Έντυπη Έκδοση

«Ανανέωση σήμερα με ιδέες του αύριο»

Ολοι στη Ν.Δ. μιλάμε για μια σύγχρονη κεντροδεξιά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, από ορισμένους ο εσωκομματικός διάλογος επικεντρώνεται στο πρώτο συνέδριο του κόμματος το 1979, στους πολιτικούς αγώνες των αρχών του '80 ή στη διαχείριση του Σκοπιανού στις αρχές του '90.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες δεν μας γύρισαν την πλάτη για το Σκοπιανό, ούτε ότι θα μας επιβραβεύσουν αύριο επειδή είχαμε την άλφα ή τη βήτα πολιτική, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Στόχος της Ν.Δ., εκ των πραγμάτων, είναι να διαχειριστεί τα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας και να προετοιμάσει την Ελλάδα του 2020. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει αντιληπτό ότι στα σύγχρονα προβλήματα χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις.

* Η παγκοσμιοποίηση, τα μεταναστευτικά ρεύματα, οι κλιματικές αλλαγές, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, όχι μόνο με κινδύνους, αλλά και με ευκαιρίες. Πρέπει συνεπώς να είμαστε ενεργά παρόντες ως παράταξη στον πανευρωπαϊκό διάλογο γι' αυτά τα θέματα, εναρμονίζοντας τις θέσεις μας με τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.

**Παράλληλα, οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε άλλα μεγάλα θέματα της εποχής, όπως ο θεσμικός εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια. Πάνω απ' όλα, όμως, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας σε σχέση με τη διαχείριση μιας σειράς επιλογών που αφορούν την Οικονομία, την Παιδεία, την προστασία του Πολίτη, το Περιβάλλον, όπου πρέπει να διατυπώσουμε μια σύγχρονη φιλελεύθερη προσέγγιση. Ακριβώς σ' όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ενοχικά μας σύνδρομα, τα οποία οδήγησαν σε μια ιδεολογική κυριαρχία της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, και να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας με σθένος.

**Σθένος δεν σημαίνει ασφαλώς οξύτητα, ούτε καταφυγή σε πολιτικό λεξιλόγιο περασμένων δεκαετιών. Σημαίνει πως υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη οικονομία και την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι μόνο γιατί έτσι κατοχυρώνεται ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και γιατί οι δύο αυτές θέσεις αποτελούν, τελικά, τις προϋποθέσεις για να ασκηθεί υγιής και ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Οι διακηρύξεις απλά και μόνο υπέρ της κοινωνικής ευαισθησίας, εάν δεν συνοδεύονται από υποστήριξη της ελεύθερης οικονομίας, είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

**Χρειάζεται επίσης να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές. Να αντιταχθούμε στο σοβιετικό μοντέλο εκπαίδευσης που έχει σχεδόν επικρατήσει στην πατρίδα μας, με το κράτος να ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια, χωρίς την αναγκαία ενθάρρυνση της άμιλλας, της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

**Είναι αναγκαίο επίσης να περιγράψουμε πώς θα χτίσουμε μια αστυνομία που θα είναι σκληρή απέναντι στο έγκλημα, είτε αυτό λαμβάνει χώρα στα Ζωνιανά είτε στα Εξάρχεια. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι η προστασία του κάθε τοπικού οικοσυστήματος μπορεί και πρέπει να συνδέεται με ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων που να αλλάζουν στην πράξη τη νοοτροπία του πολίτη απέναντι στο περιβάλλον.

**Στις τελευταίες εκλογές μείναμε με το 33% των ψηφοφόρων, ένα ποσοστό το οποίο, προφανώς, δεν μας αρκεί αν θέλουμε να ανακτήσουμε την κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε πίστη στις ιδέες μας, αλλά και σύγχρονο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Χωρίς πίστη στις ιδέες μας δεν θα μπορέσουμε να συγκινήσουμε ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αλλά και χωρίς σύγχρονο πολιτικό λόγο, εναρμονισμένο με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, η ελληνική κοινωνία θα επιμένει να μας γυρίζει την πλάτη.

**Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία! Να εναρμονιστεί με τα σύγχρονα κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, να μιλήσει με τη γλώσσα που έχει επικρατήσει σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη. Υπερασπιζόμενη τα ατομικά δικαιώματα, την ελεύθερη οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τη διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων με σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο.

**Οι λύσεις για το αύριο, ωστόσο, δεν μπορεί να έρχονται απ' το χθες. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλωστε όταν το 1974 γύρισε απ' την αυτοεξορία στην Ελλάδα άλλαξε πολλά και σημαντικά πράγματα, προσαρμόζοντας την πολιτική του στις εξελίξεις.

**Αλίμονο, λοιπόν, αν εμείς αναζητούμε σήμερα τις όποιες λύσεις με βάση τις αναμνήσεις μας ή τις εμπειρίες μας από προηγούμενες δεκαετίες.

Διακηρύττουμε πως θέλουμε να είμαστε κόμμα της Ευρώπης, του αύριο, της σύγχρονης εποχής. Πρέπει όμως και στην πράξη να παραμείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι σ' αυτή την κατεύθυνση.

* Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ είναι βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων