Έντυπη Έκδοση

Χ.Α.: Οποια πέτρα σηκώσεις μια υπεράκτια θα βρεις

ΣΤΟΝ διεθνοποιημένο χρηματιστηριακό μικρόκοσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω μια υπεράκτια επιχείρηση πλούσιου επιχειρηματία να σου κλείνει «πονηρά» το μάτι από κάποιον μακρινό φορολογικό παράδεισο.

Δεν είναι μια και δυο, αλλά 3.500-4.000 οι υπεράκτιες εταιρείες που χρόνια στήνουν και ξεστήνουν έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών και γενικώς κεφαλαιούχοι.

Η «ομάδα» των δέκα-δώδεκα γνωστότερων κρατών και κρατιδίων που παρέχουν φορολογικές διευκολύνσεις και θεσμική ασυλία στο διεθνές κεφάλαιο, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τους μεγαλύτερους «ξένους» επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οσοι γνωρίζουν εκ των έσω τη σύνθεση των αλλοδαπών επενδυτών που «μπαινοβγαίνουν» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λένε πως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι έχουν ελληνικό διαβατήριο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Αποθετηρίου Αξιών, υπολογίζεται ότι περίπου 18-20 δισ. ευρώ διακινούνται αυτή την περίοδο στη Σοφοκλέους μέσω επενδυτικών οίκων που εδρεύουν σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους.

Αν προστεθούν και τα κεφάλαια που κινούνται μέσω Αγγλίας, Ελβετίας κ.ά., το ποσό ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ και φτάνει να αντιστοιχεί περίπου στο 30% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας του Χ.Α. (95 δισ. ευρώ). Στα τέλη του 2007, πριν ακόμη καταρρεύσουν παγκοσμίως οι χρηματιστηριακές αξίες, ξένα funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, διαχειρίζονταν ελληνικές μετοχές αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Η μείωση που καταγράφεται, δηλαδή, κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στο ότι υποχώρησε η χρηματιστηριακή αξία του Χ.Α.

*Δεν είναι τυχαίο πως το Λουξεμβούργο, που είναι γνωστό για την πληθώρα υπεράκτιων εταιρειών λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος και πλέον μπαίνει στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ ώστε να συμπεριληφθεί στις «μη συνεργάσιμες χώρες-φορολογικούς παραδείσους», είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος «μέτοχος» μετά τις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε σύνολο 50 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους όλοι οι επενδυτές που καταγράφονται ως «ξένοι» στο Χ.Α., εταιρείες και ιδιώτες με έδρα το Λουξεμβούργο ελέγχουν σήμερα 8,3 δισ. ευρώ ή το 17% των ξένων κεφαλαίων.

*Η άμεσα «συνεισφορά» των ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φτάνει σήμερα τα 9,5 δισ. ευρώ (19,08%), ενώ στα υψηλά του Οκτωβρίου 2007 η αξία των αμερικανικών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα ξεπερνούσε τα 21 δισ. ευρώ.

nΜέσω Αγγλίας, που, παρά την κρίση, παραμένει το ισχυρότερο επενδυτικό κέντρο της Ευρώπης με δεκάδες χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες και hedge funds ανάμεσα στα οποία πάρα πολλά ανήκουν σε έλληνες εφοπλιστές, διακινούνται στο Χ.Α. κεφάλαια 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που υπερέβαινε τα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007.

*Στην Κύπρο τα χαρτοφυλάκια με θέσεις στην ελληνική αγορά φτάνουν σε αξία τα 5,6 δισ. ευρώ (από 13,5 δισ. ευρώ το 2007). Ακόμη και όταν η υπό δημόσιο έλεγχο τότε Cosmote αγόρασε την εταιρεία Γερμανός, επέλεξε να το κάνει μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο Cosmoholding Cyprous Ltd, με τη συναλλαγή να καταγράφεται στο Χ.Α. ως «ξένη επένδυση».

*Στις Παρθένες Νήσους Αγγλίας η αξία των «ξένων» χαρτοφυλακίων που έχουν ελληνικές μετοχές προσέγγιζε το 2007 τα 1,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ στη Λιβερία ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ και σήμερα φτάνει στα 653 εκατ. ευρώ.

*Στις κορυφαίες θέσεις φορολογικών παραδείσων που διακινούν χρήμα στην αγορά της Αθήνας περιλαμβάνονται τα Νησιά Καϊμαν με χαρτοφυλάκια αξίας 1,215 δισ. ευρώ (το 2007 η αξία τους ξεπερνούσε τα 4,4 δισ. ευρώ). Από τον Παναμά οι επενδύσεις στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 684 εκατ. ευρώ, ενώ από τα Νησιά Μάρσαλ φτάνουν τα 311 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Υπεράκτια... φοροδιαφυγή
Από τις off shore στα επενδυτικά funds
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Βραβεία επιχειρηματικότητας «Κούρος»
Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι του 2009
Νομοσχέδιο ρύθμισης χρεών
Ρύθμιση των χρεών με όρους Δημοσίου
Αντιδράσεις τραπεζιτών
Στάχτη στα μάτια του... «Τειρεσία»
Φορολογία
Και τα μεσαία ακίνητα «χτύπησε» η έκτακτη εισφορά
Απόχες θα βγάλουν στον αφρό τη φοροδιαφυγή
Παρελθόν η «αυτοπεραίωση»
Ελληνες καταθέτες πάνε στα Βαλκάνια
Υπεράκτια... φοροδιαφυγή
Από τις off shore στα επενδυτικά funds
Χ.Α.: Οποια πέτρα σηκώσεις μια υπεράκτια θα βρεις
Απασχόληση
Επιδότηση εταιρειών για 20 χιλιάδες προσλήψεις
Τράπεζες
Πιέσεις και παιχνίδια με πωλήσεις ομολόγων
Μεταφέρετε τις καταθέσεις σας δίχως να πονοκεφαλιάσετε
Στα εναλλακτικά δίκτυα ρίχνει το βάρος η Εθνική Τράπεζα
Δημόσιο χρέος
Η κυβέρνηση βάζει τους ξένους ξανά στο παιχνίδι του δανεισμού
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Ελλιπή στοιχεία» βρήκε το κλιμάκιο της Eurostat
Συνέντευξη: Richard Wolff
Οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν και πάλι ταξικούς αγώνες και κινητοποιήσεις
Διεθνή
Τα σκληρά μέτρα ξεσηκώνουν τους Ιρλανδούς
Τρόφιμα από κλώνους
Πράσινο σχέδιο
Ανάκαμψη ή νοικοκύρεμα;
Το ταμείο βγάζει πρωταθλητές
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Τα εμπόδια στην «απελευθέρωση» της αγοράς
Παίρνει πολλούς η μπάλα των αλλαγών
Η μαύρη λίστα
Ασφαλιστικό
Τρία καυτά θέματα μπαίνουν στο τραπέζι
Κοινοτικές επιδοτήσεις
Επιδότηση; Οχι, ευχαριστώ
Ολα τα λεφτά στους δρόμους
Χερσαίες μεταφορές
Οι Τούρκοι κερδίζουν το στοίχημα της νταλίκας
Ασφαλιστική αγορά
Ασπίς: Οι πληρωμές από το Επικουρικό
Ναυτιλία
Κινδυνεύουν να γράψουν ζημιές οι «αποθηκάριοι του πετρελαίου»
Συνέντευξη: Νικόλαος Μπορνόζης
Χαμόγελα ελπίδας φέρνει ο κλάδος ξηρού φορτίου
Επιθετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ερχεται νέο... κύμα επιθετικών εξαγορών
Χρηματιστήριο
Χορταστικά κέρδη στις μετοχές τροφίμων
Μεγάλες, αλλά αβάσιμες, προσδοκίες
Βαρύ κλίμα και μικρό ενδιαφέρον
Ζητείται φάρμακο στα χαμηλά p/e
Άλλες ειδήσεις
Ακριβότερο το χρήμα για όλους