Έντυπη Έκδοση

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Χειμερινή κωπηλασία

Το canoe kayak δεν έχει σχέση με άλλα σπορ του υγρού στοιχείου. Δεν είναι ράφτινγκ, δεν κατεβαίνετε κανένα ποτάμι τραμπαλίζοντας σαν να είστε στο τρενάκι του λούνα παρκ. Είναι μια ήπια άσκηση, κι ένας θαυμάσιος τρόπος να έρθεις σε επαφή με τη φύση.

Κωπηλασία σε ορεινή λίμνη: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για όσους βαρέθηκαν το καθημερινό κουπί, και θέλουν να νιώσουν λίγο σαν Ινδιάνοι, σε ένα τοπίο ειδυλλιακό. Κωπηλασία σε ορεινή λίμνη: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για όσους βαρέθηκαν το καθημερινό κουπί, και θέλουν να νιώσουν λίγο σαν Ινδιάνοι, σε ένα τοπίο ειδυλλιακό.  Περισσότερο θα τη λέγαμε φυσιολατρική βόλτα με κάτι ασφαλές και δοκιμασμένο: κάτι ήξεραν οι Ινδιάνοι όταν αλώνιζαν τις λίμνες της βόρειας Αμερικής με τις πιρόγες τους. Βέβαια, η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι ούτε Σουπίριορ, ούτε Ιρι - είναι όμως πανέμορφη, και δεν χρειάζεστε διαβατήριο για να πάτε ώς εκεί...

Τα μέρη αυτής της οροσειράς, που απλώνει το νευρώδες της σώμα μεταξύ Ευρυτανίας και Θεσσαλίας, οι Τούρκοι φοροεισπράκτορες δεν μπόρεσαν να τα συμπεριλάβουν στα κατάστιχά τους, και γι' αυτό τα ονόμασαν Αγραφα. Αφήνετε, λοιπόν, την Καρδίτσα πίσω σας κι αρχίζετε να ανεβαίνετε στις πλαγιές των Αγράφων. Συνεχίζετε το δρόμο σας μέχρι τα 600 μέτρα, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, και ω του θαύματος, μια υδάτινη πεδιάδα εμφανίζεται μπροστά σας, αστράφτοντας στο φως του ήλιου.

Είναι βέβαια η Λίμνη Πλαστήρα, η λίμνη του Μέγδοβα, ή Ταυρωπού, και παρόλο που είναι τεχνητή, παρόλο που γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Νικολάου Πλαστήρα, είναι τόσο όμορφα ταιριασμένη με το περιβάλλον, που λες και υπήρχε εκεί για χιλιάδες χρόνια.Βαλανιδιές και πλατάνια φαιδρύνουν τις όχθες της, πλαγιές κατάφυτες τη στεφανώνουν, στα πυκνά ρουμάνια γύρω της ζουν σκίουροι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λίγοι λύκοι, κι ίσως κάποιες περαστικές αρκούδες, ενώ στα καθαρά νερά της ευδοκιμούν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, γριβάδια, λαβράκια και καραβίδες. Βέβαια, κάποια από όλα αυτά τα αθώα πλάσματα ίσως καταλήξουν στο πιάτο σας, συνοδευμένα από σπουδαίο χύμα κόκκινο κρασί, αλλά θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες και τις όποιες ενοχές σας: οι διαδρομές με τα canoe kayak είναι οργανωμένες, και γίνονται με διθέσια ασφαλή σκάφη, ανοιχτά απ' την πάνω πλευρά. Μέσα σε περίπου δυο ώρες, θα επισκεφθείτε τα νησάκια και τα φιόρδ της λίμνης, και τα παιδιά (από δέκα ετών και πάνω) που θα είναι μαζί σας, θα ενθουσιαστούν σίγουρα με τα βυθισμένα στο νερό δέντρα της όχθης. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και με το ψάρεμα στη λίμνη - εκεί που επιτρέπεται, βεβαίως.

Ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία υπάρχουν παντού, ιδιαίτερα στο χωριό Μεσενικόλα, και προσφέρουν ζεστή φιλοξενία σε προσιτές τιμές. Μην περιμένετε υπερβολικές πολυτέλειες, με την εξαίρεση μιας ξενοδοχειακής μονάδας, με την καλύτερη θέα στη λίμνη. Αλλωστε, στα Αγραφα των αρματολών φυσά εδώ κι αιώνες ένας αέρας απλότητας, εγκαρδιότητας και ανεξαρτησίας - δεν είναι δυνατόν να ψάχνετε για club cafe σε χωριά στα οποία το μόνο καφενείο είναι και μπακάλικο και τοπική βουλή, όπου συνεδριάζει η Γερουσία γύρω από τη φουντωμένη ξυλόσομπα.

Info

*Trekking Hellas:24310 87964

*Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Αναψυχής Καρδίτσας: 24410 42429

*Δήμος Πλαστήρα: 24410 95631

*Αγροτικό Ιατρείο Μεσενικόλα:

24410 95226

*Αστυνομία: 24410 95240


Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ταξίδι της έντυπης έκδοσης
4x4
Τσίτα τα γκάζια, με σεβασμό στη φύση
Snowboard
Χιονοσανίδα στα 2,5 χιλιάδες μέτρα
Περιήγηση στο σπήλαιο
Η ομορφιά δεν είναι μόνο στην επιφάνεια
Ορειβασία
Σαββατοκύριακο στη Γραμμένη Οξιά
Καζάνιασμα
Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν
Canoe Kayak
Χειμερινή κωπηλασία
Σκι
Στις πλαγιές της Ζήρειας & του Μαίναλου
Πεζοπορία
Διασχίζοντας το φαράγγι του Αβακα
Ποδήλατο
Ποδηλατάδα στους λόφους της Λουμπλιάνα
Elephant riding
Βόλτα με ελέφαντα στη ζούγκλα
Σαφάρι για το τέρας του Λοχ Νες
Βαρκάδα στη λίμνη των θρύλων
Πεζοπορία στο Ερμιτάζ
Τέχνη και άθληση: περπατώντας στο μουσείο
Editorial
editorial
Οινικό ταξίδι
Στα κελάρια της Πίνδου