Έντυπη Έκδοση

Με ασυντόνιστο βήμα

«Από την κυβέρνηση λείπει ο εγκέφαλος». Το νέο κρούσμα που ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση κορυφαίου κοινοβουλευτικού παράγοντα ήταν η αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα του πλαφόν στους μισθούς στο Δημόσιο που θα παγώσουν.

* Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρ. Παπουτσής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιλογή του οικονομικού επιτελείου να βάλει το όριο στις 2.000 ευρώ (μεικτά) κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε διευκρινίσεις. Πρόκειται για εξέλιξη ασυνήθη στα κοινοβουλευτικά χρονικά και η οποία αποκαλύπτει την έλλειψη συνεννόησης.

**Στο δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης) χρεώνουν ότι δεν φρόντισε να καταστήσει γνωστή την πρόθεσή του στους αρμοδίους της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το σκεπτικό του Χρ. Παπουτσή ήταν, ωστόσο, καταλυτικό: «η κριτική μας στον Καραμανλή προεκλογικά ήταν εστιασμένη στην πρότασή του να παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και εμείς αντιτείναμε ότι αυτή η πολιτική θα είναι καταστροφική για την οικονομία».

**Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πάντως στην «Κ.Ε.» ότι «την απόφασή του να βάλει όριο στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων την είχε ανακοινώσει προ ημερών, ο υπουργός, στη Βουλή. Αντιδράσεις, τότε, δεν εκδηλώθηκαν από πουθενά».

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το σοβαρότερο στη σύντομη ζωή της κυβέρνησης, γιατί αφορά διαφοροποίηση πρωτοκλασάτου στελέχους που συμμετέχει στις πρωινές συνάξεις στο Μαξίμου, όπου υποτίθεται συζητιούνται τα πάντα και χαράσσεται η γραμμή.

**Κορυφαίος υπουργός επισήμανε, με τη σειρά του, ότι «ο ρόλος του Παπουτσή είναι να κρατά σε πειθαρχία τους βουλευτές κι αυτός δίνει το παράδειγμα της δημόσιας διαφωνίας. Θα μπορούσε να συνεννοηθεί από πριν με τον υπουργό». Απέδιδε δε τη στάση του «στην ενόχληση του γιατί έμεινε εκτός κυβέρνησης και στη διάθεσή του να εμφανιστεί με φιλολαϊκό προφίλ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει σκληρά μέτρα».

Ανεξαρτήτως από τα αίτια της «κόντρας», το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση χωλαίνει στο θέμα του συντονισμού. Κάτι που ήλθε να επιβεβαιωθεί και από τις διαφορετικές θέσεις της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Γ. Πανάρετου σχετικά με τη βάση του 10 στις εισαγωγικές εξετάσεις.

***Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πιέσεις προς το μέγαρο Μαξίμου να δοθούν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς και να τοποθετηθούν γενικοί και ειδικοί γραμματείς στα υπουργεία, ενώ βουλευτές παραπονούνται για προβληματική σχέση επικοινωνίας με υπουργούς. Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσε στην «Κ.Ε.» τον φόβο ότι: «Ανοίγουμε μέτωπα παντού, αλλά, χωρίς καθαρή γραμμή. Το στράτευμα, λοιπόν, ίσως σκορπίσει στην πρώτη δοκιμασία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων