Έντυπη Έκδοση

Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων

Πολλά νομοσχέδια φιλοδοξεί να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα προλάβει περισσότερα από τέσσερα-πέντε στις μόλις 12 συνεδριάσεις νομοθετικής εργασίας που απομένουν έως τα Χριστούγεννα.

* Το νομοθετικό έργο θα εγκαινιαστεί με την προώθηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Την Τρίτη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και από την Ολομέλεια, ώστε, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, να πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Διαφορετικά, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει την πρώτη δόση του επιδόματος πριν από τις γιορτές, όπως έχει δεσμευθεί.

* Παρακολούθημα του νομοσχεδίου για το επίδομα αλληλεγγύης αποτελούν και τα μέτρα έκτακτης εισφοράς. Το φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο, θα κατατεθεί τον Μάρτιο.

* Την Τρίτη, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

* Θα ακολουθήσει η κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο, όπως προανήγγειλε ο Χ. Καστανίδης, θα κατατεθεί εγκαίρως τροπολογία για αποσυμφόρηση των φυλακών και αλλαγές στη νομοθεσία για τους χρήστες ναρκωτικών.

* Στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην επιτροπή ο προϋπολογισμός του 2010 και στις 19 στην ολομέλεια του σώματος, για να ψηφιστεί, ύστερα από πενθήμερη συζήτηση, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου.

* Αυτή την εβδομάδα θα ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο που αφορά τους δανειολήπτες και τον «Τειρεσία», ενώ επόμενη προτεραιότητα αποτελεί το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που προβλέπει την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων. Για τη ρύθμιση αυτή, ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, φοβούμενη ότι μπορεί να προκύψει ζήτημα προσωπικών δεδομένων.

Ανοιχτό μέχρι στιγμής παραμένει τι θα γίνει με τα νομοσχέδια:

* Για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα τέλη αυτοκινήτων και του υπουργείου Υγείας για την ρύθμιση χρεών και τις προμήθειες των νοσοκομείων, καθώς και για τη λίστα φαρμάκων.

* Του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για την ψήφο των μεταναστών, που συνδυάζεται με τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον Οκτώβριο του 2010.

Το πιθανότερο είναι ότι τα παραπάνω νομοσχέδια θα κατατεθούν πριν από τις γιορτές, ώστε να πάρουν σειρά για συζήτηση και ψήφιση από τον Ιανουάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων