Έντυπη Έκδοση

Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί

Οχι μόνο... εν δυνάμει... «εχθρούς» αλλά και στενούς φίλους και στρατηγικούς εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας φαίνεται ότι παρακολουθούσε ο Αμερικανός Μεγάλος Αδελφός, σύμφωνα με νέα έγγραφα που διέρρευσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν σε βρετανικά ΜΜΕ, ενισχύοντας τη χιονοστιβάδα των «κατασκοπευτικών» αποκαλύψεων, που παγώνει τις ισορροπίες στον πλανήτη.

Φωτογραφία από το 2008 που δείχνει έναν κατεστραμμένο κατασκοπευτικό θόλο δορυφορικών επικοινωνιών, στη Νέα Ζηλανδία. Οι παρακολουθήσεις των αγγλόφωνων είναι πιο εύκολες για τις ΗΠΑ... Φωτογραφία από το 2008 που δείχνει έναν κατεστραμμένο κατασκοπευτικό θόλο δορυφορικών επικοινωνιών, στη Νέα Ζηλανδία. Οι παρακολουθήσεις των αγγλόφωνων είναι πιο εύκολες για τις ΗΠΑ... Οπως γράφει η εφημερίδα «Guardian» και μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, η αμερικανική εθνική υπηρεσία ασφαλείας (NSA) εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία παρακολουθούσε, κατέγραφε και αποθήκευε δεδομένα τηλεφωνικών συνομιλιών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των Βρετανών πολιτών έχοντας «κλείσει» σχετικές συμφωνίες με το Λονδίνο από το 2005.

«Guardian» και Channel 4 υποστηρίζουν ότι ήδη από το 2005 η NSA «είχε την άδεια από το Λονδίνο» να παρακολουθεί στόχους εφόσον υπήρχαν υποψίες για ύποπτη δραστηριότητά τους.

«Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2007, οι κανόνες άλλαξαν και η παρακολούθηση διευρύνθηκε και στις επικοινωνίες Βρετανών πολιτών ακόμη και εάν δεν υπήρχαν υποψίες για ύποπτη δραστηριότητα» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων το βρετανικό Φόρεϊν Οφις απάντησε ότι «δεν σχολιάζει εικασίες».

Τα βρετανικά ΜΜΕ επικαλούνται πάντως και άλλη έκθεση, που «έδινε άδεια» στις ΗΠΑ να παρακολουθούν τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη (Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) των «Πέντε Ματιών», της ομάδας συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που θεωρητικά μπορούσε να μοιράζεται και να ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες, που προέκυπταν από παρακολουθήσεις πολιτών τρίτων χωρών. «Θεωρητικά, γιατί πρακτικά βλέπουμε ότι η NSA παρά τις αρχικές δεσμεύσεις τελικά παρακολουθούσε επικοινωνίες στην επικράτεια των Πέντε Ματιών» σχολιάζει το CNN.

Εν τω μεταξύ στην Τζακάρτα, Ινδονήσιοι διαδηλωτές φωνάζοντας «Στο διάολο Αυστραλία» καίνε σημαίες της χώρας - σε μια νέα οργισμένη απάντηση στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των συνομιλιών του Ινδονήσιου προέδρου και συνεργατών του, από τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες, που οδήγησαν στη διακοπή των διμερών σχέσεων συνεργασίας.

(Πηγές:BBC, www.guardian.co.uk, www.nytimes.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Βρετανία
ΗΠΑ
Υπόθεση υποκλοπών
Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά