Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΣΟΒΟ

Στα κελάρια της Πίνδου

Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου που ανατέλλει τινάζονται πάνω από τις βουνοκορφές της Πίνδου, βάφοντας χρυσά τα σύννεφα.

Θαυμάσιο σκηνικό για το «Νταβός της Ηπείρου», όπως λένε οι ντόπιοι χαϊδευτικά το Μέτσοβο. Πράγματι, καθώς προσεγγίζεις το ηπειρώτικο χωριό από ψηλά, από τον αυχένα του περάσματος της Κατάρας, στα 1.200 μέτρα, και βλέπεις τις κόκκινες στέγες του να αστράφτουν στο πρωινό φως, με φόντο τις δασωμένες πλαγιές, δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις.

Τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες το φτωχό ορεινό χωριό άρχισε ν' αλλάζει όψη, με τις προσπάθειες και τους πόρους του Ιδρύματος Τοσίτσα. Εγινε αναδάσωση (3 εκατομμύρια δενδρύλλια) στις πλαγιές για να εκλείψει ο κίνδυνος των κατολισθήσεων, χτίστηκαν πολλά σχολεία στο χωριό και στην υπόλοιπη Ηπειρο, δημιουργήθηκε τυροκομείο, δόθηκε ώθηση στην ντόπια βιοτεχνία υφαντών και ξυλογλυπτικής, το αναστηλωμένο αρχοντικό του Τοσίτσα έγινε Λαογραφικό Μουσείο, ιδρύθηκε Πινακοθήκη με την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα και, βέβαια, ξεκίνησε να λειτουργεί το ονομαστό Οινοποιείο, μετά από αναμπέλωση μιας άγονης πλαγιάς της Πίνδου, με τα πρώτα στην Ελλάδα κλήματα Cabernet Sauvignon.

Ετσι, το Μέτσοβο πράγματι άλλαξε όψη. Το χρήμα άρχισε να κυκλοφορεί, οι νέοι έμεναν στον τόπο τους γιατί υπήρχε δουλειά, το χωριό μπήκε στον τουριστικό χάρτη και πολλές επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας άρχισαν να δραστηριοποιούνται. Σήμερα το Μέτσοβο έχει καθιερωθεί σαν ο πρότυπος κουλέρ λοκάλ ορεινός προορισμός: όχι μόνο για τα κλαρίνα, τα (νοστιμότατα) κοψίδια, τα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης ή τις περήφανες βλάχες κυράδες με τις παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και για τον οινικό τουρισμό, που συνδυάζεται με τέχνη και φιλοξενία υψηλού επιπέδου, στο οινοποιείο - ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ.

Η διεύθυνση του οινοποιείου, που εξάγει κρασί σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία, θέλοντας να δημιουργήσει έναν καινούριο χώρο, που θα ανέβαζε τον πήχη στη μετσοβίτικη φιλοξενία αλλά και θα έθετε κάτω από την ίδια στέγη τις απολαύσεις του οίνου και της τέχνης, δημιούργησε το 2007 το Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ στον ίδιο χώρο.

Με την εξαίρεση ενός μικρού ξενώνα στη Νεμέα, το ξενοδοχείο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί κάπως σαν θεματικό οινικό πάρκο. Επικοινωνώντας με το οινοποιείο μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, ο επισκέπτης μπορεί όχι απλώς να ξεναγηθεί στους χώρους όπου «γεννιέται» και ωριμάζει το κρασί, όχι απλώς να τέρψει τον λάρυγγά του, αλλά να βιώσει μια πλήρη οινική εμπειρία, που ολοκληρώνεται στην ψυχή: installations ήχου και εικόνας στα υποβλητικά φωτισμένα κελάρια σε ταξιδεύουν στους πανάρχαιους κόσμους του κρασιού. Στους χώρους και τα δωμάτια του ξενοδοχείου, επιζωγραφισμένες και υπογεγραμμένες ρεπροντιξιόν αλλά και πολλοί αυθεντικοί πίνακες ελλήνων ζωγράφων δημιουργούν την τέλεια μέθη...

Info

* Οινοποιείο - Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ: 26560 42505, fax 26560 42554, info@katogihotel.gr www.katogihotel.gr

* Κέντρο Υγείας: 26560 41111, 41071

* Αστυνομία: 26560 41233

* Δήμος: 26560 41207


Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ταξίδι της έντυπης έκδοσης
4x4
Τσίτα τα γκάζια, με σεβασμό στη φύση
Snowboard
Χιονοσανίδα στα 2,5 χιλιάδες μέτρα
Περιήγηση στο σπήλαιο
Η ομορφιά δεν είναι μόνο στην επιφάνεια
Ορειβασία
Σαββατοκύριακο στη Γραμμένη Οξιά
Καζάνιασμα
Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν
Canoe Kayak
Χειμερινή κωπηλασία
Σκι
Στις πλαγιές της Ζήρειας & του Μαίναλου
Πεζοπορία
Διασχίζοντας το φαράγγι του Αβακα
Ποδήλατο
Ποδηλατάδα στους λόφους της Λουμπλιάνα
Elephant riding
Βόλτα με ελέφαντα στη ζούγκλα
Σαφάρι για το τέρας του Λοχ Νες
Βαρκάδα στη λίμνη των θρύλων
Πεζοπορία στο Ερμιτάζ
Τέχνη και άθληση: περπατώντας στο μουσείο
Editorial
editorial
Οινικό ταξίδι
Στα κελάρια της Πίνδου