Έντυπη Έκδοση

ΠΗΛΙΟ

Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν

Ολοι ξέρουν την Τσαγκαράδα - από τους σημαντικότερους προορισμούς του Πηλίου, μαζί με την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τα Χάνια, τη Ζαγορά και πολλά άλλα.

Ολονυκτίες γύρω από το καυτό καζάνι: φίνα αποστάγματα στο βουνό των Κενταύρων, γλέντι και μετά ορεινοί περίπατοι για να συνέλθετε... Ολονυκτίες γύρω από το καυτό καζάνι: φίνα αποστάγματα στο βουνό των Κενταύρων, γλέντι και μετά ορεινοί περίπατοι για να συνέλθετε... Λίγοι όμως, οι μυημένοι, γνωρίζουν πως το χειμώνα γίνεται καζάνιασμα σ' αυτό το όμορφο χωριό του ανατολικού Πηλίου - κάτι μάλλον σπάνιο, εφόσον σ' όλο το βουνό μόνο δύο ή τρία είναι τα «επίσημα» καζάνια, αυτά δηλαδή που έχουν πάρει άδεια. Στην Τσαγκαράδα, ο Φιλάρετος Ψημμένος βάζει «πειραματικό» καζάνι, όπως ο ίδιος το λέει.

Είναι κάτι που αξίζει να το δεις, να το βιώσεις. Με το πειραματικό του καζάνι ο Φιλάρετος αποστάζει φρούτα του δάσους: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα ή σούρβα (τους καρπούς της σουρβιάς). Αφού μπουν τα φρούτα και το νερό και σφραγιστεί το καζάνι, η φωτιά φουντώνει από κάτω του. Το κρύο, τρεχούμενο νερό ψύχει το μακρύ στέλεχος του αποστακτήρα και το αλκοόλ αρχίζει σιγά σιγά να σταλάζει από την άκρη του. Τα πρώτα ποτήρια δεν πίνονται - είναι σχεδόν καθαρό οινόπνευμα. Το κρατάνε όμως για εντριβές! Τριγύρω, οι τυχεροί που παρευρίσκονται συνδαυλίζουν και ταΐζουν τη φωτιά, και καθώς υπάρχουν πολλά κάρβουνα, τα λουκάνικα κι οι μπριζόλες αρχίζουν να μπαίνουν στη θράκα... Η τελετουργία κρατάει όλη νύχτα, μαζί με το κέφι που τροφοδοτείται από το αγνό, δυνατό απόσταγμα. Κι αυτό γιατί ο Φιλάρετος κάνει διπλή απόσταξη - αρχίζει απόγευμα την πρώτη και τελειώνει τη δεύτερη ξημερώματα. Πέρα από την πλάκα της υπόθεσης, πραγματικά το τσίπουρο είναι φίνο: τα πηλιορείτικα φρούτα συνεχίζουν να ζουν μέσα του, μέσα από το άρωμά τους - είναι σαν πίνεις την ίδια την ψυχή του βουνού...

Υστερα από μια τέτοια διονυσιακή νύχτα, κι έναν καλό ύπνο βεβαίως, υπάρχει η ιδανική δραστηριότητα για να καθαρίσεις από τις τοξίνες του οινοπνεύματος - ένας ορεινός περίπατος, για να μπεις στην αγκαλιά αυτής της φύσης που σου έδωσε την πρώτη ύλη για το τσίπουρο. Ξεκινάς από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, της μιας από τις τέσσερις «συνοικίες» της Τσαγκαράδας, και ο προορισμός σου είναι η πλατεία των Ταξιαρχών.

Περνάς μέσα από πυκνό δάσος άγριων και ήμερων καστανιών, περνάς γεφύρια, συναντάς παλιές κρήνες, αλλά και κάμποσα παλιά σπίτια, πνιγμένα στο φυτικό πλούτο, με ανάγλυφες, παλιές ξύλινες εξώθυρες. Ο περίπατος ολοκληρώνεται περίπου σε μία ώρα, να πας και να 'ρθεις. Οχι βέβαια πριν αγγίξεις με δέος τον πελώριο κορμό του χιλιόχρονου πλατάνου στην πλατεία των Ταξιαρχών - 14 μέτρα η διάμετρός του... Για την επομένη, η διαδρομή Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη είναι απολαυστική, ειδικά το τελευταίο μέρος του μονοπατιού που κρέμεται πάνω απ' τη θάλασσα. Ομως, είναι μέτριας δυσκολίας και διαρκεί περί τις 2,5 ώρες πήγαιν' έλα, συνεπώς με ρέγουλο το θείο τσιπουράκι του Φιλάρετου, δεν μπορεί να τρεκλίζεις, η ασφάλεια πρωτεύει...

Info

*Φιλάρετος Ψημμένος: 24260 49707

*Δήμος Τσαγκαράδας: 24260 49689

*Εστιατόριο της Αλέκας: 24260 49380

*Περιφερειακό ιατρείο: 24260 49208

*Αστυνομία: 24260 49222


Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ταξίδι της έντυπης έκδοσης
4x4
Τσίτα τα γκάζια, με σεβασμό στη φύση
Snowboard
Χιονοσανίδα στα 2,5 χιλιάδες μέτρα
Περιήγηση στο σπήλαιο
Η ομορφιά δεν είναι μόνο στην επιφάνεια
Ορειβασία
Σαββατοκύριακο στη Γραμμένη Οξιά
Καζάνιασμα
Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν
Canoe Kayak
Χειμερινή κωπηλασία
Σκι
Στις πλαγιές της Ζήρειας & του Μαίναλου
Πεζοπορία
Διασχίζοντας το φαράγγι του Αβακα
Ποδήλατο
Ποδηλατάδα στους λόφους της Λουμπλιάνα
Elephant riding
Βόλτα με ελέφαντα στη ζούγκλα
Σαφάρι για το τέρας του Λοχ Νες
Βαρκάδα στη λίμνη των θρύλων
Πεζοπορία στο Ερμιτάζ
Τέχνη και άθληση: περπατώντας στο μουσείο
Editorial
editorial
Οινικό ταξίδι
Στα κελάρια της Πίνδου