Έντυπη Έκδοση

Και τώρα, τα ρέστα τους

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αφήνουν την άμυνα ζώνης και με αντεπιθέσεις ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση. Οι τακτικοί στρατοί και οι εφεδρείες έχουν εξαντληθεί και η μάχη, πλέον, μεταφέρεται στην κορυφή.

**Και οι δύο βασικοί διεκδικητές σχεδιάζουν να κινηθούν πιο επιθετικά και με σκληρά χτυπήματα: η Ντόρα Μπακογιάννη θα επικεντρώσει την κριτική της απέναντι στον Αντ. Σαμαρά προβάλλοντας τον κίνδυνο να οδηγήσει την παράταξη σε περιχαράκωση, προσφέροντας πολιτικό χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση. Παράλληλα, θα βγάλει μπροστά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανανέωση και να αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα.

* Ο Αντ. Σαμαράς θα ανεβάσει τους τόνους για τα αίτια της ήττας που έφερε τη Ν.Δ. σε ιστορικό χαμηλό, τις πολιτικές επιλογές και τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτό και θα κλιμακώσει την πολεμική του για τους κομματικούς μηχανισμούς και τις ομάδες με βολές στο πρόσωπο της αντιπάλου του.

**Πώς συνοψίζονται αυτές οι επιλογές; Με καθαρά διλήμματα που θα διατυπώνονται από δω και στο εξής ευθέως και όχι περιφραστικά.

Στόχος και ο Αβραμόπουλος

* Στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη δίνουν έμφαση στο δίλημμα «ανοιχτό κόμμα ή περιθωριοποίηση», «αξιόπιστη πρόταση εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας» και «ανανέωση σε δομές και πρόσωπα ή συνέχιση των συνταγών του παρελθόντος».

Υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της πιέζουν να ρίξει το γάντι και στον Αντ. Σαμαρά και στον Δ. Αβραμόπουλο για τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες τους το 1993 και το 2000, λέγοντας πως εξυπηρέτησαν, σε τελική ανάλυση, το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Το ίδιο θεωρούν ότι επιχειρείται και τώρα με την παρακίνηση οικονομικών συμφερόντων.

Αν, μάλιστα, προκληθεί, λένε, δεν πρέπει να διστάσει να τα κατονομάσει. Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνει στην πρόσκληση για διάλογο προς τον Αντ. Σαμαρά, είτε σε δημόσια εκδήλωση είτε σε τηλεοπτικό debate.

* Στο επιτελείο του Σαμαρά τα διλήμματα που έχουν επιλεγεί είναι «κόμμα με ηγεμονία στο πεδίο των ιδεών και των αξιών ή κόμμα διαχείρισης», «ανανέωση από την κορυφή μέχρι τη βάση ή ανακύκλωση των μηχανισμών». Ενώ έμφαση δίνουν στα πρόσωπα που πλαισιώνουν κάθε υποψηφιότητα. Διεξαγωγή debate δεν συζητείται.

* Μέχρι τώρα οι αναφορές του πρώην υπουργού Πολιτισμού ήταν έμμεσες για «βαρίδια» και «συμπεριφορές που στέρησαν από την παράταξη το ηθικό πλεονέκτημα». Και πάλι, λένε, ωστόσο, οι συνεργάτες του, δεν θα αναφερθεί ονομαστικά, αλλά είναι έτοιμος να μιλήσει για νέα κομματικά όργανα αιρετά, που θα κρίνουν όλα αυτά τα ζητήματα και θα αποφασίσουν για την πολιτική τύχη όσων είχαν εμπλακεί.

**Ακόμα πιο αιχμηρά είναι τα υπονοούμενα και οι βολές στο παρασκήνιο:

* Οι δημοσκοπήσεις, αναλόγως των τάσεων που αποτυπώνουν, αμφισβητούνται από τη μία ή την άλλη πλευρά. Ο δημοσκοπικός πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή.

* Αιχμές διατυπώνονται καθημερινά και κατά ορισμένων μέσων επικοινωνίας -κυρίως blogs- για σχόλια και επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα.

* Καταγγελίες αρχίζουν να γίνονται και σε τοπικό επίπεδο από μεσαία στελέχη και απλούς οπαδούς για ασφυκτικό πρέσινγκ από μηχανισμούς.

Οι πιο ψύχραιμοι και από τις δύο πλευρές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα: «Σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιπαράθεση στη βάση εξελίσσεται σε βεντέτα», σημειώνει βουλευτής που είχε δηλώσει την προτίμησή του νωρίς αλλά μετά την πόλωση των τελευταίων ημερών αποφεύγει τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Η ένταση κάνει δύσκολες και τις προβλέψεις για τη συμμετοχή.

Περιμένουν 370.000 ψηφοφόρους

Και οι δύο πλευρές συγκλίνουν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων θα είναι τελικά μεγαλύτερος από αυτόν τον εγγεγραμμένων μελών, δηλαδή περισσότεροι από 370.000.

**Ως προς τα πρόσωπα, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιλέξει να βγάλει μπροστά τους 40άρηδες. Την πρώτη γραμμή συγκροτούν Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Τσιάρας, Θ. Καράογλου, Θ. Σκυλακάκης, Φ. Αγαδάκος, Γ. Οικονόμου (που από την περασμένη εβδομάδα έχει καθήκοντα εκπροσώπου) και οι παλαιότεροι Ν. Κακλαμάνης και Αργ. Ντινόπουλος.

* Ο Αντ. Σαμαράς θα έχει στην πρώτη γραμμή τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος σηκώνει και μέρος του βάρους των περιοδειών (θα επισκεφθεί και την Κύπρο) και ακολουθούν Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Α. Γεροντόπουλος, Δ. Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Μανώλης.

**Και οι δύο πλευρές ποντάρουν σε εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία την Κυριακή, καθώς η επαναληπτική έχει μία επιπλέον δυσκολία, είναι προγραμματισμένη να γίνει Σάββατο. Στο στρατόπεδο του Π. Ψωμιάδη εκτιμούν, πάντως, ότι η πόλωση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, οπότε για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη να αποσυρθεί.

**Στη βάση, οι τελευταίες κινήσεις θα είναι στοχευμένες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

* Υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη εκτιμούν ότι έχει προβάδισμα στο Λεκανοπέδιο, στην κεντρική Ελλάδα και τα νησιά και στην Κρήτη.

* Στην άλλη πλευρά θεωρούν ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει προβάδισμα σε Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη, ενώ δυναμική αποκτά στο Λεκανοπέδιο.

**Την Παρασκευή οι δύο υποψήφιοι προγραμματίζουν παράλληλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, η Ντόρα Μπακογιάννη στην πλατεία Κοτζιά και ο Αντ. Σαμαράς στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων