Έντυπη Έκδοση

ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια

Μπερδεύτηκαν και οργίστηκαν χθες οι ευρωβουλευτές-μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης, ακούγοντας τους αρμόδιους επιτρόπους Ολι Ρεν και Λάσζλο Αντορ, αντιστοίχως, να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία προς την ανάπτυξη που βρίσκεται η Ε.Ε.

...Χλομό το μέλλον Ρεν και Μπαρόζο, αλλά και της Ε.Ε., αν πάει όπως την οραματίζονται. Από την άλλη, ξεκάθαρες οι θέσεις του Λάσζλο Αντορ... ...Χλομό το μέλλον Ρεν και Μπαρόζο, αλλά και της Ε.Ε., αν πάει όπως την οραματίζονται. Από την άλλη, ξεκάθαρες οι θέσεις του Λάσζλο Αντορ... Πολύ βέβαιος για τις προβλέψεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά θέματα Ολι Ρεν υποστήριξε ότι η Ευρώπη αρχίζει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης, να μπαίνει σε φάση ώθησης, ενώ τα κράτη-μέλη ρυθμίζουν σταδιακά τις ανισορροπίες που υπήρχαν πριν από την κρίση και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Αντίθετα, ο αρμόδιος επίτροπος για την Απασχόληση Λάσζλο Αντορ βρήκε αυτή την ανάπτυξη πολύ μέτρια και άνισα κατανεμημένη ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., μιλώντας ξεκάθαρα για ένδεια, κοινωνικό αποκλεισμό και διόγκωση της αύξησης της ανεργίας.

Ο Επίτροπος Αντορ, μάλιστα, μίλησε για τις έντονες διαφοροποιήσεις «ανάμεσα στα λεγόμενα κεντρικά και περιφερειακά κράτη της Ε.Ε.», κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη μείωση της παραγωγικότητας που δεν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο και θέσεις εργασίας, ενώ παρουσιάζεται το φαινόμενο από τη μια μεριά οι διαθέσιμες θέσεις να παραμένουν σταθερές, και από την άλλη να αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις απασχόλησης, κάτι που συνιστά ανισορροπία με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών-μελών στην Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές, πάντως, τόνισαν ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να υλοποιούνται αποκλειστικά με εισπρακτικά προαπαιτούμενα και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τόσο τις αντοχές της κοινωνίας όσο και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Οι αντιδράσεις τους, ωστόσο, δεν εμπόδισαν τον Ολι Ρεν να αραδιάσει το κατεβατό των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κομισιόν προκειμένου, όπως είπε, να μπει ενεργά η Ε.Ε. σε τροχιά ανάπτυξης.

Προώθηση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης των εξαγωγών, αντιμετώπιση (γενικώς) της ανεργίας των νέων, σταθερή εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών και στροφή στις τράπεζες, για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, αποτελούν το τετράπτυχο που, κατά τον Ολλανδό επίτροπο, θα οδηγήσει την Ε.Ε. σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά