Έντυπη Έκδοση

Το ροζ ταγέρ της Τζάκι

Στην πτήση επιστροφής για την Ουάσιγκτον, η Τζάκι Κένεντι φορώντας το Σανέλ ροζ ταγέρ της, το οποίο ήταν γεμάτο από τις κηλίδες αίματος του συζύγου της, αντιστάθηκε σε όλες τις προτάσεις από άτομα του περιβάλλοντός της να το καθαρίσει. Αντ' αυτού, απλά είπε: «Ας τους αφήσουμε να δουν τι έχουν κάνει».

Μισό αιώνα μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη ένδυσης που φόρεσε ποτέ, δεν έχει τεθεί ποτέ σε κοινή θέα.

Σήμερα, διατηρημένο από τα Εθνικά Αρχεία σε έναν θόλο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, στην Ουάσιγκτον, το εν λόγω ταγέρ υπόκειται σε περιορισμούς από την οικογένεια Κένεντι ώστε να μην το δει σχεδόν κανείς για περίπου έναν αιώνα.

Το ροζ ταγέρ και τα αξεσουάρ του, με το ξεραμένο αίμα, παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα από την ημέρα της δολοφονίας. Μόνο το καπέλο και τα λευκά γάντια λείπουν, καθώς χάθηκαν μέσα στο χάος της ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι τα Εθνικά Αρχεία έχουν κρατήσει το ταγέρ και τα αξεσουάρ του, τα αντικείμενα αυτά, μετά το θάνατο της Τζάκι, ανήκουν στην κόρη της Καρολάιν, καθώς είναι η μοναδική εν ζωή κληρονόμος της.

Ετσι, μια πράξη δωρεάς το 2003 έγινε με την προϋπόθεση ότι τα αντικείμενα αυτά δεν θα είναι σε κοινή θέα μέχρι το 2103. Η πρόσβαση στο ταγέρ της Κένεντι δεν έχει επιτραπεί ακόμα και σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να εξετάσουν τα ρούχα που φορούσε ο δολοφονηθείς πρόεδρος Τζον Κένεντι, αλλά και το όπλο που χρησιμοποίησε ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.

Αφ' ότου η Τζάκι Κένεντι επέστρεψε στο Λευκό Οίκο, νωρίς το πρωί της 23ης Νοεμβρίου, τα ρούχα της μπήκαν σε μια τσάντα, προφανώς από την προσωπική της οικονόμο, την Προβιντέντσια Παρέντες, και αργότερα τοποθετήθηκαν σε ένα κουτί ρούχων.

Τα ρούχα έφτασαν στα Εθνικά Αρχεία πριν από τον Ιούλιο του 1964 και συνοδεύονταν με σημείωμα από τη μητέρα της Τζάκι, Τζάνετ Αούχινλος. Το σημείωμα έγραφε απλά: «Το ταγέρ και η τσάντα της Τζάκι που φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963».

* Δείτε το pdf: http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_2211_018_k.pdf

 

Και η «αιρετική» ματιά

«Η Αμερική δεν υπήρξε ποτέ αθώα. Χάσαμε την παρθενιά μας στα μισά του δρόμου και μετά κοιτάζουμε το παρελθόν μας δίχως μετάνοια. Δεν μπορείς να αποδώσεις την πτώση μας από τον παράδεισο σε κανένα μεμονωμένο γεγονός ή σύνολο περιστάσεων. Δεν γίνεται να χάσεις κάτι το οποίο δεν το είχες ποτέ διανοηθεί.

Η πραγματική Αγία Τριάδα της ειδυλλιακής ευτυχίας ήταν Ωραίος, Επιτυχημένος, Γαμιάς. Ο Τζον (ή Τζακ) Κένεντι ήταν το μυθολογικό πρόσωπο-βιτρίνα μιας ιδιαίτερα χυμώδους περιόδου της ιστορίας μας. Μιλούσε με στιλ και είχε ένα κούρεμα διεθνούς κλάσης. Ηταν Μπιλ Κλίντον μείον τη διεστραμμένη εξονυχιστική έρευνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μερικά παχάκια.

Τον Τζακ τον καθάρισαν την τέλεια στιγμή για να εξασφαλιστεί η αγιοποίησή του. Τα ψέματα συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από την αιώνια φλόγα του. Είναι καιρός να σπάσουμε την τεφροδόχο του και να ρίξουμε φως σε λίγους άντρες που παρακολούθησαν την άνοδό του και διευκόλυναν την πτώση του. Ηταν κακοποιοί μπάτσοι και εκβιαστές ολκής. Ηταν ειδικοί στις τηλεφωνικές υποκλοπές, ήταν τυχοδιώκτες και ομοφυλόφιλοι κομφερανσιέ σε νυχτερινά κλαμπ. Ενα δευτερόλεπτο να είχε αποκλίνει η ζωή τους από την πορεία της και η αμερικανική Ιστορία δεν θα υπήρχε όπως την ξέρουμε».

(Από το «Αμερικανικό ταμπλόιντ» του Τζέιμς Ελρόι, Εκδόσεις «Αγρα»)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
ΗΠΑ
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Σχετικά αρχεία
ele_2211_018_k - 1.95 MB
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά