Έντυπη Έκδοση

Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων χωρίς συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η δεύτερη ημέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ξεκίνησε σε σχετικά καλό κλίμα, σκόνταψε στα συνήθη εμπόδια και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι οι βασικές διαφωνίες παραμένουν.

«Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν κάπου απόψε και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει τι θα γίνει αύριο» δήλωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί μετά τη δεύτερη συνάντηση της ημέρας ανάμεσα στον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η ευρωπαϊκή πλευρά χαρακτήρισε τις χθεσινές επαφές «ουσιαστικές και λεπτομερείς» και η ιρανική «σοβαρές και χρήσιμες», ωστόσο δεν επετεύχθη η πρόοδος εκείνη που θα έκανε τους ΥΠΕΞ των 5+1 μεγάλων δυνάμεων να σπεύσουν στη Γενεύη για να κλείσουν τη συμφωνία. Κι ενώ οι επαφές επρόκειτο να συνεχιστούν ώς αργά τη νύχτα, οι διοργανωτές έκαναν ήδη τις απαραίτητες προετοιμασίες για πιθανή παράταση των συνομιλιών μέχρι και αύριο. Οπως άλλωστε επεσήμανε ο κ. Αραγτσί «παραμένουν αποκλίσεις σε σοβαρά ζητήματα».

Τα σοβαρά ζητήματα δεν είναι άλλα από τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων και συνοψίζονται στη διακοπή του εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ποσοστό 20%, στη μείωση των υπαρχόντων αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και την ακύρωση των σχεδίων λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Δεδομένου ότι το Ιράν διακηρύσσει ότι ο εμπλουτισμός είναι μη διαπραγματεύσιμος, η δυσκολία συμβιβαστικής λύσης είναι προφανής.

Οι κυρώσεις

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Γερουσιαστών Χάρι Ριντ ανακοίνωνε ότι η Γερουσία θα εξετάσει μέσα στον Δεκέμβριο ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Αυξάνοντας την πίεση, ο κ. Ριντ διευκρίνισε ότι αν και οι γερουσιαστές στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και ελπίζουν στην επιτυχία τους, το Σώμα πρέπει να είναι έτοιμο διά παν ενδεχόμενο.

Στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων ποντάρει αντιθέτως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να προσεταιριστεί τον Ρώσο πρόεδρο στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα. Ενώ ο Νετανιάχου επέμεινε ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση των κυρώσεων θα ήταν λάθος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «μια κοινώς αποδεκτή λύση στο κοντινό μέλλον».

Μιλώντας αργότερα σε εκπροσώπους της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας ο Νετανιάχου τούς υποσχέθηκε ότι «το Ιράν δεν θ'αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Πυρηνικά
Ιράν
Για το ίδιο θέμα
Διαβουλεύσεων συνέχεια στη Γένοβα για τα πυρηνικά του Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά