Έντυπη Έκδοση

Η κυβέρνηση βάζει τους ξένους ξανά στο παιχνίδι του δανεισμού

ΣΤΟΧΟΣ, Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του δημόσιου χρέους στα «χέρια» των ξένων τραπεζών, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες η οποία θα μετατραπεί σε δάνεια, προωθούν κυβέρνηση και ΤτΕ.

Τη φετινή χρονιά το ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποίησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη του υπέρογκου δανεισμού του. Ως γνωστόν, ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες απορροφούσαν τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας και εν συνεχεία ενεχυρίαζαν τους τίτλους στην ΕΚΤ, με επιτόκιο 1%, εξασφαλίζοντας από τη διαφορά επιτοκίου μεγάλα κέρδη. Οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κρατικά ομόλογα φετινών εκδόσεων αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ. Αν, όμως, συνυπολογιστούν και όσες τράπεζες δεν είναι ειδικοί διαπραγματευτές, το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο και κινείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 17-20 δισ. ευρώ!

Οι μεγάλες αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τη φετινή χρονιά υπό τον πειρασμό του υψηλού αρμπιτράζ (ομόλογα με κουπόνι 4% με 5% δινόταν ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%) και των υψηλών κερδών από το «παιχνίδι» εξηγούν και το ότι κάποιες τράπεζες βρίσκονται σήμερα να έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ πολύ υψηλότερη ρευστότητα από αυτή που αναλογεί στη στάθμιση της χώρας και του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξ ου και η σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν, όπως εικάζεται, συνεννόησης με την ΕΚΤ.

Το παρασκήνιο αναφέρει ότι στη μηνιαία συνάντηση στελεχών της ΤτΕ με ομάδα ελληνικών τραπεζών μεταβιβάσθηκε η παρότρυνση της ΕΚΤ για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να μειωθεί η μεγάλη εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.

Η εκτίναξη των ελληνικών CDS στο 170 από 140, τις τελευταίες ημέρες, αποτυπώνει τις ανησυχίες για το χρέος. Η αγορά, όμως, δεν φοβάται πτώχευση της χώρας ή έστω αποκλεισμό των κρατικών ομολόγων από τα στοιχεία που δέχεται ως ενέχυρο η ΕΚΤ. Η ανησυχία έγκειται στο πώς θα επιβαρυνθεί το ρίσκο όσων κατέχουν σημαντικές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, εφόσον υπάρξει νέα υποβάθμιση.

Οι φόβοι

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Ευρωπαϊκών κρατών φοβούνται μήπως οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν περίπου το 7,8% του ενεργητικού τους σε κρατικά ομόλογα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να τα δώσουν ως ενέχυρο ή ακόμη χειρότερα αντιμετωπίζονται ως υψηλότερου ρίσκου στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs δείχνει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσεται και η ανακατανομή ρόλων ως προς το χειρισμό του δημόσιου χρέους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μοναδικό θέμα της ατζέντας ήταν το χρέος, καθώς αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη για οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση ή αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση προτίθεται, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, να αυξήσει τη συμμετοχή των ξένων τραπεζών στις εκδόσεις δημόσιου χρέους, αποκαθιστώντας την, προ κρίσης, ισορροπία. Και επιδιώκει να το πράξει, αφ' ενός για να μειώσει τον κίνδυνο από την υπερβολική προσφυγή στην ΕΚΤ και αφ' ετέρου για να απελευθερωθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα κατευθυνθεί και στις χορηγήσεις.

Βάσει των στοιχείων της ΕΚΤ, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ανέρχεται στα 36 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το 8% του συνολικού ενεργητικού τους. Με δεδομένο ότι για τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση αναμένει μείωση του ΑΕΠ, μικρό μέρος της δυνητικής ρευστότητας, που θα απελευθερωθεί από ομόλογα, αναμένεται να κατευθυνθεί σε νέες χορηγήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Βραβεία επιχειρηματικότητας «Κούρος»
Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι του 2009
Νομοσχέδιο ρύθμισης χρεών
Ρύθμιση των χρεών με όρους Δημοσίου
Αντιδράσεις τραπεζιτών
Στάχτη στα μάτια του... «Τειρεσία»
Φορολογία
Και τα μεσαία ακίνητα «χτύπησε» η έκτακτη εισφορά
Απόχες θα βγάλουν στον αφρό τη φοροδιαφυγή
Παρελθόν η «αυτοπεραίωση»
Ελληνες καταθέτες πάνε στα Βαλκάνια
Υπεράκτια... φοροδιαφυγή
Από τις off shore στα επενδυτικά funds
Χ.Α.: Οποια πέτρα σηκώσεις μια υπεράκτια θα βρεις
Απασχόληση
Επιδότηση εταιρειών για 20 χιλιάδες προσλήψεις
Τράπεζες
Πιέσεις και παιχνίδια με πωλήσεις ομολόγων
Μεταφέρετε τις καταθέσεις σας δίχως να πονοκεφαλιάσετε
Στα εναλλακτικά δίκτυα ρίχνει το βάρος η Εθνική Τράπεζα
Δημόσιο χρέος
Η κυβέρνηση βάζει τους ξένους ξανά στο παιχνίδι του δανεισμού
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Ελλιπή στοιχεία» βρήκε το κλιμάκιο της Eurostat
Συνέντευξη: Richard Wolff
Οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν και πάλι ταξικούς αγώνες και κινητοποιήσεις
Διεθνή
Τα σκληρά μέτρα ξεσηκώνουν τους Ιρλανδούς
Τρόφιμα από κλώνους
Πράσινο σχέδιο
Ανάκαμψη ή νοικοκύρεμα;
Το ταμείο βγάζει πρωταθλητές
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Τα εμπόδια στην «απελευθέρωση» της αγοράς
Παίρνει πολλούς η μπάλα των αλλαγών
Η μαύρη λίστα
Ασφαλιστικό
Τρία καυτά θέματα μπαίνουν στο τραπέζι
Κοινοτικές επιδοτήσεις
Επιδότηση; Οχι, ευχαριστώ
Ολα τα λεφτά στους δρόμους
Χερσαίες μεταφορές
Οι Τούρκοι κερδίζουν το στοίχημα της νταλίκας
Ασφαλιστική αγορά
Ασπίς: Οι πληρωμές από το Επικουρικό
Ναυτιλία
Κινδυνεύουν να γράψουν ζημιές οι «αποθηκάριοι του πετρελαίου»
Συνέντευξη: Νικόλαος Μπορνόζης
Χαμόγελα ελπίδας φέρνει ο κλάδος ξηρού φορτίου
Επιθετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ερχεται νέο... κύμα επιθετικών εξαγορών
Χρηματιστήριο
Χορταστικά κέρδη στις μετοχές τροφίμων
Μεγάλες, αλλά αβάσιμες, προσδοκίες
Βαρύ κλίμα και μικρό ενδιαφέρον
Ζητείται φάρμακο στα χαμηλά p/e
Άλλες ειδήσεις
Ακριβότερο το χρήμα για όλους