Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Σουπερμάρκετ βιταμίνες!

Δίπλα στα γάλατα και τα γιαουρτάκια, τα μήλα και τα αλλαντικά, θα μπορούμε πλέον να βρίσκουμε και βιταμίνες στα σουπερμάρκετ! Η χώρα μας, σε μια προσπάθεια να γίνει... Ευρώπη, αλλάζει το νομοθετικό της πλαίσιο για να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανεξάρτητα εάν στις τσέπες ουδόλως μοιάζουμε στους άλλους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα διατροφικά, πάντως, προϊόντα που θα πωλούνται είναι αρμοδιότητα ΕΟΦ και πρέπει να είναι τοποθετημένα, από τα σουπερμάρκετ, σε ειδικό ράφι (φωτ. ΑΠΕ) Τα διατροφικά, πάντως, προϊόντα που θα πωλούνται είναι αρμοδιότητα ΕΟΦ και πρέπει να είναι τοποθετημένα, από τα σουπερμάρκετ, σε ειδικό ράφι (φωτ. ΑΠΕ) Πάντως, τα συμπληρώματα διατροφής θα πωλούνται πλέον στα σουπερμάρκετ και γενικότερα στα καταστήματα με τυποποιημένα προϊόντα, καθ' ότι το υπουργείο Υγείας άναψε τελικά το «πράσινο φως» παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης (Χατζηδάκης) και Υγείας (Γεωργιάδης) θα πωλούνται και επίσημα πια βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής στα ράφια των σουπερμάρκετ αλλά και μέσω εξ αποστάσεως διαδικασίας (Ιντερνετ). Στην υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ, αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για εναρμόνιση της χώρας μας με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Σε ειδικό ράφι

Τα διατροφικά προϊόντα που θα πωλούνται είναι αρμοδιότητας ΕΟΦ και πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικό ράφι όπου θα αναγράφεται «συμπληρώματα διατροφής».

Στα ράφια θα βρίσκονται προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (π.χ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κ.λπ.).

Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν «κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Μάλιστα ως «θρεπτικά συστατικά» νοούνται οι «Ι) βιταμίνες και ii) τα ανόργανα στοιχεία».

Πάντως, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται και επίσημα πλέον να πωλούνται μέσω ιστοσελίδων συμπληρώματα διατροφής.

Βέβαια, το προνόμιο αυτό δίνεται μόνο στους φαρμακοποιούς αλλά και στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ, καθώς γίνεται σαφές ότι: «Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως».

Η απόφαση προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο φαρμακευτικό κλάδο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αν και αποδέχεται τη συμφωνία τρόικας -κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι δεν έθεσε δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη βγούνε στα ράφια και άλλα προϊόντα που θα αποδειχθούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με τον όρο συμπληρώματα διατροφής θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη φαρμάκων από ανθρώπους που βρίσκονται σε φαρμακευτικές θεραπείες», σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που ζητά διορθωτικές κινήσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Αλληλοκατηγορίες

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook κατηγορεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία βγήκε σε ΦΕΚ από τις 11 Νοεμβρίου, προκειμένου να έχει οφέλη στις επικείμενες εκλογές του κλάδου: «Αλλη μια "...νίκη" των κυβερνητικών συνδικαλιστών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και συμπληρώνει: «Η αποσιώπηση επί δέκα ημερών της εν λόγω απόφασης, εκ μέρους της Διοίκησης του Πανελληνίου, φανερώνει την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος, ώστε στις εκλογές που γίνονται αυτό το διάστημα, να ευνοηθούν τα κυβερνητικά ψηφοδέλτια.

»Ο εναγκαλισμός συνδικαλισμού - κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υγεία
Καταστήματα/Ωράριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Να γίνει η Αριστερά το ΕΑΜ της εποχής μας»
Βουλή
Κόντρα - φαρμάκι ΣΥΡΙΖΑ με Αδωνι...
Εμπόριο φαρμάκων
Σουπερμάρκετ βιταμίνες!
Εκπαίδευση
Ανοιχτά ή κλειστά πανεπιστήμια; Ιδού το ερώτημα
Θυμήθηκε το διάλογο προ της δωδεκάτης εβδομάδος
«Πρόχειρη και αυθαίρετη η διαθεσιμότητα»
ΕΟΠΥΥ
...και κόντρα ΕΟΠΥΥ με Αδωνι και τριήμερη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός φρουρός λήστεψε μετανάστες!
Με φόνο 28χρονου... πλήρωσαν τα δεδουλευμένα
Παρουσίαση βιβλίου
Τα πρόβατα κυνήγησαν τη «Συμμορία του Λύκου»
Θεσσαλονίκη
Στο σκαμνί 14 για διατάραξη «χρυσής» ειρήνης
Στις φλόγες φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»
Νησιωτική Ελλάδα
Ο εθνικοσοσιαλιστής που με μήνυσε...
Ακροδεξιά προπαγάνδα μέσα στο σχολείο
Αντιφασιστική Δράση
Δίκες εναντίον αντιφασιστών
ΚΕΔΕ
Οι δήμαρχοι γλίτωσαν το ξύλο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βόμβα στην Καλαμάτα σε ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου
Εκδηλώσεις
Η προσφορά της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη
Ανθρώπινα
«Από τον Αυλό στο Οργανο»
Δασικές εκτάσεις
Κινδυνεύει δημόσιος Πόρος εκατομμυρίων