Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΑΔΙΑ

Τσίτα τα γκάζια, με σεβασμό στη φύση

Ταξίδι, σε άσφαλτο και χώμα, από τη Βέροια ώς το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Ανακαλύψτε τα μυστικά του Βερμίου, ενός από τα πιο όμορφα και άγνωστα βουνά της Μακεδονίας, με το τετρακίνητό σας.

Το αν θα κάνετε σκι στα 3-5 Πηγάδια είναι δικό σας θέμα. Οταν φτάσετε εκεί με το καλό, γεμάτοι περιπέτειες, γεμάτοι γνώσεις (χώρια τα πονάκια στη μέση και τις λάσπες στο όχημα), μπορείτε θαυμάσια να απολαύσετε το ποτό σας, χαζεύοντας τους πρωτάρηδες με τις φλουό φόρμες να πέφτουν... Δεν αρέσει σε όλους να γλιστρούν, πολλοί προτιμούν τη γλυκιά και τραχιά μαζί αίσθηση της κύλισης, καθώς τα ελαστικά του SUV ή της μοτοσικλέτας σας στενάζουν στο χωματόδρομο - αλλά η ομορφιά είναι στο ταξίδι, και ιδού μια διαδρομή για γερές αναρτήσεις...

Ξεκινάτε λοιπόν από τη Βέροια, με κατεύθυνση βόρεια, προς Νάουσα και Εδεσσα. Στην έξοδο της πόλης στρίβετε αριστερά, προς «Κωστοχώρι - Μονή Καλής Παναγιάς», και αρχίζετε να ανηφορίζετε για περίπου 3 χιλόμετρα - με προσοχή, καθώς οι στροφές είναι κλειστές και συνεχείς.

Μία στάση στην ιστορική Μονή Δοβρά τη δικαιούστε. Αφού χαλαρώσετε λίγο κάτω από τις βαλανιδιές και τα κυπαρίσσια, συνεχίζετε στο δρόμο Α4. Χωράφια και βαλανιδιές σάς συντροφεύουν για 7 χιλιόμετρα, μέχρι που φτάνετε στο Κωστοχώρι. Ομορφο χωριό, με ενδιαφέροντα σπίτια, ένας πειρασμός για τσιπουράκι, αλλά δεν πίνουμε όταν οδηγούμε, γνωστό αυτό, οπότε συνεχίζετε στους πρόποδες του Βερμίου.

Μετά το χωριό, η τετρακίνησή σας τώρα δικαιώνεται. Μπαίνετε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση προς Σέλι. Ενα από τα ωραιότερα κομμάτια της διαδρομής: πυκνό δάσος από καρυδιές και βαλανιδιές σας αγκαλιάζει, άγριο αλλά μοναδικό, που όμως θέλει προσοχή, καθώς ο δρόμος αρχίζει να γίνεται πιο απαιτητικός από εσάς και το όχημά σας. Περίπου 7 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση για Φυτειά, τα βάσανά σας (αλλά και η πλάκα...) τελειώνουν, καθώς ξαναμπαίνετε στην άσφαλτο για Σέλι. Γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, και το καλοκαίρι αγαπημένο θέρετρο των κατοίκων της Βέροιας. Από το Σέλι ανεβαίνετε προς Ανω Σέλι. Θυμηθείτε πως εδώ, το καλοκαίρι γίνεται το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων - το απόλυτο γλέντι.

Τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται σοβαρά, καθώς συνεχίζετε να ανηφορίζετε προς τη Πηγή Σιδεράκι. Τώρα είστε σε αλπικά λιβάδια με νησίδες πεύκων. Ο αέρας μεθάει σαν το κρασί - μην ξεχνάτε ότι είστε σχεδόν στα 2.000 μέτρα. Η θέα είναι αεροπλάνου, εκτός βέβαια κι αν έχει ομίχλη, οπότε είναι σαν να μπήκατε σε ταινία του Αγγελόπουλου. Ομως, τραβήξτε λίγο το πόδι από το γκάζι και κατεβείτε, για να απολαύσετε αυτή την απαράμιλλη γαλήνη και την ευτυχία που μόνο μια βουνοκορφή μπορεί να σου προσφέρει.

Αυτό ήταν - δύο χιλιόμετρα μετά την πηγή, είστε στο πάνω μέρος του χιονοδρομικού κέντρου, στα Πέντε Πηγάδια. Τον καφέ ή το ποτό που λαχταράτε από τη Βέροια που ξεκινήσατε, θα τα πιείτε αν κατηφορίσετε εκεί που καταλήγουν οι αναβατήρες, στα Τρία Πηγάδια, στο ζεστό σαλέ που σας περιμένει με το τζάκι του, και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του φωτισμένο. Σβήστε τη μηχανή και κατεβείτε - άξιζε η βόλτα από Βέροια, έτσι δεν είναι;

 

Info

* Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια: 23320 44464

* Νοσοκομείο Νάουσας: 23323 50100

* Αστυνομία Νάουσας: 23323 52560

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ταξίδι της έντυπης έκδοσης
4x4
Τσίτα τα γκάζια, με σεβασμό στη φύση
Snowboard
Χιονοσανίδα στα 2,5 χιλιάδες μέτρα
Περιήγηση στο σπήλαιο
Η ομορφιά δεν είναι μόνο στην επιφάνεια
Ορειβασία
Σαββατοκύριακο στη Γραμμένη Οξιά
Καζάνιασμα
Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν
Canoe Kayak
Χειμερινή κωπηλασία
Σκι
Στις πλαγιές της Ζήρειας & του Μαίναλου
Πεζοπορία
Διασχίζοντας το φαράγγι του Αβακα
Ποδήλατο
Ποδηλατάδα στους λόφους της Λουμπλιάνα
Elephant riding
Βόλτα με ελέφαντα στη ζούγκλα
Σαφάρι για το τέρας του Λοχ Νες
Βαρκάδα στη λίμνη των θρύλων
Πεζοπορία στο Ερμιτάζ
Τέχνη και άθληση: περπατώντας στο μουσείο
Editorial
editorial
Οινικό ταξίδι
Στα κελάρια της Πίνδου