχνει για άλλον ηθοποιό, προσφέρθηκε και ο Τομ Κρουζ. Αλλά ο Γκίλιαμ ήθελε να κρατήσει τον ρόλο «ανάμεσα στην οικογένεια, στους φίλους του Χιθ», τόνισε. «Ετσι, μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν άλλους τρεις ηθοποιούς για τον ίδιο ρόλο, τους Τζόνι Ντεπ, Κόλιν Φαρέλ και Τζουντ Λο.

»Ο Ντεπ μάλιστα είναι γεννημένος κωμικός. Εχει εκπληκτικό τάιμινγκ, όπως είχε και ο Χιθ. Μου είχε πει μάλιστα ότι θα ήθελε να αποτελούσε μέλος της ομάδας των Μόντι Πάιθον». Το ότι τέσσερις διαφορετικοί ηθοποιοί έπαιξαν τον ίδιο ρόλο είναι, τονίζει ο Γκίλιαμ, «κάτι που γίνεται πρώτη φορά». Και που τελικά πέτυχε πολύ περισσότερο απ' ό,τι περίμενε ο σκηνοθέτης τους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Σχετικά θέματα: Κινηματογράφος
Απ' την Αμελί στους εμπόρους όπλων
Ερως, ανίκατε γήρας
Συναντώντας τον Κόπολα
Ταινία υπό παρακολούθηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Παύλος Γερουλάνος
«Πολλά χρήματα ήταν σε λάθος χέρια»
Συνέντευξη: Φατίχ Ακίν
Ελλάς-Τουρκία συμμαχία
Κινηματογράφος
Απ' την Αμελί στους εμπόρους όπλων
Ερως, ανίκατε γήρας
Συναντώντας τον Κόπολα
Φάουστ αλά Τέρι Γκίλιαμ
Ταινία υπό παρακολούθηση
Θέατρο
Γράμματα και θάματα
Η σκοτεινή πλευρά της σκηνής
Φυλάνε τα χνότα τους
Εκθεση γλυπτικής
Το μπαλέτο του Ντεγκά
Αλυσίδες βιβλιοπωλείων
Οι μικροί, οι μεγάλοι και το βιβλίο
Βιβλίο
Μες στην υπόγεια την ταβέρνα
Γράφοντας στη σκιά του Τείχους
Εκθεση
Ενα «σπίτι» με ιστορία
Μουσική
Η Γκάλας τραγουδά Αγγελόπουλο
Θησαυροί από τη Σάμο
Μουσικό εξπρές
Το τραγούδι ταξιδεύει την Ελλάδα
Σγούρος με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων