Έντυπη Έκδοση

Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο

Σε αδιέξοδο βρίσκεται, τις τελευταίες ημέρες, ο αρχιεπίσκοπος: Από τη μια θέλει να ηρεμήσουν οι ιεράρχες που του ζητούν να βγει στην αντεπίθεση, με αφορμή την αύξηση της φορολογίας στην εκκλησιαστική περιουσία, και από την άλλη επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και ισορροπίες με την κυβέρνηση.

Το καλό κλίμα στις σχέσεις του αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Το καλό κλίμα στις σχέσεις του αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Στενοί του συνεργάτες επιμένουν ότι διατηρείται το καλό κλίμα, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνάντηση του Ιερώνυμου με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία χειρίστηκε διπλωματικά το θέμα της φορολόγησης λέγοντας ότι πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη.

Ομως τα περιθώρια για τους ιεράρχες έχουν στενέψει.

Γνωρίζουν ότι δεν έχουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία της κοινωνίας, που εξακολουθεί να τους βλέπει με καχυποψία, εξαιτίας και των τελευταίων σκανδάλων. Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει αμύθητη περιουσία πίσω από κάθε μητροπολίτη.

Κατάργηση αγιασμών

Επικρατέστερη άποψη στην Ιεραρχία είναι ότι ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για να γίνει και στα χαρτιά, αλλά στην πράξη η ιδέα έχει προχωρήσει.

*Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης όπως την καταθέτει στην «Κ.Ε.» ένας ψύχραιμος σύμβουλος του Ιερώνυμου: «Η αντίληψη της περιθωριοποίησης της Εκκλησίας έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και χρόνια. Από τότε που πέρασαν αποφάσεις για τον πολιτικό γάμο, το αυτόματο διαζύγιο και την πολιτική κηδεία. Σήμερα, πλέον, έχει αποφασιστεί η καύση των νεκρών και η ελεύθερη συμβίωση, ενώ μετά την καθιέρωση της προαιρετικής παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών, είναι θέμα χρόνου η κατάργηση και η αντικατάστασή του με τη θρησκειολογία.

»Θέμα χρόνου είναι και η απόφαση για την αφαίρεση των ιερών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους, ενώ έχει αρχίσει να δημιουργείται θέμα ακόμη και με τον αγιασμό στα σχολεία, αφού δεν είναι λίγοι οι γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο για να μην πάρουν μέρος στην τελετή. Οσο για τον αγιασμό στη Βουλή, οδεύει προς κατάργηση, μια και σχολιάζεται πλέον αρνητικά από τους περισσότερους. Το μόνο που μας απέμεινε επί της ουσίας είναι η συμμετοχή στις παρελάσεις και στις εκδηλώσεις των εθνικών εορτών».

*Ο φόβος ότι η Εκκλησία μπαίνει στο περιθώριο εκφράζεται πλέον και μέσα στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης. Πολλοί αρχιερείς υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι υπάρχει υπερκομματική συναίνεση σ' αυτό το θέμα. Παρακολουθούν να χάνονται ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της δεξιάς, πολλοί από τους οποίους έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν μέχρι και για δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πλήρης διαχωρισμός

Εκτιμούν ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες χρησιμοποιούν την Εκκλησία, όπως έγινε στην περίοδο των ταυτοτήτων, και ότι όλοι αφαιρούν σιγά σιγά με τη μέθοδο του σαλαμιού τα «προνόμια» της. Και διαπιστώνουν ότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι φωνές που επιδιώκουν να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα είδος λαϊκού κράτους όπως στη Γαλλία, την Τουρκία ακόμη και την Κύπρο, όπου η Εκκλησία είναι πλήρως διαχωρισμένη από την Πολιτεία και με απολύτως περιορισμένους ρόλους.

*Οι ψυχραιμότεροι μητροπολίτες βλέπουν ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης. Οι επιθέσεις από άμβωνος και οι λαοσυνάξεις λένε ότι είναι ξεπερασμένες μέθοδοι. Μια ομάδα νέων ιεραρχών δε έχει αρχίσει να υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να θέσουν οι ίδιοι ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.

*Την προηγούμενη Τρίτη, η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να στείλει μακροσκελέστατη επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια που προβλέπουν να προσλαμβάνεται το προσωπικό των μητροπόλεων και των εκκλησιαστικών οργανισμών μέσω ΑΣΕΠ, ένα ακόμη προνόμιο που είχαν οι ιεράρχες να επιλέγουν τους υπαλλήλους τους με κύριο κριτήριο το εκκλησιαστικό ήθος και τις χριστιανικές πεποιθήσεις.

Ο Ιερώνυμος έκανε λόγο ακόμη και για μονομερή μεταβολή των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ενώ ιεράρχες λένε πως ειδικά με αυτή την απόφαση διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν υπαλλήλους αλλόθρησκους ή άθεους.

Τελικά, ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε να τεθεί σε διαβούλευση με την Εκκλησία το θέμα των προσλήψεων.

*Θέμα «ταμπού» για τους περισσότερους ιεράρχες είναι και η μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο, που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο: «Δεν είναι δυνατόν ό,τι και αν συμβεί στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας να σταματήσει το κράτος να πληρώνει τους κληρικούς.

Κοινές επιτροπές

»Η μισθοδοσία είναι υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από την συμφωνία του 1952, όταν η Εκκλησία έδωσε σημαντικές εκτάσεις της για να κτιστούν νοσοκομεία, σχολεία, να διαμορφωθούν πάρκα και πλατείες και σε αντάλλαγμα η μισθοδοσία του κλήρου πέρασε στο Δημόσιο όπως επίσης και τα έξοδα για την εκπαίδευση των κληρικών», θυμίζουν οι ιεράρχες.

*Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Εκκλησία δέχθηκε ως σανίδα σωτηρίας την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία κοινών επιτροπών με την πολιτεία που θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα: από την εκκλησιαστική περιουσία μέχρι τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία. Ελάχιστοι όμως, ελπίζουν βάσιμα ότι το αρνητικό κλίμα εις βάρος της Εκκλησίας θα ανατραπεί με επιτροπές και συζητήσεις.

*Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.»:

«Η πολιτεία επιδιώκει έναν "σικέ" χωρισμό. Εφαρμόζοντας την αρχή της "σαλαμοποίησης" αποδυναμώνει τον παρεμβατικό ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να τεθεί η αναθεώρηση του πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας εφ' όλης της ύλης, έστω και αν θεωρείται ένα πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο θέμα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα αλλά χρειάζεται εις βάθος μελέτη την οποία θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουν από κοινού η Εκκλησία και η Πολιτεία, μέσω μιας διμερούς επιτροπής.

»Διαφορετικά, ο επιδιωκόμενος χωρισμός θα περιθωριοποιήσει την Εκκλησία, περιορίζοντάς την σε στενά όρια, ενώ σε επίπεδο θεσμών θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδο συναλληλίας με το κράτος, όπως το δηλώνει και ο χαρακτήρας της ως ΝΠΔΔ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Ανησυχούν αλλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι Ελληνες
Αλκέτ Ριζάι
«Εξευτέλισα το σύστημα και τώρα με εκδικούνται»
Τέσσερα επεισόδια από το σίριαλ Ριζάι
Καθαρό το ποινικό του μητρώο στην Αλβανία
Εκκλησία - Κυβέρνηση
Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο
Περιβάλλον
Γουδή με «πράσινη» προοπτική