Έντυπη Έκδοση

Επεσαν προειδοποιητικές βολές

Τον Μάρτιο του 2004 στο ψητοπωλείο «Ο Μπαϊρακτάρης» ο Κ. Καραμανλής, σε σύναξη βουλευτών και σε κλίμα ευφορίας λόγω του θριάμβου της Ν.Δ., δηλώνει ότι «στη χώρα αυτή δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο 4-5 νταβατζήδες».

Ο πρώτος «στόχος» συγκεκριμένου ΜΜΕ ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη. Ο πρώτος «στόχος» συγκεκριμένου ΜΜΕ ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπριμπίλη. Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Σ. Τσιτουρίδης, ένας πρώην υπουργός του Κ. Καραμανλή και κομμένος από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνει ότι «σε Μαξίμου και Ρηγίλλης έχει εγκατασταθεί η διαπλοκή».

*Στα πέντε χρόνια που χωρίζουν τα δύο γεγονότα έγιναν πολλά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ο «μπολσεβικισμός» του Κ. Καραμανλή έμεινε στο επίπεδο του βερμπαλισμού ή και της υποκρισίας. Διότι, όπως αποδείχτηκε, όχι μόνο οι παραδοσιακοί «νταβατζήδες» δεν ξεδοντιάστηκαν, αλλά στο πλευρό τους γεννήθηκαν, σταδιακά, και ουκ ολίγοι «νεονταβατζήδες».

Η φάρσα του «βασικού μετόχου», η υπόθεση Ζαχόπουλου με τα DVD, οι άδειες της ιδιωτικής τηλεόρασης που παραμένουν μετέωρες, οι εφημερίδες και οι σταθμοί που εμφανίστηκαν από το πουθενά την ώρα που εξαφανίζονταν φορολογικοί έλεγχοι και ποινές είναι μερικά μόνο σχετικά παραδείγματα.

«Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν»

*Ενώπιον αυτού του σκηνικού, δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρόφσατης προεκλογικής καμπάνιας του στο θέμα της αυτονομίας της πολιτικής: «Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν, έχω την κάπα μου κρεμασμένη», επαναλάμβανε διαρκώς. Και σε ειδική ερώτηση της «Κ.Ε.» στην τελευταία πριν από τις εκλογές συνέντευξή του στο Ζάππειο ξεκαθάρισε: «Δεν θέλω να εξουδετερώσω κανέναν, αλλά θέλω να υπάρχουν κανόνες και καθαρές σχέσεις».

*Στην ίδια γραμμή πορεύεται και σήμερα, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του, γι' αυτό και τον εμφανίζουν ενοχλημένο με τις «προειδοποιητικές» βολές που δέχτηκε από την αρχή η κυβέρνησή του: τηλεοπτικές «σπόντες» και συγκεκριμένα δημοσιεύματα που στοχοποίησαν την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τον υπουργό Αμυνας Ευ. Βενιζέλο (για μια παλιά υπόθεση του πατέρα του) και τη νομική σύμβουλο Γλυκερία Σιούτη, όπως και τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη για επαγγελματικές τους δραστηριότητες πριν αναλάβουν πολιτικά πόστα. Το ίδιο συνέβη και με τη δικηγόρο σύζυγο του προέδρου της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικου.

1 Η σκληρή δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου με αποδέκτες τους υπεύθυνους της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Veto» βρήκε απολύτως σύμφωνο τον πρωθυπουργό παρά το γεγονός πως ο υπουργός συνέδεε ευθέως τις «δημοσιογραφικές καταγγελίες» εναντίον του με συμφέροντα εμπόρου όπλων, ο οποίος σχετίζεται με τον εκδότη του φύλλου.

2 Την ίδια στάση τήρησε ο Γ. Παπανδρέου και απέναντι στην «αποκάλυψη» της εφημερίδας «Θέμα» ότι η κυρία Γλυκερία Σιούτη ως δικηγόρος υπήρξε συνεργάτης του Μιχάλη Χριστοφοράκου και της Siemens.

Εδωσε εντολή στους συνεργάτες του να «κινηθούν έτσι ώστε να προστατευθεί η κυρία Σιούτη». Αλλωστε, η άποψη του μεγάρου Μαξίμου είναι πως «η Γλυκερία δεν έχει πολιτική ευθύνη, αλλά παρέχει νομικές συμβουλές όταν της ζητηθεί». Και, πάντως, «δεν μπορεί να ενοχοποιείται η επαγγελματική υπόσταση των ανθρώπων, όταν μάλιστα δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο».

3 Ο Γ. Παπανδρέου καθησύχασε επίσης και την Τίνα Μπιρμπίλη που «κατηγορήθηκε» πότε ότι ρυπαίνει με το αυτοκίνητό της, πότε ότι αδρανεί για τα καμένη δάση και πότε ότι «λανσάρει μόδα». «Μην ξεχνάς σε τι... υπουργείο βρίσκεσαι», της υπενθύμισε με νόημα συνεργάτης του, παραπέμποντας στο «χορό» των κατασκευών, της αξιοποίησης των σκουπιδιών και της «πράσινης» ανάπτυξης.

4 Σε πλήρη συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν και ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας όταν αποφάσισε να παραπέμψει τις καταγγελίες Βγενόπουλου για τις άγονες αεροπορικές γραμμές της χώρας στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιθετική ρητορική του επιχειρηματία δεν ξένισε το περιβάλλον Παπανδρέου που την αποδίδει στη «διαρκή προσπάθειά του να πλασάρεται ως η μόνη υγιής επιχειρηματική φωνή».

Ωστόσο, το μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη σπουδή του εισαγγελέα να παραγγείλει έρευνα πριν ακόμη καταλήξει σε πόρισμα ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι εισαγγελείς μέχρι το 2004 διέταζαν έρευνες με κάθε δημοσίευμα, σταμάτησαν από το 2004 μέχρι το 2009 και σήμερα επανέρχονται στην ίδια τακτική».

*Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μελετούν το χάρτη των ΜΜΕ που συνεχώς διευρύνεται (νέες εφημερίδες κυκλοφορούν, ενώ νέοι σταθμοί αγοράζονται για να πλαισιώσουν παλαιότερα μέσα, δημιουργώντας ευρύτερα συγκροτήματα πίεσης) και διαπιστώνουν πως «κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εξ αρχής να δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συστήματος».

«Στόχος είναι ο πρωθυπουργός»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι πρώτες βολές κατευθύνονται σε πρόσωπα που είναι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, με στόχο, σε επόμενη φάση, να καταστεί και ο ίδιος όμηρος». Ο Θ. Πάγκαλος, μάλιστα, δεν μασάει τα λόγια του και ήδη μιλά ευθέως για «σχέδιο δυσφήμησης της κυβέρνησης».

*Τα ίδια στελέχη επιμένουν στην «Κ.Ε.» πως «για τον Παπανδρέου πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας ζωής και η θεσμοθέτηση μηχανισμών ελέγχου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει δεχτεί στο Μαξίμου ούτε έναν επιχειρηματία, ούτε έναν εκδότη. Στα θέματα της διαφάνειας δεν θα κάνει πίσω».

*Και προς απόδειξη, επικαλούνται την απόφασή του να τοποθετήσει τον υπεράνω υποψίας, πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά (κόκκινο πανί κάποτε για το ΠΑΣΟΚ, αργότερα και για τη Ν.Δ.) σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων