Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές

Πολύ ωραίος δημοσιονομικά για να είναι πραγματικός και πολύ άδικος κοινωνικά για να μην είναι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός 2014. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.

Συγχρόνως, εμφανίζεται να μην πειράζει αθροιστικά μισθούς και συντάξεις -μειώνοντας κατά τι τους πρώτους (με απολύσεις, διαθεσιμότητα) κι αυξάνοντας τις δεύτερες (λόγω αυξημένων συνταξιοδοτήσεων)-, όμως κουρεύει κατά 7,5 δισ. τις μεταβιβάσεις του κράτους στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.λπ.) κόβοντας ριζικά τα κοινωνικά επιδόματα.

Ακόμη, αν και βελτιώνει τη σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους υπερφορολογώντας οριζοντίως την ακίνητη περιουσία, αυξάνει το φορολογικό βάρος στην οικονομία από 24,2% του ΑΕΠ το 2013 σε 25% το 2014.

Με τον κοινωνικά άδικο αυτό τρόπο επιτυγχάνει εικονικά όλους τους επιθυμητούς στην κυβέρνηση στόχους για την εξέλιξη της οικονομίας βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει την τρόικα.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού βασίζονται στη μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την ανάκαμψη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας όπως την προσδοκά το ΔΝΤ. Ομως, το ΔΝΤ που στο προσχέδιο προϋπολογισμού προέβλεπε για το 2014 ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας 3,8% και του παγκόσμιου εμπορίου 5,4% (από 2,9% το 2013 και για τα δύο μεγέθη), υποβάθμισε τις προβλέψεις του σε 3,6% και 4,9% αντίστοιχα.

Συγκρατημένες προβλέψεις

Το ίδιο άλλαξε κι η τιμή του πετρελαίου. Με τις αλλαγές αυτές ήλθε πιο κοντά στις πολύ πιο συγκρατημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για ρυθμό ανάπτυξης 3% της παγκόσμιας οικονομίας το 2014. Το παράδοξο με τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με το προσχέδιο είναι πως ενώ αποδέχεται τις νέες διεθνείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, διατηρεί ωστόσο αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που είχε και στο προσχέδιο.

Μία εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση των σχεδιαστών του προϋπολογισμού είναι το -1,6% της ιδιωτικής κατανάλωσης που έχουν υπολογίσει για το 2014 σε σχέση με την εκτίμηση για -6,7% το 2013. Αν συνυπολογίσουμε τον καταιγισμό νέων φόρων στα ακίνητα που καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τέλη 2013, τότε η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2014 θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Η πρόβλεψη του προσχεδίου για εκτίναξη του όγκου των επενδύσεων κατά 5,3% το 2014 από -5,9% το 2013 είναι ίσως όχι αδύνατη θεωρητικά αλλά πιστεύουμε υπερβολική και στα δύο χρονικά σκέλη της. Στο α' εξάμηνο 2013 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώνονται κατά 11%.

Αυτό σημαίνει πως το β' εξάμηνο πρέπει σχεδόν να σταματήσει η πτώση τους (-0,8%) για να έχουμε στο σύνολο του 2013 κάμψη 5,9% και ν' αρχίσει η ανάκαμψη το 2014. Ομως, με την εγχώρια ζήτηση πτωτική και την ευρωπαϊκή οικονομία στο μεταίχμιο ύφεσης και ανάπτυξης δεν υπάρχει το περιθώριο εκείνο που θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση στις παραγωγικές επενδύσεις ώστε να σύρουν ανοδικά το σύνολο της οικονομίας.

Πολύ περισσότερο που οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται σε σχέση με το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κι αυξάνονται ελαφρά μόνον σε σχέση με την εκτίμηση του 2013.

Αντίστοιχα, ο σχεδόν διπλασιασμός του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών από 2,5% το 2013 σε 4,6% το 2014 όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν λύσει το βασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητάς τους, δηλαδή το κόστος ενέργειας και χρηματοδότησης, το ευρώ παραμένει ανατιμημένο και η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι αναιμική κι αβέβαιη, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά.

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας είναι απλώς ευχολόγιο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΑΕΠ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός
Κύριο θέμα
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κρατικός προϋπολογισμός
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
Βουλή
Βουλή: Ανοιγμα λογαριασμών για Καπερνάρο, Μητρόπουλο
Παραιτούνται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ από αποζημιώσεις επιτροπών
Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα
Ραντεβού για... ιθαγενείς
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Μακρά η διαπραγμάτευση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κατανόηση, συμπάθεια και θλίψη από Ρεν, Αντορ
Βίζερ: Μένουν πολλά να γίνουν
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Βρέθηκαν δουλειές για τους δημοτικούς αστυνομικούς
Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τα λουκέτα
ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ
Η συζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τη ΔΗΜΑΡ
ΑΟΖ
Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ναυπηγεία
Εξεταστική για Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κύπρος
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για να «βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο»
Πέταξαν στη θάλασσα λείψανα Ελληνοκυπρίων
Άλλες ειδήσεις
Αντικοινωνικός και κάλπικος