Έντυπη Έκδοση

Ταινία υπό παρακολούθηση

Σε μια τεράστια υπόθεση κατασκοπίας, που για πολλούς συνέβαλε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, στρέφεται η συναρπαστική, με βάση ένα εξαιρετικό σενάριο, γαλλική ταινία «Υπόθεση Farewell» του Κριστιάν Καριόν, που πρωτοπροβλήθηκε στο πρόσφατο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τώρα αρχίζει την καριέρα της στις αίθουσες.

Πρόκειται για την ιστορία του κατασκόπου της KGB ταγματάρχη Βλαντίμιρ Βέτροφ, ο οποίος, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προσέγγισε τη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα και προσφέρθηκε να δώσει στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες που θα διέλυαν το πρόγραμμα κατασκοπίας της ΕΣΣΔ. Πληροφορίες που κάλυπταν 3.000 σελίδες και αποκάλυπταν τα ονόματα 47 σοβιετικών κατασκόπων και τις οποίες στη συνέχεια ο Μιτεράν μοιράστηκε με τον Ρέιγκαν και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Ο Βετρόφ, στον οποίο οι Γάλλοι έδωσαν το κωδικό όνομα «Farewell», απεκάλυψε τις πληροφορίες των Σοβιετικών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες της Δύσης, αλλά και την αδυναμία της κομμουνιστικής Ρωσίας να τις ανταγωνιστεί. Τις πληροφορίες αυτές ο Ρέιγκαν εκμεταλλεύτηκε για να προωθήσει το πρόγραμμα των «Πολέμου των άστρων», οδηγώντας τη Σοβιετική Ενωση σε ένα οικονομικά μη προσιτό, καταστροφικό γι' αυτήν, ανταγωνισμό.

Ο Βετρόφ δεν ζήτησε ποτέ χρήματα για τις πληροφορίες που έδωσε. Αντίθετα, φαίνεται να κινήθηκε από απογοήτευση για όσα συνέβαιναν στην πατρίδα του. Τελικά, το 1982, συνελήφθη από τους Ρώσους κι εκτελέστηκε, αφού πρώτα δολοφόνησε τη φιλενάδα του και σκότωσε έναν αστυνομικό σε πάρκο της Μόσχας. Επειδή, όμως, ακόμη και σήμερα, η υπόθεση καλύπτεται από μυστήριο, πρώην γάλλοι κατάσκοποι πλησίασαν τον σκηνοθέτη, πριν αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας, για να του εξηγήσουν πως η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και δεν μοιάζει καθόλου με αυτή που θέλει να την παρουσιάσει.

Εξάλλου, η Ρωσία του Πούτιν, πρώην στελέχους της KGB, όχι μόνο δεν επέτρεψε στον Καριόν να γυρίσει σκηνές εκεί, αλλά και πίεσε τον πολύ διάσημο στη χώρα του ρώσο ηθοποιό Βλαντίμιρ Μακοβέτσκι, που επρόκειτο να ερμηνεύσει τον Βετρόφ, να αποσυρθεί από την ταινία.

«Στο ταξί που τον πηγαίναμε στο αεροδρόμιο, ο ρώσος πρέσβης στη Γαλλία τον κάλεσε στο κινητό του και του είπε: "Οι Ρώσοι δεν θα καταλάβαιναν ποτέ γιατί θα αναλάμβανες να υπερασπιστείς έναν προδότη, θα καταστρέψεις την καριέρα σου"». Και προσθέτει: «Οταν ο Μακοβέτσκι έφτασε στη Μόσχα μας κάλεσε για να μας πει πως δεν θα έπαιζε το ρόλο».

Οταν ο Μακοβέτσκι παραιτήθηκε από το ρόλο, τον Βετρόφ υποδύθηκε ο Εμίρ Κουστουρίτσα, που μάλιστα επέμενε να μιλάει στα ρώσικα γιατί, όπως ανέφερε «είμαι Σλάβος». Ομως, ακόμη και με τον Κουστουρίτσα οι Ρώσοι έκαναν προσπάθειες να τον πείσουν να απορρίψει το ρόλο.

Δέχτηκαν πιέσεις

«Οταν βρισκόμουν στις Κάνες», μου είπε ο ίδιος, «με πλησίασαν δύο περίεργοι Ρώσοι και μου είπαν: Τι πας να κάνεις; Θέλεις να συμμετάσχεις σε μια ταινία που είναι προπαγάνδα ενάντια στη Ρωσία; Μπορεί ν' αλλάξουν και το σενάριο. Ξέρεις ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα;»

Παρ' όλο που, μετά την αντίδραση της Ρωσίας, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ουκρανία, ο Καριόν κατάφερε τελικά να στείλει συνεργείο στη Μόσχα και να γυρίσει τέσσερα πλάνα, παριστάνοντας πως γύριζε διαφημιστικό για την Κόκα Κόλα.

Στην ταινία, για να μη θίξει την οικογένεια του Βετρόφ και όσων άλλων μπλέχτηκαν στην υπόθεση, ο Καριόν αποφάσισε να αλλάξει τα ονόματά τους. Τα μόνα ονόματα που δεν άλλαξε ήταν εκείνα του Μιτεράν και του Ρέιγκαν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Σχετικά θέματα: Κινηματογράφος
Απ' την Αμελί στους εμπόρους όπλων
Ερως, ανίκατε γήρας
Συναντώντας τον Κόπολα
Φάουστ αλά Τέρι Γκίλιαμ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Παύλος Γερουλάνος
«Πολλά χρήματα ήταν σε λάθος χέρια»
Συνέντευξη: Φατίχ Ακίν
Ελλάς-Τουρκία συμμαχία
Κινηματογράφος
Απ' την Αμελί στους εμπόρους όπλων
Ερως, ανίκατε γήρας
Συναντώντας τον Κόπολα
Φάουστ αλά Τέρι Γκίλιαμ
Ταινία υπό παρακολούθηση
Θέατρο
Γράμματα και θάματα
Η σκοτεινή πλευρά της σκηνής
Φυλάνε τα χνότα τους
Εκθεση γλυπτικής
Το μπαλέτο του Ντεγκά
Αλυσίδες βιβλιοπωλείων
Οι μικροί, οι μεγάλοι και το βιβλίο
Βιβλίο
Μες στην υπόγεια την ταβέρνα
Γράφοντας στη σκιά του Τείχους
Εκθεση
Ενα «σπίτι» με ιστορία
Μουσική
Η Γκάλας τραγουδά Αγγελόπουλο
Θησαυροί από τη Σάμο
Μουσικό εξπρές
Το τραγούδι ταξιδεύει την Ελλάδα
Σγούρος με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων