Έντυπη Έκδοση

Ανησυχούν αλλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι Ελληνες

«Απεταξάμην τα... εμβόλια» αποφαίνονται ξεκάθαρα πια οι περισσότεροι Ελληνες. Οι έρευνες είναι σαφείς και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι η πλειονότητα του πληθυσμού, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα, δεν θα δεχθεί τελικά να υποβληθεί σε εμβολιασμό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων.

Βασικός φόβος οι πιθανές παρενέργειες, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που -έστω και αν έχουν μπει σε ένα κλίμα ανησυχίας- θεωρούν ότι πρόκειται για ελαφριά ασθένεια. Γι' αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι μισοί πολίτες που ήδη νοσούν δεν πάνε καν στο γιατρό, ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν τους ιδιώτες γιατρούς αντί του ΕΣΥ.

1 Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε 3.000 άτομα έδειξε ότι 7 στους 10 δεν θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο. Αντίστοιχο ποσοστό (65,2%) δεν σκοπεύει να το κάνει ούτε στα παιδιά του.

Αιτία της άρνησης για 6 στους 10 είναι ο φόβος ότι «μπορεί να προκαλέσει βλάβες», ενώ ποσοστό 18% θεωρούν ότι η γρίπη είναι πολύ ελαφριά για να εμβολιασθούν.

Απλώνεται η γρίπη

Η έρευνα αποτυπώνει τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου τις τελευταίες ημέρες και τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της πανδημίας.

Η συχνότητα εμφάνισης γριπώδους συνδρομής στα νοικοκυριά το διάστημα της μελέτης έφτασε το 3,6%, ενώ στην πρώτη μέτρηση -λίγες μέρες πριν- ήταν στο 2,6%.

2 Σύμφωνα με την καταγραφή, από τη νέα γρίπη νόσησαν περισσότερο οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και ακολουθούν εκείνοι της Κεντρικής Ελλάδος και ακολουθούν οι της Αττικής. Πιο ευάλωτοι είναι όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με όσους διαβιούν σε αστικές, ενώ πιο εύκολα αρρωσταίνουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

*Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, πρώτα στη λίστα των νοσούντων είναι τα παιδιά έως 5 ετών, ακολουθούν τα ανήλικα από 6 έως 18 ετών, όσοι είναι 19 έως 44 ετών και, τέλος, όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 45 ετών.

*Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο βήχας σε ποσοστό 75,6% και ακολουθούν πονοκέφαλος (53,7%), εξάντληση ή μεγάλη κούραση (53,7%), πονόλαιμος (51,2%), σινάχι (46,3%) και πόνος στους μυς ή τα κόκαλα (41,5%).

3 Παρά, όμως, την «επέλαση» του ιού Η1Ν1 στον πληθυσμό, το 43,9% από όσους νόσησαν δεν πήγαν καν στο γιατρό. Οι Βορειοελλαδίτες είναι εκείνοι που έσπευσαν περισσότερο σε ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (76,5%) και ακολουθούν οι ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας (66,7%), ενώ τελευταίοι βρίσκονται οι κάτοικοι της Αττικής (30%).

*Την πόρτα του γιατρού χτύπησαν περισσότερο οι άνδρες (61,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (46,7%).

*Οι παιδίατροι είναι εκείνοι που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις (52,2%) ενώ έπονται οι παθολόγοι (39,2%) και πολύ πιο πίσω οι γενικοί γιατροί (4,3%).

4 Αίσθηση προκαλεί όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τελικά τους ιδιώτες γιατρούς για τη νέα γρίπη και όχι το δημόσιο σύστημα: Οι 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα (69,7%) δήλωσαν πως εξετάστηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο, μόλις 2 στους 10 (21,7%) σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου και 4,3% σε κάποιο κέντρο υγείας.

*Καθόλου τυχαία, βέβαια, αφού σχεδόν όλοι (ποσοστό 96,2%) δηλώνουν ότι σχετικά με τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη εμπιστεύονται πολύ ή μέτρια τον οικογενειακό ή προσωπικό γιατρό τους.

Με τους γιατρούς των ταμείων πολλοί ερωτηθέντες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί: το 78,7% τους εμπιστεύεται πολύ ή μέτρια, ενώ το 21,3% λίγο ή καθόλου.

5 Η σύγχυση που επικρατεί, το τελευταίο διάστημα, γύρω από το θέμα της νέας, γρίπης καταγράφεται στην έρευνα μέσω των αντιφατικών απαντήσεων που δίνουν οι ερωτώμενοι.

*Από τη μια, 75,8% θεωρούν ότι «γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτε», ενώ, από την άλλη, περίπου στο ίδιο ποσοστό (74,6%), εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσον αφορά τη νόσο.

«Γρίπη είναι, θα περάσει»

Οι διφορούμενες θέσεις αποτυπώνονται και στην ερώτηση αν θεωρούν «ότι η νέα γρίπη περνά ελαφρά για τους πιο πολλούς».

*Οι 9 στους 10 (93,7%) εκτιμούν ότι η ασθένεια θα περάσει «αβρόχοις ποσί», ενώ μόλις το 6,3% θεωρεί πως πρόκειται για κάτι σοβαρό.

6 Η συνωμοσιολογία, πάντως, δεν λείπει από την πανδημία αυτή, καθώς το 83,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι όλα κινούνται από τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

7 Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που έρευνα καταγράφει εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρατικό φορέα έστω και επιστημονικού χαρακτήρα: Σε ερώτηση αν εμπιστεύονται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη νέα γρίπη, το 82,1% των πολιτών απάντησε πολύ ή μέτρια και μόνο το 17,9% λίγο ή καθόλου.

8 Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τηλεόραση και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, τα οποία φαίνεται πως δέχονται όλη την κριτική από το αρνητικό και «αντιεμβολιαστικό» κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε.

*Οι 8 στους 10 εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου τα ΜΜΕ (80,5%) και μόλις οι 2 στους 10 (19,5%) τα εμπιστεύονται.

*Αντίθετα, τα πάνω του στην ενημέρωση για τον Η1Ν1 έχει το Ιντερνετ. Το 66,1% εμπιστεύεται πολύ ή μέτρια τις πληροφορίες του, ενώ το 33,9% λίγο ή καθόλου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Φορείς: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χρόνος διεξαγωγής: Από 2 έως και 8 Νοεμβρίου 2009.

Δείγμα: 1.096 νοικοκυριά που ανταποκρίνονται σε 3.000 άτομα (άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών σε όλη τη χώρα).

Από αύριο το εμβόλιο σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Με περιορισμένη προσέλευση του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού ξεκίνησε, την εβδομάδα, που πέρασε η εμβολιαστική διαδικασία κατά της νέας γρίπης του Η1Ν1.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και οι επιστήμονες του συμβουλίου για την πανδημία ευελπιστούν, ωστόσο, ότι το αρνητικό κλίμα δεν θα συνεχιστεί και στο γενικό πληθυσμό που ξεκινά από αύριο να εμβολιάζεται, με πρώτους στη σειρά αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

*Ειδικότερα στα νοσοκομεία όλης της χώρας μπορούν από αύριο να εμβολιάζονται: όσοι πάσχουν από χρόνια πάθηση, όσοι φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών, οι εγκυμονούσες του δευτέρου και τρίτου τριμήνου, καθώς και οι αιμοδότες.

*Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι χρονίως πάσχοντες στη χώρα μας φθάνουν τα 2 εκατ., οι έγκυες που θα χρειασθούν εμβόλιο αγγίζουν τις 60.000, ενώ εκείνοι που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών κυμαίνονται γύρω στις 300.000. Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός θα συνεχισθεί για τον υγιή πληθυσμό με πρώτη την ηλικιακή ομάδα των πολιτών που είναι από 18 έως 49 ετών.

*Πληροφορίες για τους εμβολιασμούς και γενικότερα για την ασθένεια μπορούν οι πολίτες να παίρνουν και από τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Κριτήρια για τα λουκέτα στα σχολεία

Απολύτως αναποτελεσματική για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης στον μαθητικό πληθυσμό απεδείχθη η τακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές με το κλείσιμο των σχολείων.

Η αυθαίρετη διακοπή των μαθημάτων σε εκατοντάδες τμήματα όλης της χώρας, χωρίς να τηρείται κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, φαίνεται πως δεν απέδωσε, αφού καθημερινά το κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται αντί να περιορίζεται.

*Αρκετοί επιστήμονες που συμμετέχουν στο εθνικό συμβούλιο για την πανδημία είχαν επισημάνει καιρό τώρα ότι ο τρόπος κλεισίματος των σχολείων (αλλεπάλληλα «λουκέτα» σε τμήματα χωρίς να ελέγχεται το σύνολο των νοσούντων, ώστε να κλείνει ένα ολόκληρο σχολείο αν εντοπίζονται πολλά κρούσματα) ήταν αντίθετος με τον αρχικό σχεδιασμό. Επί της ουσίας «προσέφερε» μόνο πανικό στους γονείς και... ξεκούραση στους μαθητές.

Ετσι, στη συνεδρίαση του συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, επανακαθορίσθηκαν τα κριτήρια για τη διακοπή των μαθημάτων. Οδηγία είναι από εδώ και στο εξής να τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις ο σχεδιασμός.

*Το επόμενο διάστημα, εάν σε μια τάξη υπάρχουν πάνω από 4 μαθητές που νοσούν, πρέπει να διακόψει τα μαθήματά του ολόκληρο το τμήμα. Σε περίπτωση που το 1/3 των τμημάτων ενός σχολείου δεν λειτουργεί εξαιτίας πολλών περιστατικών γριπώδους συνδρομής, τότε σε ολόκληρο το σχολείο πρέπει να μπει λουκέτο. Επίσης, εάν το 1/3 των σχολείων ενός νομού έχει σταματήσει τα μαθήματα, τότε παύουν να λειτουργούν όλα τα σχολικά συγκροτήματα του νομού.

*Μέχρι στιγμής, βοηθούντος και του καλού καιρού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει πως δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ομως, αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες εισηγούνται ένα τέτοιο σενάριο, ιδιαιτέρως κοντά στα Χριστούγεννα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας στον μαθητικό πληθυσμό. Σε περίπτωση, όμως, που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η διακοπή των μαθημάτων σε όλη τη χώρα ακόμη και για 2 εβδομάδες. Φαίνεται όμως πως μια τέτοια απόφαση είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα, καθώς θα προκαλέσει ποικίλα κοινωνικά ζητήματα, γι' αυτό και θα ληφθεί... σε συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Ανησυχούν αλλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι Ελληνες
Αλκέτ Ριζάι
«Εξευτέλισα το σύστημα και τώρα με εκδικούνται»
Τέσσερα επεισόδια από το σίριαλ Ριζάι
Καθαρό το ποινικό του μητρώο στην Αλβανία
Εκκλησία - Κυβέρνηση
Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο
Περιβάλλον
Γουδή με «πράσινη» προοπτική