Έντυπη Έκδοση

Τέσσερα επεισόδια από το σίριαλ Ριζάι

Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βασ. Παλαιοκώστα, κοντά στο αρχικό κρησφύγετο που είχαν μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι στο Αλεποχώρι, περιοχή από την οποία δεν απομακρύνθηκαν ποτέ ο αλβανός δραπέτης και η σύντροφός του, Ασπασία (Σούλα) Μητροπία, είχαν βρεθεί οι αστυνομικοί στις 13 Απριλίου 2009, λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη μεγάλη απόδραση από τον Κορυδαλλό.

*Η ογκώδης δικογραφία της σύλληψης των Ριζάι και Μητροπία, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε», δείχνει ότι οι αστυνομικοί είχαν πάρει καταθέσεις ακόμα και από τους ιδιοκτήτες του αρχικού τους κρησφύγετου στο Αλεποχώρι την περασμένη άνοιξη, αλλά δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν. Ολα έδειχναν ότι οι δύο δραπέτες κινούνταν με μεγάλη άνεση και σιγουριά στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις

Οπως προκύπτει από καταθέσεις αστυνομικών, η τελική πράξη γράφτηκε στο Γραμματικό, ύστερα από πληροφορία που έφτασε στην αστυνομία για τη βίλα που είχε ενοικιαστεί με ψευδώνυμο από τη Μητροπία. Η σύλληψη έγινε ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου και της παράδοσης του Ριζάι προηγήθηκαν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις της αστυνομίας μαζί του επί μία ώρα!

Η «Κ.Ε» καταγράφει σήμερα τον όγκο των καταθέσεων της δικογραφίας, που περιέχουν κοινωνικά στοιχεία άξια να προσεχθούν, μέσα από τέσσερις ιστορίες, που ξετυλίγονται από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών.

Η διασύνδεση της ομάδας των δραπετών με την άλλη εγκληματική οργάνωση των Βλαστού - Πετράκη - Τρομπούκη, που της αποδίδεται και η απαγωγή Παναγόπουλου, δεν φαίνεται να «δένει», αφού ο μοναδικός συνδετικός κρίκος είναι η θωρακισμένη Μερσεντές του δολοφονημένου κουμπάρου του Τρομπούκη, Γ. Αναγνωστόπουλου που βρέθηκε στο σημείο της σύλληψης του Ριζάι.

1 Σύμφωνα με την δικογραφία στις 13-4-2009 έρευνες στο Αλεποχώρι οδήγησαν στον Παλαιοκώστα...

Ελέγχθηκε ύποπτο όχημα (τύπου τζίπ) του οποίου ο οδηγός κατά τον έλεγχο έδειξε ότι συνεργάζεται, αλλά στη συνέχεια ετράπη σε φυγή. Ηταν ο Βασ. Παλαιοκώστας! Αφησε το αυτοκίνητο και έφυγε πεζός. Το τζίπ είχε αγοράσει η Μητροπία...

*Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν αποτυπώματα του Παλαιοκώστα, αλλά και του Ριτζάι. Στο κρησφύγετο που νοικιάστηκε από τη Μητροπία λίγο πριν από την απόδραση (15-2-2009 αντί 7.000 ευρώ τον χρόνο), σύμφωνα με την κατάθεση της ιδιοκτήτριας, ο Ριζάι κυκλοφορούσε νευρικά και βιαστικά, αλλά ελεύθερος στον αυλόγυρο του σπιτιού.

*Τον είχε εντοπίσει -χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι- και ένας εργαζόμενος σε τέντες, που πήγε να τις επισκευάσει με προτροπή της Μητροπία, που είχε νοικιάσει το σπίτι με το ψευδώνυμο Ελένη Φωτιάδη με πλαστή άδεια οδήγησης και πλαστή ταυτότητα...

2 Η Ασπασία απασχόλησε πρώτη φορά την κοινή γνώμη μετά τη δεύτερη μεγάλη απόδραση με ελικόπτερο, από τον Κορυδαλλό.

*Ενώ διαρκούσε η δίκη του Ριζάι στον Πειραιά για την πρώτη του απόδραση (με ελικόπτερο, το 2006) οι αστυνομικοί είχαν παρατηρήσει μια γυναίκα που παρακολουθούσε τη διαδικασία.

*Αργότερα έμαθαν ότι την έλεγαν Σούλα (το όνομά της δημοσιεύθηκε και στην «Κ.Ε.») και ότι ήταν μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών.

*Δεν χρειαζόταν και πολύ να τη συνδέσουν αργότερα με την εντυπωσιακή ξανθιά (την Αλεξάντροβα), που νοίκιασε το ελικόπτερο (22 Φεβρουαρίου 2009) για την δεύτερη εντυπωσιακή απόδραση.

*Το μόνο πρόβλημα για την επίσημη εμπλοκή της στην υπόθεση -μετά την απόδραση- είναι το γεγονός ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου, Ηλίας Θ., δεν την αναγνώρισε από τη φωτογραφία που του έδειξαν, «πιθανώς από φόβο», όπως καταγράφουν στη δικογραφία. Είχε δηλώσει ότι δεν είναι σίγουρος.

*Την αναγνώρισε, πάντως, υπάλληλος της εταιρείας που νοίκιασε το ελικόπτερο, η οποία καθόταν στην είσοδο της εταιρείας, όταν η Μητροπία πήγε στην εταιρεία και έκανε την πρώτη αναγνωριστική πτήση της, πριν από την απόδραση (13-2-2009)... Πάντως η μη αναγνώρισή της όλους αυτούς τους μήνες της έδωσε ελευθερία κινήσεων.

*Η Μ. Μητροπία, μητέρα της Ασπασίας πληροφορήθηκε τα συμβάντα στη Σαντορίνη. Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία της, η οποία στις 8 Μαρτίου 2009, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την απόδραση, κατήγγειλε την εξαφάνιση της κόρης της από τις 22 Φεβρουαρίου:

*«Στις 5 Μαρτίου», καταθέτει, «πήρα τηλέφωνο την εγγονή μου και μου είπε ότι η μαμά τους είχε φύγει από τις 22 Φεβρουαρίου. Οπως μου είπαν, οι δύο εγγονές μου έφυγαν το πρωί της Κυριακής για το Allou Fun Park και η μητέρα τους δεν τις ακολούθησε, διότι όπως τους είχε πει θα έβγαινε με παρέα.

»Οταν γύρισαν, η μάνα τους έλειπε, είχε αφήσει τα φώτα ανοιχτά, την μπαλκονόπορτα επίσης ανοιχτή και την ταυτότητά της, το διαβατήριο, το κινητό της εκτός από την κάρτα Sim. Τα κλειδιά της ήταν εκεί, όπως και το μικρό της αυτοκίνητο... Ημουν στη Σαντορίνη και όπως καταλαβαίνετε πήρα το πρώτο αεροπλάνο και πήγα στα εγγόνια μου. Κατάλαβα ότι με κάποιον είχε φύγει. Δεν επικοινώνησε ποτέ με τα παιδιά της. Δεν πιστεύω πάντως ότι συμμετείχε σε σχέδιο απόδρασης...»

*Σύμφωνα επίσης με την κατάθεση της Lulu Blerina, αλβανικής καταγωγής συζύγου του ξαδέλφου του Ριζάι Stefani Ervis, ο οποίος συνελήφθη μαζί του στο Γραμματικό, η Σούλα της συστήθηκε ως σύζυγος του Ριζάι και όπως καταθέτει «νόμιζα ότι ήταν ζευγάρι, φορούσαν και δαχτυλίδια... Οσοι τους γνώρισαν μιλάνε για μεγάλο έρωτα μεταξύ τους».

3 Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, τη 16η Νοεμβρίου ειδοποιήθηκαν ότι ο Ριζάι βρίσκεται σε σπίτι στο Γραμματικό μαζί με άλλα άτομα.

*Οταν έφθασαν στο σπίτι «φωνάξαμε», περιγράφει ο ανθυπαστυνόμος, «να βγει έξω ο Ριζάι και να παραδοθεί. Αφού μιλήσαμε λίγο μαζί του μας είπε ότι θα βγει και θα παραδοθεί, αλλά ζήτησε να βγει τελευταίος μετά τους άλλους. Πράγματι, πρώτα βγήκαν οι άλλοι (ένα ζευγάρι και η Μητροπία) και στη συνέχεια εκείνος πέταξε τα όπλα και τα πυρομαχικά από το παράθυρο. Τον συλλάβαμε μία ώρα αφού φθάσαμε. Από την ώρα που του είπαμε να παραδοθεί διαπραγματευόμαστε μαζί του...».

*Μετά τη σύλληψή του και έξω από το γραφείο του ανακριτή είπε στον συνήγορό του Σ. Κεχαγιόγλου ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος...» Ζήτησε, μάλιστα, από τον συνήγορό του να μεταφέρει τις φράσεις στους δημοσιογράφους. Οσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιχειρήσει ξανά να δραπετεύσει ...

4 Από την πρώτη ώρα της σύλληψης Ριζάι διέρρεαν πληροφορίες ότι «υπάρχει σχέση της οργάνωσης Ριτζάι με την ομάδα Βλαστού, που ενοχοποιείται στην απαγωγή Παναγόπουλου».

*Ετσι, στο παραπεμπτικό της δικογραφίας καταγράφεται ότι «από την επεξεργασία των επικοινωνιών κινητού, που είχε παραλάβει δραπέτης-συνεργάτης του Ριζάι, φαίνεται ότι σε χρόνο πολύ κοντά στην απόδραση του Φεβρουαρίου υπάρχει επικοινωνία με την τεχνική εταιρεία του Γ. Τρομπούκη "ΚΕΡΚΕΤΕΥΣ", ο οποίος είναι προφυλακισμένος για συμμετοχή του στην ομάδα Βλαστού».

*Σύμφωνα με κατάθεση του Τρομπούκη, το συγκεκριμένο κινητό το είχε πάρει για λογαριασμό του δολοφονημένου κουμπάρου του, Γ. Αναγνωστόπουλου. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στον εκλιπόντα Αναγνωστόπουλο ανήκει και η θωρακισμένη Μερσεντές που βρέθηκε στο Γραμματικό.

*Ο συνήγορος των Ριζάι και Ασπασίας Μητροπία, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ύστερα από την ολοκλήρωση της απολογίας τους:

«Οι εντολείς μου επέλεξαν να δώσουν εξηγήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω της καθημερινής εισροής χιλιάδων εγγράφων στη δικογραφία, ακόμα και την προηγουμένη των απολογιών τους. Στόχος της υπεράσπισης είναι ο Αλκέτ Ριζάι και η Ασπασία Μητροπία να κριθούν με νηφαλιότητα, με βάση μόνο τα πραγματικά περιστατικά της δικογραφίας και όχι με βάση το επικοινωνιακό φορτίο της τεράστιας δημοσιότητας και τις κινηματογραφικές αποδράσεις»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Αλκέτ Ριζάι
«Εξευτέλισα το σύστημα και τώρα με εκδικούνται»
Καθαρό το ποινικό του μητρώο στην Αλβανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Ανησυχούν αλλά δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι Ελληνες
Αλκέτ Ριζάι
«Εξευτέλισα το σύστημα και τώρα με εκδικούνται»
Τέσσερα επεισόδια από το σίριαλ Ριζάι
Καθαρό το ποινικό του μητρώο στην Αλβανία
Εκκλησία - Κυβέρνηση
Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο
Περιβάλλον
Γουδή με «πράσινη» προοπτική