Έντυπη Έκδοση

«Με αυτοπεποίθηση για τις αρχές μας»

Στην Ελλάδα, η ιδεολογική επικυριαρχία της αριστεράς στα πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ δημιούργησε πολλές φορές φοβικά σύνδρομα στη φιλελεύθερη παράταξη να προβάλει την ιδεολογία της. Ενώ σε όλο τον κόσμο ο φιλελεύθερες απόψεις επικρατούν κατά κράτος, στη χώρα μας για χρόνια υπήρχε η αίσθηση πως ο φιλελευθερισμός είναι σχεδόν στην... παρανομία.

Η χαρακτηριστική έκφραση «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» στην εκφώνηση εκλογικών αποτελεσμάτων στην ΕΡΤ, τη δεκαετία του '80, δείχνει τα στερεότυπα χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να δίνει εξετάσεις προοδευτικότητας, την οποία μονοπωλούσε η άλλη πλευρά. Προοδευτικότητα, όμως, δεν είναι η διατήρηση προνομίων των συντεχνιών εις βάρος του συνόλου, όπως συνέβαινε επί χρόνια στην προβληματική κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία ή το λιμένα Πειραιώς.

* Το ίδιο απολογητική έπρεπε να είναι η φιλελεύθερη παράταξη μιλώντας για την ιδέα του πατριωτισμού, που έχει ενοχοποιηθεί ταυτιζόμενη από την αριστερά και πολλούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης με τον εθνικισμό, που είναι η νοσηρή του έκφραση. Δεν μπορεί, όμως, να ποινικοποιείται η αγάπη για την πατρίδα, η αρχέτυπη ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει ότι έχει ρίζες, σταθερό σημείο αναφοράς. Βεβαίως, ανήκουμε σε ευρύτερα υπερεθνικά σύνολα, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, η δική μας παράταξη έδωσε τη μάχη μόνη της για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε Ελληνες Ευρωπαίοι, πολίτες του κόσμου. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αντιθέτως, το συμπληρώνει.

* Η συζήτηση για την ιδεολογία της Ν.Δ. γίνεται επίκαιρη λόγω της εκλογής νέας ηγεσίας στο κόμμα. Αναμφίβολα, οι ιδεολογικές μας αρχές δεν αλλάζουν. Αλλωστε, η ιδεολογία μας έχει δικαιωθεί παγκοσμίως. Πιστεύουμε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με άλλα λόγια στο φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι ξένος προς την ιδεολογία μας ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, που αποθεώνει τη λειτουργία της αγοράς, λησμονώντας ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και προβλήματα.

Οπως ξένος προς τις απόψεις μας είναι και ο ακραίος κρατικός παρεμβατισμός, που ακυρώνει τον υγιή ανταγωνισμό, που είναι προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των αγορών. Το κράτος έχει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο. Οφείλει να διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, που αποτρέπουν την εμφάνιση μονοπωλίων και συνθηκών ζούγκλας στην κοινωνία.

* Μια ευνομούμενη πολιτεία δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης της ανθρώπινης δημιουργικότητας στο πλαίσιο ίσων ευκαιριών προς όλους. Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη δημιουργικότητα που παράγει πλούτο, η δίκαιη φορολόγηση του οποίου δίνει τη δυνατότητα αναδιανομής του στις οικονομικά αδύναμες ομάδες, που χρειάζονται δίχτυ προστασίας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, όμως, ότι για να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη, προϋπόθεση είναι η παραγωγή πλούτου. Η εμπειρία της «κοινωνικής πολιτικής με δανεικά» στη δεκαετία του '80 είναι οδυνηρή. Τις συνέπειες εκείνων των επιλογών τις πληρώνουμε ακόμη.

* Θέλουμε μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, που κάνει πράξη την αξιοκρατία σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου. Ισες ευκαιρίες, όμως, δεν μπορεί να υπάρξουν αν δεν έχουμε δημόσια παιδεία υψηλού επιπέδου, απαλλαγμένη από το βάρος της παραπαιδείας, που ορθώνει νέα ταξικά τείχη. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι όχημα κοινωνικής ανόδου και καταξίωσης παιδιών από φτωχά, λαϊκά στρώματα. Είναι προϋπόθεση δημιουργίας ισχυρής μεσαίας τάξης.

Οσο βάλλεται η μεσαία τάξη, τόσο πλήττεται η κοινωνική συνοχή. Ετσι, όμως, απειλούνται οι συνεκτικοί δεσμοί της κοινωνίας μας, η αίσθηση της κοινής αναφοράς, εν κατακλείδι η ίδια η συλλογική μας ταυτότητα.

* Την ιδεολογική μάχη θα την κερδίσουμε αν προβάλλουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τις ιδέες μας. Η τακτική «ολίγον έγκυος» δεν πείθει τελικά κανέναν.

*Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ είναι βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Προϋπολογισμός 2010
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν
Οικονομία σε τριπλή παραλλαγή
Τρεις ενστάσεις από Βρυξέλλες
Γκρίζες ζώνες στον προϋπολογισμό
ΠΑΣΟΚ
Με ασυντόνιστο βήμα
Ενέσεις αισιοδοξίας
Επεσαν προειδοποιητικές βολές
Αδειασαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξη: Γιώργος Πεταλωτής
«Η ΕΡΤ χρειάζεται σχήμα πιο μικρό και ευέλικτο!»
Νέα Δημοκρατία
Και τώρα, τα ρέστα τους
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ήρεμα νερά
Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι
ΛΑΟΣ
Αδεια για την Αττική, κεραίες σε όλη τη χώρα
Συνωστίζονται στο ασανσέρ
Επιστολή Κωνσταντίνας Καρακατσάνη
«Αναρχική είμαι, ζητιάνα δεν είμαι»
«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Εννέα ακόμη εντάλματα
Βουλή
Αγώνας δρόμου για κατάθεση νομοσχεδίων