Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014* Σφάζει την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση, το Εισόδημα, τα Εργα * Μαϊμού ανάπτυξη, έλλειμμα, πλεόνασμα, δημοσιονομικά

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΠΙΚΟΣ

Τον αδειάζει και η Ε.Ε. ως ανεξέλεγκτο...

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 5,6 δισ. ευρώ, από την άδεια τσέπη τους, πρέπει να βρουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τη νέα λιτότητα που φέρνει ο «προσωρινός» προϋπολογισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νέα μέτρα για το 2014. Το κυβερνητικό success story θα... επιτευχθεί με μείωση 18,4% των δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική, 6% στην Παιδεία, 13,6% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 137,3% στη φορολογία νομικών προσώπων, 11,5% στο φόρο εισοδήματος, 41,5% στους φόρους περιουσίας! Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει χρηματοδοτικό κενό 7,5 δισ. ευρώ και δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά για να παρουσιάσει η κυβέρνηση εικονική ανάπτυξη 0,6% και εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ το 2014. Ρεπορτάζ: ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑΣ, Δ. ΜΑΛΤΗΣ, Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ, Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, Α. ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Κρατικός προϋπολογισμός

  • Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
   Δημοσιονομικό κενό βρίσκει ο προϋπολογισμός * 13,6% περικοπές μισθών * Στην πρέσα δαπάνες Υγείας, Παιδείας * Χωρίς την έγκριση της τρόικας Εναν προϋπολογισμό «αδειανό πουκάμισο», που μόνος τρόπος για να πετύχει τους στόχους του είναι η σκληρή νηστεία και προσευχή, κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Ο «προσωρινός» προϋπολογισμός του 2014, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, κατατίθεται χωρίς την έγκριση της τρόικας, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ο' Κόνορ, ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστεί να φέρουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και διαπιστωθούν τα κενά.
  • ΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
   Πολύ ωραίος δημοσιονομικά για να είναι πραγματικός και πολύ άδικος κοινωνικά για να μην είναι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2014. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.
  • Τι 'χες Γιάννη μ'
   Χαμογελώντας παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης το στικάκι του νέου προϋπολογισμού Με τις συνήθεις υποσχέσεις διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν πρόκειται να «ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα» κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014. Ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
  • Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
   Κοινωνική ασφάλιση και υγεία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής που απαιτεί για το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.
  • ΨΑΛΙΔΙ 280 ΕΚΑΤ. ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2013 Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
   «Μαύρη τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να καλύψει με ευχολόγια, παρουσιάζει το ασφαλιστικό στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος ταυτόχρονα προβλέπει μειώσεις κατά 280 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013 για μισθούς και συντάξεις.
  • Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
   Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να διατεθεί για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
  • ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
   Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν οι παρεμβάσεις στον ΟΑΕΕ που θα έχουν κεντρικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων.
  • ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΑΛΛΟ 1,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ 370 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
   Κόβονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα κονδύλια για φάρμακα, νοσηλείες, παροχές προς τους ασθενείς, οι οποίοι φυσικά θα κληθούν να πληρώσουν τη... νύφη από την τσέπη τους Σε τεντωμένο και άκρως... κουρεμένο σχοινί θα κινείται η υγεία των ασθενών για το 2014, καθώς το μεγάλο μαχαίρι στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως τον προϋπολογισμό ματώνει ακόμη περισσότερο το αγαθό της υγείας και το καθιστά δυσπρόσιτο για τους κοινούς θνητούς.
  • * 600 ΕΚΑΤ. ΠΑΡΑ ΚΑΤΙ Γαλαντόμος με δικαστές
   Κατά 9 εκατ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2013 είναι οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014 για το υπουργείο Δικαιοσύνης και ανέρχονται σε 599 εκατ. ευρώ.
  • Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
   Εν μέσω κρίσης, η προγραμματισμένη και περιορισμένη κατάργηση στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο περί «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οσο κι αν η λεγόμενη «νέα δομή δυνάμεων» απέχει κατά πολύ από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τα ακίνητα που θα απελευθερωθούν βαίνουν προς «αξιοποίηση» χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος και ο φορέας που θα τα αναλάβει.
  • 306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
   Κάθε χρόνο και χειρότερα. Σημαντικά μειωμένος, κατά 6% από πέρσι ( 2013) και κατά 12% από πρόπερσι ( 2012), είναι ο προϋπολογισμός του 2014 για τις συνολικές δαπάνες του υπουργείου Παιδείας. Σημειωτέον ότι από το 2009 μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας έχει μειωθεί συνολικά κατά 33%.
  • Ψαλίδα και στους αγρότες
   Με γρατσουνιές βγαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με άλλα υπουργεία που τους μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό.
  • 22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2014 ΑΠΟ 42 ΕΚΑΤ. ΦΕΤΟΣ Success Sorry τουρισμού
   «Λαιμητόμος» στο success story του υπουργείου Τουρισμού, αφού τα κονδύλια που προβλέπονται για την επιτυχία της χρονιάς με 17 εκατ. τουρίστες, μειώνονται τόσο, που θα μπορούσαν ν' αποτελούν σημείο αναφοράς. Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το υπουργείο Τουρισμού προβλέπονται δαπάνες ύψους 42 εκατ. ευρώ, το 2013, ενώ βάσει του προϋπολογισμού του 2014 είναι στα 22 εκατ. ευρώ!
  • Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
   Η ανάπτυξη στην Ελλάδα εάν δεν έρθει... μόνη της, θα έρθει μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό προκύπτει από το κεφάλαιο του προϋπολογισμού που αναφέρεται στην Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΑ «ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ» ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
   «Τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζει η κυβέρνηση στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. ΑΠΕ) Κείμενο υπό αίρεση, που στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Με δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα Προσχέδιο Νο 2, και αυτό διότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ούτε έχει κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα θα έχουμε διαφορετικό κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
 • Βουλή

  • Βουλή: Ανοιγμα λογαριασμών για Καπερνάρο, Μητρόπουλο
   Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Βασίλη Καπερνάρου προκειμένου να ελεγχθεί η κίνηση και η κατεύθυνση των κεφαλαίων του αποφάσισε χθες η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ελέγχεται για υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Παραιτείται από αμοιβές της Βουλής η ΔΗΜΑΡ
   Παραιτούνται των αμοιβών από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Το ποσό θα δίνεται σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Φ. Κουβέλη προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη.
 • Eurogroup

  • Ντάισελμπλουμ: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα
   Με ανακοίνωσή τους χθες οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που αναμένονται να ξανάρθουν τον Δεκέμβριο, χαρακτήρισαν «παραγωγικές» τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών και δήλωσαν πως οι συζητήσεις θα εξελίσσονται ώς τις αρχές του επόμενου μήνα.
  • ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΜΑΡΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ Ραντεβού για... ιθαγενείς
   Καρότο και μαστίγιο από Βρυξέλλες και Βερολίνο, επικοινωνιακοί χειρισμοί από Αθήνα. Την ώρα που κατετίθετο ο προϋπολογισμός στην ελληνική Βουλή, από την Κομισιόν και την καγκελαρία έφθαναν μηνύματα δυσφορίας για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την οποία οι Γερμανοί «χρεώνουν» στην ελληνική πλευρά.
 • ΔΝΤ

  • ΔΝΤ: Μακρά η διαπραγμάτευση
   Στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται η επιστροφή του Πολ Τόμσεν και των υπόλοιπων μελών της τρόικας στην Αθήνα, χωρίς όμως να φαίνεται στον ορίζοντα ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, με την εκταμίευση της δόσης να παραπέμπεται στο 2014.
 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Κατανόηση, συμπάθεια και θλίψη από Ρεν, Αντορ
   Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη χθες, με ευρωβουλευτές των επιτροπών Απασχόλησης και Οικονομικών, οι επίτροποι Ολι Ρεν και Λάζλο Αντορ, επί τη ευκαιρία της παρουσίασης της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη στην Ε.Ε., θεώρησαν υποχρέωσή τους να εκφράσουν την κατανόηση, τη θλίψη και τη συμπάθειαά τους για το «δράμα» που βιώνει η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση.
  • Βίζερ: Μένουν πολλά να γίνουν
   Στη γραμμή του «αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας, μένουν όμως πολλά να γίνουν», ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ ζητά αποτελέσματα όσον αφορά την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των αγορών του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων και προειδοποιεί πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση τόσο το καλύτερο.
 • Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Βρέθηκαν δουλειές για τους δημοτικούς αστυνομικούς
   Μέσα σε 15 μέρες οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση προτίμησης Προς ΕΛ.ΑΣ., σωφρονιστικά καταστήματα και υπηρεσίες μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών οδεύουν κατά κύριο λόγο οι δημοτικοί αστυνομικοί που βγήκαν στη διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβρη.
  • Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τα λουκέτα
   Επιβεβαίωσε το «λουκέτο» στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου τους επόμενους μήνες, αρνήθηκε όμως ότι η τρόικα έθεσε θέμα να συνεχιστεί η διαθεσιμότητα και πέραν του 2014, δηλαδή για το 2015 και το 2016, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».
 • ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ

  • Η συζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τη ΔΗΜΑΡ
   Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, η «φαγούρα» στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζεται.
 • ΑΟΖ

  • Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
   Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για αδειοδότηση ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια 5 και 6 στην ΑΟΖ, με την ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ΕΝΙ-KoGas. Πρόκειται για τεμάχια που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχές για τις οποίες διατυπώνονται αξιώσεις από την Τουρκία. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα τεμάχια 4 και 7, που ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί.
 • Ναυπηγεία

  • ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ Εξεταστική για Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
   Ο Α. Τσίπρας και ο Π. Λαφαζάνης με τους απλήρωτους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, 30/9/2013 Εως το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
 • Κύπρος

  • Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για να «βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο»
   Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ.
  • Πέταξαν στη θάλασσα λείψανα Ελληνοκυπρίων
   Στη θάλασσα πέταξε ειδική ομάδα από την Τουρκία, που πήγε στην Κύπρο το 1996, τα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή που βρίσκονταν σε ομαδικούς τάφους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως αποκαλύπτει ο εκδότης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Προϋπολογισμός 2014: Σφάζει την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση, το Εισόδημα, τα Έργα Αντικοινωνικός και κάλπικος
   Διαβάστε σήμερα στην Ελευθεροτυπία Επιπλέον 5,6 δισ.ευρώ, από την άδεια τσέπη τους, πρέπει να βρουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τη νέα λιτότητα που φέρνει ο «προσωρινός» προϋπολογισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα μέτρα για το 2014. Το κυβερνητικό success story θα επιτευχθεί...με μείωση 18,4% των δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Κοινωνική Πολιτική, 6% στην Παιδεία, 13,6% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση 137,3% στη φορολογία νομικών προσώπων, 11,5% στο φόρο εισοδήματος, 41,5% στους φόρους περιουσίας!