Έντυπη Έκδοση

Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες

Τρεις ενστάσεις αναμένεται να διατυπώσει η Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2010, εν αναμονή πάντα του τριετούς προγράμματος Σταθερότητας, οι οποίες αφορούν τα εξής:

1 Ο στόχος για τη μείωση των δαπανών βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές δυνατότητες. Η Επιτροπή πιστεύει ότι μόνιμη εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να γίνει μόνο μέσω περαιτέρω συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. «Η κατάργηση και η συγχώνευση των δημοσίων οργανισμών είναι το πρώτο βήμα, όμως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες όπως η μείωση των υπουργείων, των γενικών γραμματέων, και των αμυντικών εξοπλισμών κατά 50% και όχι μόνο για τέσσερα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Κομισιόν προτείνει να βρεθούν τα νομικά πλαίσια για τη μείωση θέσεων εργασίας από το 2011 σε αναλογία 1:8. Δηλαδή, για καθεμία πρόσληψη, προϋπόθεση θα είναι οκτώ συνταξιοδοτήσεις.

Προτείνει την αντικατάστασή τους με εποχικούς εργαζομένους, ηλικίας κάτω των 30, που θα έχουν ευέλικτα ωράρια αλλά και μειωμένο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

2 Ο στόχος των εσόδων θεωρείται απ' τις Βρυξέλλες υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ο εισπρακτικός μηχανισμός παραμένει ο ίδιος. Επίσης, η κυβέρνηση υπέβαλε προυπολογισμό που δείχνει ύφεση το 2010, «γεγονός που δυσκολεύει την είσπραξη εσόδων».

3 Διαφωνία υπάρχει και στην υπαναχώρηση για το πάγωμα μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ. Η Κομισιόν ζητά γενικευμένο και όχι επιλεκτικό πάγωμα των αυξήσεων το 2011, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται μονίμως πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όποιο πλεόνασμα προκύψει η Επιτροπή είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει να διοχετευτεί στη μείωση του ελλείμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κρατικός προϋπολογισμός
Σχετικά θέματα: Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
Για το ίδιο θέμα
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων