Έντυπη Έκδοση

«Εστία» ξανά

Κοντά επτά μήνες αφ' ότου έκλεισε το ιστορικό «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», ο ομώνυμος εκδοτικός οίκος ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια νέα βιβλιοφιλική γωνιά, όχι μακριά από τη Σόλωνος, στο σημείο όπου η Διδότου συναντά τη Δελφών, στην οποία όμως θα φιλοξενείται η δική του και μόνο παραγωγή.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής του, Εύα Καραϊτίδη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «προσδοκούμε τα καλύτερα και τα ουσιαστικότερα: εκεί θα εκτίθενται οι τίτλοι μας όπως πουθενά αλλού, για την καλύτερη περιδιάβαση και εξυπηρέτηση των αγοραστών λιανικής και χονδρικής πώλησης. Προσδοκούμε συσπείρωση και διεύρυνση ενός κοινού που εκτιμά την παράδοση αλλά και την καινοτομία, που θα ανακαλύπτει στον ίδιο χώρο τη γενιά του '30, αλλά και τους σπουδαίους σύγχρονους Ελληνες και ξένους συγγραφείς».

Το βιβλιοπωλείο θα στεγαστεί στην παλιά κατοικία ενός εκ των θεμελιωτών του οίκου, του Ιωάννη Κολλάρου, σ' έναν χώρο θετικά αμφίσημο κατά την Καραΐτίδη, «ανάμεσα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, ανάμεσα στη συμβολική της εξέγερσης και της καθεστηκυίας τάξης», και η λειτουργία του σηματοδοτεί, όπως λέει, «την επιστροφή στη μικρή και οικεία κλίμακα της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, μιας σχέσης που παραμερίστηκε για λίγο αλλά που η ανάγκη της επιβιώνει, ισχυρότερη από ποτέ».

Σε πείσμα της κρίσης, η διευθύντρια των εκδόσεων της «Εστίας» θεωρεί πως η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο ενδιαφέρουσα και ουσιαστική από τα 25 χρόνια που η ίδια δραστηριοποιείται στο χώρο ενεργά. Από τη μεριά της αναγνωρίζει πως «όταν το ελάχιστο χρήμα των ανθρώπων διοχετεύεται στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης», η βιβλιοαγορά είναι δύσκολο να τονωθεί.

Ωστόσο, «τα διευρυνόμενα τμήματα προσφορών στα βιβλιοπωλεία, η γενικευμένη άνθηση των παζαριών και η μαζική προσέλευση του κοινού σε όλα αυτά, δείχνουν ότι οι αναγνώστες υπάρχουν και θα υπάρχουν, επίμονοι αναζητητές μέσα σε αυτή την οικονομική δυσπραγία».

Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνει, «οι κρατικοί φορείς απαξιώνουν και εγκαταλείπουν στη μοίρα τους σημαντικότατους χώρους πολιτισμού. Αν στελεχώνονταν συστηματικά με ανθρώπους ανιδιοτελείς, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε νέες δράσεις αποτελεσματικές και πρωτότυπες για τη στήριξη του βιβλίου.

Στους φορείς συμπεριλαμβάνω τους ανθρώπους των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, τους εκπαιδευτικούς και τους βιβλιοθηκονόμους. Κάποιοι από αυτούς παλεύουν ανήμποροι και ελπιδοφόροι να αφυπνίσουν και να εμφυτεύσουν την αγάπη για την ανάγνωση. Οταν αυτή, η λεγόμενη φιλαναγνωσία, καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς στα παιδιά, μετατρέπεται σε θετική εξάρτηση, σε ανάσα και παντοτινό τρόπο ζωής. Είναι κάτι τόσο απλό, που όμως μας αρέσει να το θεωρούμε ανέφικτο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 5 έτη)
Κατά την προσωπική μου άποψη, η οικεία κλίμακα της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο δεν είχε λείψει από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, το οποίο κλείσατε κακήν κακώς προ επταμήνου.Όσον αφορά την παρατήρηση της κας Καραιτίδη ότι οι κρατικοί φορείς απαξιώνουν και εγκαταλείπουν στη μοίρα τους σημαντικότατους χώρους πολιτισμού προφανώς εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια., καθώς εκείνη και οι συγγενείς της εγκατέλειψαν στη μοίρα το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τους Εκπαιδευτικούς εκείνοι χειρίζονται πολύ καλά τα θέματα του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας και χωρίς ανιδιοτέλεια. Ισχύει και για σας το ίδιο που λειτουργείται ως έμπορος;;;
Καλή επιτυχία στο καινούριο σας εγχείρημα κα Καραιτίδη....
2 Ο/Η Απλήρωτος υπάλληλος του βιβλιοπωλείου της Εστίας έγραψε: (πριν 5 έτη)
Πριν ανοίξετε το νέο βιβλιοπωλείο είναι εύκολο παρακαλώ να πείτε στον αδελφό σας να μου δώσει τα χρωστούμενα από τους 6 μήνες που του δούλευα χωρίς να πάρω ένα ευρώ....;;;; Ευχαριστώ πολύ, θα με υποχρεώνατε. Καλή τύχη στη νέα σας "επένδυση".
3 Ο/Η Απλήρωτος υπάλληλος του βιβλιοπωλείου έγραψε: (πριν 5 έτη)
Πριν ανοίξετε το νέο βιβλιοπωλείο είναι εύκολο παρακαλώ να πείτε στον αδελφό σας να μου δώσει τα χρωστούμενα από τους 6 μήνες που του δούλευα χωρίς να πάρω ένα ευρώ....;;;; Ευχαριστώ πολύ, θα με υποχρεώνατε. Καλή τύχη στη νέα σας "επένδυση".
4 Ο/Η Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει ... έγραψε: (πριν 5 έτη)
Πριν ανοίξετε το νέο βιβλιοπωλείο είναι εύκολο παρακαλώ να πείτε στον αδελφό σας να μου δώσει τα χρωστούμενα από τους 6 μήνες που του δούλευα χωρίς να πάρω ένα ευρώ....;;;; Ευχαριστώ πολύ, θα με υποχρεώνατε. Καλή τύχη στη νέα σας "επένδυση".
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοπωλεία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Θεραπευτές από τον Τρωικό Πόλεμο
Υπουργείο Πολιτισμού
Μέτρα για την «προστασία» του Εθνικού Υμνου
Βιβλιοπωλεία
«Εστία» ξανά
Εικαστικά
PSI και για τον Ζογγολόπουλο
Συνεντεύξεις
«Ο φασισμός απλώνεται σαν δηλητήριο στην Ευρώπη»
«Η Εκκλησία προτιμά να κρύβει τα σκάνδαλα»
Οποιαδήποτε ομοιότητα με τον... Ακη Πάνου είναι συμπτωματική
Κι αυτά
Πετώντας με τον «Καρυοθραύστη»
Κι εκείνα
Το αδιέξοδο της Ορχήστρας
Αποκατάσταση τώρα
TV & Media
Συνεχίζουν ακάθεκτοι, σήμερα οι αποφάσεις
Η «Εμμα» θα κλέψει την παράσταση
Ελληνική σειρά και στον ΣΚΑΪ
929.405 ευρώ σε «Πήγασος Εκδοτική», «Πρώτο Θέμα» και «Realmedia»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν φίλησα κατουρημένες ποδιές»