Έντυπη Έκδοση

Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή

Εγινε, με στόχο να... αλλάξει! Ο προϋπολογισμός έκλεισε το μάτι στις Βρυξέλλες, προσφέροντας, επιπλέον του προσχεδίου, 640 εκατ. ευρώ περικοπές στις δαπάνες. Κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει όλα τα θέματα που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις: ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, φοροδιαφυγή.

**Η επιτυχία του οικονομικού επιτελείου, όμως, θα κριθεί πολύ νωρίτερα απ' τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

* Αρχικά τον Ιανουάριο, όταν θα κατατεθεί το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα κριθεί πόση παράταση εξασφαλίζει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%.

* Σε δεύτερη φάση τους επόμενους μήνες θα φανεί το κατά πόσον τα μεγέθη κινούνται εντός στόχου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την παλαιά μέθοδο των δωδεκατημορίων: όλες οι δαπάνες ανά κωδικό διαιρούνται διά του 12 και κάθε μήνα καταγράφεται αν υπάρχει υπέρβαση ή πλεόνασμα.

**Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε περιορισμό του ελλείμματος κατά 8,4 δισ. ευρώ (από το 12,7% του ΑΕΠ στο 9,1% του ΑΕΠ). Τα χρήματα, όμως, θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τα έσοδα: 6 δισ. ευρώ επιπλέον εισπράξεις και μόνο 2,4 δισ. ευρώ περίπου περικοπές. Αρχικά οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 4,5 δισ., όμως, οι αυξήσεις των παροχών σε υγεία και παιδεία μείωσαν το τελικό όφελος.

* Ο προϋπολογισμός έχει και αρκετά «θολά» σημεία:

* Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

* Το πρόγραμμα δανεισμού του 2010 και το κόστος του. Ηδη η διαφορά επιτοκίου των 10ετών ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) εκτινάχθηκε στο 1,79% την Παρασκευή και υπάρχει φόβος για νέα άνοδο.

* Η πολιτική στους μισθούς το 2010 (αυξήσεις 1,5%, πάγωμα προσλήψεων εκτός από τομείς παιδείας, υγείας, δημόσιας τάξης. Μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις τη διετία 2011-2013). Ερώτημα παραμένει σε ποιους δημόσιους υπαλλήλους θα επιβληθεί ήδη από το 2010 πάγωμα μισθών.

**Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφεται πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 690 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από αύξηση εσόδων κατά 50 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη εξοικονόμηση (συγκριτικά με το προσχέδιο) προέρχεται από τις δαπάνες (640 εκατ ευρώ). Το ψαλίδι έκοψε: κατά 200 εκατ. ευρώ τις επιχορηγήσεις προς τα ταμεία (100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΓΑ), 150 εκατ. ευρώ τις πιστώσεις για μισθούς και συντάξεις και 250 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα του κρατικού μηχανισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
Για το ίδιο θέμα
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων