Έντυπη Έκδοση

«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»

Κατ' ευθείαν στα βαθιά έριξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τον βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος από την προεδρία του δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής βρέθηκε ξαφνικά στην άχαρη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

**Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου φαίνεται ότι ήταν για τον υφυπουργό το μέγα εφαλτήριο, καθώς οι επιδόσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή έκαναν τον Γ. Παπανδρέου να τον προσέξει.

**Σήμερα, από τη νέα του θέση, ο κ. Πεταλωτής θεωρεί τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη στελέχωση του κράτους φυσιολογικές, γιατί «εμείς δεν ήρθαμε για απλή διαχείριση, ήρθαμε για ν' αλλάξουμε τα πράγματα». Βεβαιώνει επίσης πως θα γίνουν εξεταστικές για τη «Ζίμενς» και για τα δομημένα ομόλογα.

**Δεν κρύβει, τέλος, ότι ο ίδιος πιστεύει σε «ένα πιο μικρό και πιο ευέλικτο σχήμα στην ΕΡΤ», κάτι που είναι «μονόδρομος για τη δημόσια τηλεόραση».

* Κάθε μέρα εκτεθειμένος στα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να νιώθετε και πολύ άνετα...

- Είναι μια δύσκολη υπόθεση, γιατί το φορτίο είναι βαρύ, αλλά άκρως ελκυστική. Πρωτοποριακή για μένα και μέσα στο πνεύμα Παπανδρέου...

* Με συγχωρείτε που διακόπτω, αλλά ακούω συνεχώς, κυρίως από τα νεότερα στελέχη, για το «πνεύμα Παπανδρέου». Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό; Αν, βεβαίως, είναι εφικτό να περιγραφεί ένα... πνεύμα.

- Ετσι όπως το προσδιορίζω, με την προσωπική αντίληψή μου, το πνεύμα Παπανδρέου είναι να ξεφεύγουμε από την πεπατημένη, να έχουμε όραμα, σχέδιο, και να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με πιο ανοιχτό, πιο ελεύθερο και κυρίως πιο δημιουργικό τρόπο. Η ευρυχωρία στη σκέψη και στη δράση, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως εργαλείο για να υπερβούμε όλα όσα μας καθηλώνουν.

* Αυτή η αντίληψη μπορεί να παραπέμπει και σε «παιδική χαρά». Ξέρετε, αυτός ήταν ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός που συνόδευε τα πρώτα βήματα του «μοντέλου Παπανδρέου».

- Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση που έχει τεθεί κατά κόρον στο παρελθόν έχει απαντηθεί από την ίδια την κοινωνία και μάλιστα με καταλυτικό τρόπο. Οι πάντες διαπιστώνουν ότι το μοντέλο -πολιτικό, αναπτυξιακό- που λειτουργούσε μέχρι σήμερα έχει εκμετρήσει το ζην. Με τα παλιά υλικά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Είναι ολοφάνερο ότι ένας κύκλος κλείνει.

* Αν εννοείτε τον κύκλο της μεταπολίτευσης, αυτός έχει κλείσει καμιά δεκαριά φορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό τουλάχιστον έχουν εξαγγείλει πολλοί απ' τους πολιτικούς μας.

- Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι η κοινωνία θέλει ν' αφήσει πίσω της τα βαρίδια που τη δυσκόλευαν να προχωρήσει και πριμοδότησε το ΠΑΣΟΚ για ν' ανοίξει καινούριους δρόμους. Και ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι σ' αυτήν τη ρότα.

* Είστε, με άλλα λόγια, η τελευταία ελπίδα για την αναζωογόνηση του δικομματισμού;

- Δεν πιστεύουμε στον δικομματισμό.

* Σε τι πιστεύετε;

- Οχι, πάντως, στον συναινετικό δικομματισμό, που είναι η συνήθης κατηγορία που μας απευθύνει η αριστερά. Εμείς πιστεύουμε σ' ένα σύστημα πλουραλιστικό, δημοκρατικό, που πρέπει να γίνει πιο ανοιχτό. Γι' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ανοίγματα σε κόμματα και στην κοινωνία, για να ξεφύγουμε από το καλούπι όπου έχει μπει η πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Η ηλεκτρονική δημοκρατία, η επιμονή στη διαβούλευση, η λογοδοσία, η αξιοκρατία αποτελούν κεντρικά στοιχεία της πολιτικής μας.

* Καλή η διαβούλευση και το Διαδίκτυο, ωστόσο υπάρχει και το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης...

- Αντιδράτε με τον κλασικό τρόπο. Θεωρείτε ότι υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα σ' αυτά που κυκλοφορούν και σ' αυτά που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε. Για μας η αντίφαση δεν υπάρχει. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί, έστω κι αν στην αρχή δεν είναι όλα εύκολα. Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη ν' αλλάξεις συνήθειες και συμπεριφορές πολλών δεκαετιών.

* Στην πράξη, ωστόσο, σκοντάφτετε. Εχουν περάσει τόσες μέρες και ακόμη ο κυβερνητικός και ο κρατικός μηχανισμός δεν έχουν στελεχωθεί.

- Δεν θέλουμε να κάνουμε μία από τα ίδια. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μια καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων, το ζητούμενο σήμερα είναι ν' αλλάξουμε τα πράγματα. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να συζητήσουμε με τους πολίτες, δεν ήρθαμε για να επιβάλουμε με το ζόρι τις απόψεις μας.

* Μήπως σας ταιριάζει η παροιμία «πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα»;

- Ωραία παροιμία, αλλά δεν ταιριάζει στην περίπτωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί και πολύ λάδι υπάρχει και η τηγανίτα είναι σχεδόν έτοιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε κυβέρνηση μόλις 40 ημερών και κληρονομήσαμε έναν σωρό προβλήματα. Δεν είναι δίκαιο να φορτωθούμε εμείς όλες τις παθογένειες και τις ανομίες του παρελθόντος.

* Ανήκει στο «πνεύμα Παπανδρέου» η άποψη ότι παραλάβατε καμένη γη; Για υιοθέτηση της πεπατημένης μού μοιάζει. Είχατε υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα επικαλεστεί αυτό το επιχείρημα, όμως τώρα το κάνει συνεχώς.

- Την πραγματικότητα όμως δεν μπορούμε να την αποκρύψουμε. Αυτό που λέω είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ως πρόφαση την όντως πολύ άσχημη κατάσταση για να μην κάνουμε τίποτα ή για να δαιμονοποιήσουμε τον αντίπαλό μας, τη χρησιμοποιούμε όμως ως βάση εκκίνησης. Ε, λοιπόν, αυτήν την αφετηρία, το από πού ξεκινάμε δηλαδή, πρέπει να τη γνωρίζει ο κόσμος.

* Ξεμύτισε πάλι και η γνωστή θεωρία περί συμφερόντων που σας πολεμούν...

- Κοιτάχτε, είναι κοινότοπο να πούμε ότι συμφέροντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς κανείς κρατάει τις αποστάσεις του, πώς τα αντιμετωπίζει και πόσο τηρεί την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Είναι θέμα αντίληψης και πολιτικής αξιοπρέπειας.

* Η υπόθεση Βατοπεδίου σάς ανέδειξε και μάλλον της «οφείλετε πολλά», γιατί, και ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κομοτηνής, και αργότερα ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πρωταγωνιστήσατε σ' αυτήν. Θα υπάρξει συνέχεια;

- Κοιτάξτε, η υπόθεση Βατοπεδίου έδειξε, απλώς, τον τρόπο που εγώ αντιλαμβάνομαι το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχει το θέμα της δημόσιας περιουσίας που ακόμη δεν έχει επιστραφεί στο Δημόσιο, άρα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση και να εξαφανιστεί η βλάβη που έχει υποστεί το Δημόσιο από τη φοβερή λεηλασία των προηγούμενων χρόνων.

* Για τη «Siemens» και τα δομημένα ομόλογα;

- Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε εξεταστικές επιτροπές. Αλλωστε, έχουμε δεσμευθεί γι' αυτό.

* Τι θα γίνει με τη δημόσια τηλεόραση;

- Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκειται για ένα σχήμα που θα μπορούσε να είναι άκρως παραγωγικό, το οποίο όμως έχει μεγάλες στρεβλώσεις. Μια άνευ ορίων σπατάλη και ένα απερίγραπτο χάος. Πρέπει να σπάσουμε αβγά.

* Εχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας; Γιατί τη φράση αυτή την έχουμε ακούσει πολλές φορές μέχρι σήμερα.

- Πιο μικρό και πιο ευέλικτο σχήμα στην ΕΡΤ. Είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αποκτήσουμε δημόσια τηλεόραση επιπέδου και ανταγωνιστική.

* Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την Κομοτηνή...

- Είναι από τα αρνητικά της όλης υπόθεσης. Το να μην είναι κανείς με την οικογένειά του είναι μια συναισθηματική επιβάρυνση. Η πολιτική, όμως, θέλει και τις θυσίες της...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
ΕΡΤ
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων