Έντυπη Έκδοση

ΕΣΟΔΑ

49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια

Γεμάτος ευχολόγια και ακροβασίες είναι ο προϋπολογισμός του 2014 στο μέτωπο των εσόδων, καθώς προβλέπει αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 5,5%. Συγκεκριμένα, ο στόχος καθαρών εσόδων για το 2014 είναι 49,6 δισ. ευρώ, από 47,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2013.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από την άνοδο κατά 8,5% (στα 21,5 δισ. ευρώ) των άμεσων φόρων, ενώ τα έσοδα από έμμεσους φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,8% (στα 24,08 δισ. ευρώ).

Η πρόβλεψη που κάνει όμως η κυβέρνηση για αύξηση εσόδων χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, στην οποία ποντάρει για να επιτύχει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, βασίζεται σε εκτιμήσεις χωρίς εξασφαλισμένο αποτέλεσμα.

Ευνοϊκές προβλέψεις

Για παράδειγμα, στηρίζεται σε νέες ευνοϊκές προβλέψεις μακροοικονομικών μεταβλητών, στην περιορισμένη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, στη σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης το 2014, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ή ακόμα και στην αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, έστω και αν συνεχίζουν να αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσουν ο φόρος εισοδήματος, που αναμένεται να φέρει έσοδα 12,9 δισ. ευρώ (αύξηση 11,5%) και οι φόροι στην περιουσία, που θα φέρουν 3,93 δισ. ευρώ (αύξηση 41,4%).

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αποδεικνύουν ότι έστω και αν τα φορολογικά βάρη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, τα έσοδα από μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνονται εξ αιτίας της εκτίναξης της ανεργίας και της περικοπής των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φυσικά πρόσωπα που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα μπουν στα Ταμεία το 2014 θα είναι μειωμένα κατά 13% σε σχέση με το 2013.

Και αυτό έστω και αν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει από το 2014 προβλέπει επιπλέον επιβάρυνση από φόρους ύψους 2,307 δισ. ευρώ, που θα έρθουν κατά κύριο λόγο από:

* νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες 1,144 δισ. ευρώ,

* φορολόγηση τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ,

* φορολόγηση κερδών επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ,

* ειδικό τέλος επιτηδεύματος ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Η φορολογία εισοδήματος και περιουσίας για το 2014, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, θα είναι ακριβότερη κατά 11,2% και θα έρθουν από:

*  κατάργηση της κλίμακας εισοδήματος που ισχύει έως σήμερα και θέσπιση νέας με μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους,

*  κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος,

*  κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων,

*  νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα υπολογίζεται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος,

*  αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ,

*  αυτοτελή φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Η απώλεια εσόδων από φυσικά πρόσωπα προϋπολογίζεται να καλυφθεί από την αύξηση κατά 137,3% του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, ώστε να μπουν στα δημόσια ταμεία 3,89 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι 150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας καλούνται να επιστρέψουν το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν έως το 2003 και κρίθηκαν ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Στον αέρα τα έσοδα

Στον αέρα παραμένει και ο στόχος εσόδων από το φόρο περιουσίας, καθώς τόσο το ποσό είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ όσο και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από την τρόικα. Παρ' όλα αυτά, πέραν των 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων, ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα:

* περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποίο θα εισπραχθεί το 2014, αλλά θα καταγραφεί τελικά στο προηγούμενο έτος, καθώς αφορά αποπληρωμή δόσεων για φορολογικές υποχρεώσεις του 2013,

* επιπλέον 280 εκατ. από την είσπραξη των 2 τελευταίων μηνιαίων δόσεων των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013, τους δύο πρώτους μήνες του 2014,

* επιπλέον έσοδα από την επιβολή νέων αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων στις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται ανάκαμψη και στα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, λόγω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και του επιδόματος θέρμανσης.

Στο βωμό του «Πλεονάσματος»

Δημοσιονομικό κενό βρίσκει ο προϋπολογισμός * 13,6% περικοπές μισθών * Στην πρέσα δαπάνες Υγείας, Παιδείας * Χωρίς την έγκριση της τρόικας

Εναν προϋπολογισμό «αδειανό πουκάμισο», που μόνος τρόπος για να πετύχει τους στόχους του είναι η σκληρή νηστεία και προσευχή, κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Ο «προσωρινός» προϋπολογισμός του 2014, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, κατατίθεται χωρίς την έγκριση της τρόικας, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ο' Κόνορ, ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστεί να φέρουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και διαπιστωθούν τα κενά.

Βασισμένος σε ευχολόγια και εικασίες, ο προϋπολογισμός, που δεν περιλαμβάνει κανένα νέο μέτρο παρά μόνο όσα έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, ελπίζει σε έσοδα από τη φοροδιαφυγή που ποτέ δεν έπιασε και σε ανάπτυξη 0,6%.

Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί αόριστα να υπολογίζει ότι θα πετύχει πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ το 2014, αλλά πολύ συγκεκριμένα περικόπτει δαπάνες σε ασφαλιστικά ταμεία και Υγεία, ενώ παράλληλα προβλέπει αύξηση εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος και περιουσίας.

Ο νέος προϋπολογισμός εξάλλου περικόπτει την επιχορήγηση προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, Υγείας και άσκησης κοινωνικής πολιτικής κατά 18,4% και κατά 6% στην Παιδεία, την ώρα που αυξάνει τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος κατά 11,5%, από τους φόρους περιουσίας (νέος φόρος ακινήτων) κατά 41,5% και τη φορολογία νομικών προσώπων κατά 137,3%!

Εστω όμως και από αυτό το υπεραισιόδοξο σενάριο, στο οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός του 2014, αποκαλύπτεται ότι το χρηματοδοτικό κενό (σ.σ.: ανάγκες σε ρευστό για αποπληρωμή δανείων) αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ το δημοσιονομικό κενό (σ.σ.: διαφορά που προκύπτει μεταξύ κρατικών εσόδων και δαπανών) προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, με την τρύπα μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία να φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ.

ΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές

Πολύ ωραίος δημοσιονομικά για να είναι πραγματικός και πολύ άδικος κοινωνικά για να μην είναι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2014. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.

Συγχρόνως, εμφανίζεται να μην πειράζει αθροιστικά μισθούς και συντάξεις -μειώνοντας κατά τι τους πρώτους (με απολύσεις, διαθεσιμότητα) κι αυξάνοντας τις δεύτερες (λόγω αυξημένων συνταξιοδοτήσεων)-, όμως κουρεύει κατά 7,5 δισ. τις μεταβιβάσεις του κράτους στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.λπ.) κόβοντας ριζικά τα κοινωνικά επιδόματα.

Ακόμη, αν και βελτιώνει τη σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους υπερφορολογώντας οριζοντίως την ακίνητη περιουσία, αυξάνει το φορολογικό βάρος στην οικονομία από 24,2% του ΑΕΠ το 2013 σε 25% το 2014.

Με τον κοινωνικά άδικο αυτό τρόπο επιτυγχάνει εικονικά όλους τους επιθυμητούς στην κυβέρνηση στόχους για την εξέλιξη της οικονομίας βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει την τρόικα.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού βασίζονται στη μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την ανάκαμψη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας όπως την προσδοκά το ΔΝΤ. Ομως, το ΔΝΤ που στο προσχέδιο προϋπολογισμού προέβλεπε για το 2014 ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας 3,8% και του παγκόσμιου εμπορίου 5,4% (από 2,9% το 2013 και για τα δύο μεγέθη), υποβάθμισε τις προβλέψεις του σε 3,6% και 4,9% αντίστοιχα.

Συγκρατημένες προβλέψεις

Το ίδιο άλλαξε κι η τιμή του πετρελαίου. Με τις αλλαγές αυτές ήλθε πιο κοντά στις πολύ πιο συγκρατημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για ρυθμό ανάπτυξης 3% της παγκόσμιας οικονομίας το 2014. Το παράδοξο με τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με το προσχέδιο είναι πως ενώ αποδέχεται τις νέες διεθνείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, διατηρεί ωστόσο αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που είχε και στο προσχέδιο.

Μία εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση των σχεδιαστών του προϋπολογισμού είναι το -1,6% της ιδιωτικής κατανάλωσης που έχουν υπολογίσει για το 2014 σε σχέση με την εκτίμηση για -6,7% το 2013. Αν συνυπολογίσουμε τον καταιγισμό νέων φόρων στα ακίνητα που καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τέλη 2013, τότε η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2014 θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Η πρόβλεψη του προσχεδίου για εκτίναξη του όγκου των επενδύσεων κατά 5,3% το 2014 από -5,9% το 2013 είναι ίσως όχι αδύνατη θεωρητικά αλλά πιστεύουμε υπερβολική και στα δύο χρονικά σκέλη της. Στο α' εξάμηνο 2013 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώνονται κατά 11%.

Αυτό σημαίνει πως το β' εξάμηνο πρέπει σχεδόν να σταματήσει η πτώση τους (-0,8%) για να έχουμε στο σύνολο του 2013 κάμψη 5,9% και ν' αρχίσει η ανάκαμψη το 2014. Ομως, με την εγχώρια ζήτηση πτωτική και την ευρωπαϊκή οικονομία στο μεταίχμιο ύφεσης και ανάπτυξης δεν υπάρχει το περιθώριο εκείνο που θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση στις παραγωγικές επενδύσεις ώστε να σύρουν ανοδικά το σύνολο της οικονομίας.

Πολύ περισσότερο που οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται σε σχέση με το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κι αυξάνονται ελαφρά μόνον σε σχέση με την εκτίμηση του 2013.

Αντίστοιχα, ο σχεδόν διπλασιασμός του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών από 2,5% το 2013 σε 4,6% το 2014 όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν λύσει το βασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητάς τους, δηλαδή το κόστος ενέργειας και χρηματοδότησης, το ευρώ παραμένει ανατιμημένο και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι αναιμική κι αβέβαιη, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά.

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας είναι απλώς ευχολόγιο.

Τι 'χες Γιάννη μ'

Με τις συνήθεις υποσχέσεις διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν πρόκειται να «ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα» κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014. Ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Χαμογελώντας παρέλαβε  ο πρόεδρος της Βουλής  Ευ. Μεϊμαράκης το στικάκι  του νέου προϋπολογισμού Χαμογελώντας παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης το στικάκι του νέου προϋπολογισμού Η συζήτηση του κορυφαίου νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την ίδια εβδομάδα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, με την έως τώρα πληροφόρηση, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του, που ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ

Κοινωνική ασφάλιση και υγεία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής που απαιτεί για το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.

Εστω και αν ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τις τελικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει το 2014, αποκαλύπτει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από την «τρύπα» 680 εκατ. ευρώ που προκύπτει στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς και τη μη εφαρμογή των δύο συμφωνηθέντων μέτρων με την τρόικα που προέβλεπαν:

* Πρόσθετες περικοπές 336.000.000 ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων μέσω ενός νέου μισθολογίου και

* Αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ κατά 600.000.000 ευρώ μέσω της επιβολής εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα καλυφθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με «συγκρατημένες εκτιμήσεις», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος παράγοντας, θα φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται όπως είπε τελικά η τρόικα να πειστεί για τον ελληνικό στόχο που προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ.

Περικοπές 2,2 δισ.

Αναλυτικά, οι περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ από ασφάλιση και υγεία θα προέλθουν από τη μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 1,43 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά 326 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και κατά 520 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Στο μέτωπο των μισθών προβλέπονται νέες περικοπές ύψους 280 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, μείωση προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών, περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, μείωση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, αύξηση των συνταξιοδοτήσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και το 2014.

Ωστόσο, η αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο ανεβάζει το κονδύλι για το 2014 κατά 262 εκατ. ευρώ ή 4,5%.

Μειωμένο για το 2014 κατά 69 εκατ. ευρώ ή 9,2% θα είναι και το κονδύλι για τις πρόσθετες παροχές, καθώς περικόπτονται η συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια, στην υπερωριακή εργασία, αλλά και η καταβολή πρόσθετων παροχών.

Περικοπές προβλέπονται και για τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν 443 εκατ. ευρώ ή 18,7% σε σχέση με το 2013. Οι δαπάνες στις οποίες μπαίνει μαχαίρι είναι:

**Μετακινήσεις προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας σε εσωτερικό και εξωτερικό,

**μισθώματα κτηρίων,

**προμήθειες εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών,

**τηλεπικοινωνίες και έξοδα ταχυδρομείου, εξορθολογισμός του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και κοινόχρηστα, προμήθεια ανταλλακτικών και ειδών συντήρησης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Κρατικός προϋπολογισμός
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
Για το ίδιο θέμα
Υπό διαρκή εποπτεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κρατικός προϋπολογισμός
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
Βουλή
Βουλή: Ανοιγμα λογαριασμών για Καπερνάρο, Μητρόπουλο
Παραιτούνται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ από αποζημιώσεις επιτροπών
Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα
Ραντεβού για... ιθαγενείς
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Μακρά η διαπραγμάτευση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κατανόηση, συμπάθεια και θλίψη από Ρεν, Αντορ
Βίζερ: Μένουν πολλά να γίνουν
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Βρέθηκαν δουλειές για τους δημοτικούς αστυνομικούς
Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τα λουκέτα
ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ
Η συζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τη ΔΗΜΑΡ
ΑΟΖ
Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ναυπηγεία
Εξεταστική για Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κύπρος
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για να «βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο»
Πέταξαν στη θάλασσα λείψανα Ελληνοκυπρίων
Άλλες ειδήσεις
Αντικοινωνικός και κάλπικος