Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΑ «ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ» ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Εσοδα από λεηλασία ακινήτων

Κείμενο υπό αίρεση, που στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Με δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα Προσχέδιο Νο 2, και αυτό διότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, ούτε έχει κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα θα έχουμε διαφορετικό κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

«Τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζει η κυβέρνηση στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. ΑΠΕ) «Τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζει η κυβέρνηση στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. ΑΠΕ) Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του 2014 συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους».

Τα τρία σημεία

Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σε τρία σημεία προκειμένου να υπογραμμίσει ότι ακόμη και αν παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι μη βιώσιμο, οικονομικά αναποτελεσματικό και χωρίς θετικές επιπτώσεις στο χρέος. Τα σημεία αυτά είναι:

1 Για το 2013, ενώ τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με το στόχο, η κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις για να φτάσει σε πλεόνασμα.

2 Για το 2014, στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με φέτος, που θα αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του φόρου εισοδήματος όλων των κατηγοριών, καταργώντας την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.

3 Από την πλευρά των δαπανών, για το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 3 δισ. ευρώ με νέα περικοπή κοινωνικών εξόδων, καθώς οι δαπάνες του υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, του υπ. Υγείας κατά 1 δισ. ευρώ και του υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει, κατά το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

* ΚΚΕ

Προϋπολογισμός φοροεπιδρομής

Συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στους αυτοαπασχολούμενους, και νέα μείωση των δαπανών για Παιδεία και Υγεία, όπως και στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ, διαπιστώνει το ΚΚΕ διαβάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

«Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και σηματοδοτεί την κρατική στήριξη προς όφελος του κεφαλαίου», θεωρεί το ΚΚΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως αποτυπώνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, προσδοκώντας μια αναιμική ανάκαμψη βασισμένη στα αποκαΐδια των εργασιακών συνθηκών. Σημειώνει, επίσης, πως τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα οδηγήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

* ΔΗΜΑΡ

Περισσότερες περικοπές

Εν αναμονή «συμπληρωματικού ή τροποποιημένου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και το σχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014-17» δηλώνει η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια συμφωνία θα έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα για τα κρίσιμα μεγέθη του 2014.

Η ΔΗΜΑΡ περιορίστηκε να σχολιάσει πως η οριστικοποίηση της μείωσης του συνεχώς μειούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση ο αναγκαίος εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών αποτελεί εργαλείο για περισσότερες περικοπές και δεν χρησιμοποιείται για να εξυπηρετηθούν με τα ίδια χρήματα περισσότερες ανάγκες.

* ΑΝΕΛ

Κοινωνική εξαθλίωση

«Success story για τους δανειστές και κοινωνική εξαθλίωση για τους πολίτες», χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τον προϋπολογισμό 2014.

Εναν προϋπολογισμό «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας», όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε «συνεχίζει να εφαρμόζει τη γνωστή μνημονιακή συνταγή που ακόμη και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι είναι λάθος, οδηγώντας σε αργό θάνατο την οικονομία της χώρας και σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θεωρούν πως μόνη λύση για τον απεγκλωβισμό «από τα δεσμά των δανειστών, είναι η καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Κρατικός προϋπολογισμός
Ακίνητα & κτηματαγορά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Τρόικα
Σχετικά θέματα: Κρατικός προϋπολογισμός
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κρατικός προϋπολογισμός
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια
Στο βωμό του «Πλεονάσματος»
7,5 δισ. λιγότερα σε κοινωνικές παροχές
Τι 'χες Γιάννη μ'
Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ
Ξανά στη μέγκενη μισθοί και συντάξεις
Στον Προκρούστη τα ασφαλιστικά ταμεία
ΟΑΕΕ: Κάθε μήνα η πληρωμή εισφορών
Μεγάλο νυστέρι στην Υγεία
Γαλαντόμος με δικαστές
Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα
306 εκατ. λιγότερα στην Παιδεία
Ψαλίδα και στους αγρότες
Success Sorry τουρισμού
Κουτσούρεμα επενδύσεων χάριν του... πλεονάσματος
Εσοδα από λεηλασία ακινήτων
Βουλή
Βουλή: Ανοιγμα λογαριασμών για Καπερνάρο, Μητρόπουλο
Παραιτούνται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ από αποζημιώσεις επιτροπών
Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Χάνουμε την υπομονή μας με την Ελλάδα
Ραντεβού για... ιθαγενείς
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Μακρά η διαπραγμάτευση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κατανόηση, συμπάθεια και θλίψη από Ρεν, Αντορ
Βίζερ: Μένουν πολλά να γίνουν
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Βρέθηκαν δουλειές για τους δημοτικούς αστυνομικούς
Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τα λουκέτα
ΣΥΡΙΖΑ/ΔΗΜΑΡ
Η συζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τη ΔΗΜΑΡ
ΑΟΖ
Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ναυπηγεία
Εξεταστική για Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κύπρος
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για να «βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο»
Πέταξαν στη θάλασσα λείψανα Ελληνοκυπρίων
Άλλες ειδήσεις
Αντικοινωνικός και κάλπικος