Έντυπη Έκδοση

Γουδή με «πράσινη» προοπτική

Η θεσμοθέτηση και κυρίως η υλοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής.

Με οδηγό την «ξεχασμένη» μελέτη του Πολυτεχνείου, που χρειάζεται, όμως, επικαιροποίηση, θα κινηθεί το υπουργείο Με οδηγό την «ξεχασμένη» μελέτη του Πολυτεχνείου, που χρειάζεται, όμως, επικαιροποίηση, θα κινηθεί το υπουργείο Η Τίνα Μπιρμπίλη θεωρεί πως ο αναξιοποίητος και κατακερματισμένος σήμερα χώρος των περίπου 4.500 στρεμμάτων θα αναδειχθεί, ώστε να αποτελέσει την πιο πολύτιμη «ανάσα» στο Λεκανοπέδιο, κυρίως λόγω της θέσης του.

**Είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Αθήνας, στα συρτάρια του οποίου «αραχνιάζει» εδώ και χρόνια η αναλυτική μελέτη του Πολυτεχνείου, που πλέον χρειάζεται επικαιροποίηση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν πολλά έχουν αλλάξει, δυστυχώς, προς το χειρότερο.

Οι πιο πρόσφατες απόπειρες δόμησης αφορούν τους ξενώνες για αξιωματικούς σε δασική ζώνη στο στρατόπεδο Σακέττα και το κτίριο διοίκησης, επιφάνειας 28.000 τ.μ. και ύψους 27 μέτρων, που διαθέτει και ελικοδρόμιο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη. Είναι άλλη μια «καυτή πατάτα» που παραλαμβάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

**Η πολύτιμη αυτή έκταση ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου διαθέτει ιστορικές εκκλησίες, λιθόκτιστα δημόσια κτίρια με αρχιτεκτονική αξία, αλλά κυρίως γωνιές με οικολογική αξία. Εδώ βρίσκεται η μόνη ακάλυπτη κοίτη παραποτάμων του Ιλισού, με πλούσια βλάστηση.

Λειτουργεί, όμως, και ένα βενζινάδικο, το οποίο δεν μπορεί, φυσικά, να συνυπάρξει με το μελλοντικό πάρκο.

**Πάνω από 1.000 στρέμματα καλύπτουν τα εννέα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τα στρατόπεδα, για τα οποία, κατά καιρούς, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα απομακρυνθούν. Στις παρυφές των αδόμητων χώρων βρίσκονται τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο, καθώς και το Κέντρο Ιατρολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

**Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αποτελεί «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες»: Ο βασικός πυρήνας αποτελείται από 965 στρέμματα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας.

Με διάταγμα του 1977, που φέρει την υπογραφή του Ευάγγ. Αβέρωφ, η έκταση έχει παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, αλλά από το 1981 ώς το 1989 είχαν μεταβιβαστεί μόνον 435 στρέμματα.

«Φιλέτα» στην υπόλοιπη έκταση διεκδικούν επίσης η Κτηματική Εταιρεία (ΚΕΔ), πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Εκκλησία.

Η αναλυτική μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου προβλέπει τα ακόλουθα:

1 Κεντρικό πυρήνα 1.450 στρεμμάτων, με σημείο αναφοράς τις όχθες του Ιλισού, που θα καλυφθεί από υψηλό πράσινο και μικρά φράγματα, όπου θα συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των δέντρων. Στη ζώνη αυτή δεν προβλέπεται νέα δόμηση, αλλά η ανάδειξη των 15 στρατιωτικών κτιρίων που ήδη υπάρχουν και είναι εγκαταλειμμένα. Εξαίρεση αποτελούν τα δύο κτίρια που ανασκευάστηκαν και στεγάζουν την Εθνική Γλυπτοθήκη.

Προτείνονται διαμορφώσεις μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, καθώς και δημιουργία μικρών ξύλινων χώρων στάσης. Πρόκειται για έναν «πράσινο δακτύλιο» που θα συνδέει τον Υμηττό με τη Μονή Θεολόγου και θα καταλήγει στα όρια των Αμπελοκήπων.

2 Ελεγχόμενη ζώνη 2.400 μέτρων, στην οποία θα διατηρηθούν τα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία, καθώς και τα ιδρύματα εκπαίδευσης και έρευνας. Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνεται το στρατόπεδο Πλέσσα, που, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό του 1985, μετά την απομάκρυνσή του προβλέπεται να γίνει χώρος πρασίνου. Προτείνεται επίσης η διατήρηση των υπηρεσιών διοίκησης που ήδη λειτουργούν, με πλήρη απαγόρευση, όμως, νέων εγκαταστάσεων.

**«Το θέμα είναι ώριμο και πλέον δεν δικαιολογούνται άλλες καθυστερήσεις», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο πολεοδόμος Γ. Πατρίκιος, επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που συμμετείχε στην πολυμελή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, η οποία είχε συγκροτηθεί στα μέσα του 2008 και είχε προχωρήσει σε ομόφωνες προτάσεις, αλλά από την περασμένη άνοιξη, η δράση της έχει ατονήσει.

Την ίδια περίοδο είχε ασχοληθεί με το θέμα και ο εποπτευόμενος από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ Οργανισμός Αθήνας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Στο σχέδιο, που είχε παρουσιαστεί στους φορείς, γίνεται λόγος για μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, αλλά οι προτάσεις αξιοποίησης παραπέμπονταν σε επόμενο διάταγμα.

**Σε κάθε περίπτωση, το πάρκο Γουδή κρίνεται ως το πιο καθοριστικό μέτρο στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα, με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στο μικροκλίμα του ανατολικού τμήματος του Λεκανοπεδίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Ανησυχούν αλλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι Ελληνες
Αλκέτ Ριζάι
«Εξευτέλισα το σύστημα και τώρα με εκδικούνται»
Τέσσερα επεισόδια από το σίριαλ Ριζάι
Καθαρό το ποινικό του μητρώο στην Αλβανία
Εκκλησία - Κυβέρνηση
Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο
Περιβάλλον
Γουδή με «πράσινη» προοπτική