Έντυπη Έκδοση

Ενέσεις αισιοδοξίας

«Να σπάσουμε το γκρίζο και να δώσουμε ελπίδα». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της, προκειμένου να αποκτήσει κοινωνικές συμμαχίες στις δύσκολες μάχες που έρχονται και να δείξει ότι οι μεγάλες ανατροπές που θα γίνουν, οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η καταιγίδα αλλαγών σε πολλούς τομείς (φορολογικά, εργασιακό, ασφαλιστικό) έχει προκαλέσει κλίμα φόβου στον κόσμο, το οποίο θα φέρει πρόωρη κυβερνητική φθορά αν δεν μεσολαβήσουν ενέσεις αισιοδοξίας στους πολίτες.

Αχτίδες φωτός στην καθημερινότητα

Τα φοβικά σύνδρομα σε πρώτη φάση διευκολύνουν προκειμένου να προετοιμαστεί ο κόσμος για τα δύσκολα μέτρα που θα ληφθούν.

Την ίδια στιγμή, όμως, προκαλείται δυσαρέσκεια επειδή όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ γνώριζαν τη δύσκολη κατάσταση, αλλά αισιοδοξούσαν, ότι με την πολιτική που θα ακολουθούσε οι συνέπειες θα ήταν λιγότερο επώδυνες.

Η συζήτηση, λοιπόν, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο αφορά πλέον το πώς οι εντυπώσεις αυτές μπορούν να μετριαστούν, βάζοντας στην ατζέντα ζητήματα που θα αφήνουν κάποιες αχτίδες φωτός να περνούν μέσα από το μαύρο πέπλο της καθημερινότητας.

* Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει να μπουν περίπου 12 δισ. ευρώ στην αγορά: Δέκα δισ. από αυτά θα εισρεύσουν μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και τα 2 δισ. μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Τα χρήματα αυτά, πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό εκείνα που θα αφαιρεθούν με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των φόρων. Στην ίδια κατεύθυνση το επίδομα αλληλεγγύης και τα μέτρα για τους δανειολήπτες και τον «Τειρεσία» ίσως να δώσουν κι άλλες θετικές νότες.

* Στα φορολογικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χτίσει κοινωνικές συμμαχίες. Υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι η επικοινωνιακή επίθεση με τους «γιατρούς του Κολωνακίου» απέδωσε και τέτοιες περιπτώσεις θα βγουν κι άλλες στον «αέρα» το επόμενο διάστημα.

Ο στόχος είναι η κυβέρνηση να έχει στο πλευρό της τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν θέλουν να σταματήσουν να είναι εκείνοι που σηκώνουν όλο το βάρος.

* Στην Παιδεία, η αύξηση κατά ένα δισ. των κονδυλίων είναι ένα ακόμη θετικό βήμα. Και η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ με τις μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την εκπαιδευτική πυραμίδα θα βρει σύμφωνο μεγάλο μέρος των γονιών και των μαθητών.

* Το μεγάλο μέτωπο, ωστόσο, που πιστεύουν στο μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα είναι οι θεσμικές αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά θα λειτουργήσουν πολύ θετικά στην κοινωνία.

Ο εκλογικός νόμος, το πολιτικό χρήμα και η πάταξη της διαφθοράς και οι αλλαγές στη δομή της κρατικής μηχανής θα είναι θέματα που, δίπλα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα απασχολούν τη δημόσια συζήτηση αντισταθμίζοντας τις αρνητικές αντιδράσεις.

* Η επιδίωξη θα είναι για όλα τα μεγάλα θέματα να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο για τις αλλαγές στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ενώ ήδη ανακοίνωσε ότι μετά την εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ. θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθεί το πρόβλημα της διαφθοράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων