Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του

Η εισβολή στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων και ο πόλεμος στο Βιετνάμ

Καθώς πλησίαζαν να κλείσουν ακριβώς πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μια νέα απρόσμενη μαρτυρία ήρθε να προστεθεί σ' αυτή την υπόθεση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας και αποτέλεσε ένα από τα ξεχωριστά γεγονότα του πολυτάραχου εικοστού αιώνα.

... Και σε Lego ... Και σε Lego Η 78χρονη σήμερα νοσοκόμα Φίλις Χολ (Phyllis Hall) αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της. Οταν μετά το θανάσιμο τραυματισμό του ο πρόεδρος Κένεντι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ντάλας, η Χολ κλήθηκε έκτακτα να παρευρεθεί και να βοηθήσει στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Οπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Sunday Mirror» (10 Νοεμβρίου 1963, στον ρεπόρτερ Christopher Buctin), μία από τις σφαίρες είχε χτυπήσει τον Κένεντι «ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο».

«Αλλη σφαίρα»

«Είχα μεγάλη εμπειρία -αναφέρει η Χολ- εργαζόμενη με τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα, αλλά ποτέ δεν είχα δει προηγούμενα κάτι παρόμοιο». Η σφαίρα που βγήκε από εκείνο το τραύμα «ήταν περίπου μιάμιση ίντσα μακριά και δεν έμοιαζε καθόλου με τις σφαίρες που αργότερα παρουσιάσθηκαν» ως εκείνες που χτύπησαν και προκάλεσαν το θάνατο του προέδρου Κένεντι.

Για τη Χολ «παραμένει ένα μυστήριο» τι απέγινε εκείνη η ξεχωριστή σφαίρα που ποτέ δεν παρουσιάστηκε ως πειστήριο της δολοφονίας, ούτε άκουσε ποτέ γι' αυτή. Προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας, η 28χρονη τότε λευκή Αμερικανίδα νοσοκόμα δεν είχε πει «ούτε μια λέξη», και «ήταν κάτι που κράτησα μέσα μου για χρόνια», δηλαδή για μισόν αιώνα. Οσον αφορά την ενοχή του Λι Χάρβι Οσβαλντ ως του μοναδικού δολοφόνου του Κένεντι, η Χολ απάντησε:

«Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει την επίθεση χωρίς κάποιου είδους βοήθεια και μετά βλέποντας τη μυστηριώδη σφαίρα στο κεφάλι τού Κένεντι νιώθω ότι υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο στο θάνατό του απ' ό,τι εμείς οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουμε». Πιθανόν η «παράξενη» σφαίρα που εξαφανίστηκε ν' αντιστοιχούσε σε κάποιο όπλο που χρησιμοποιούσαν ορισμένες ειδικές δυνάμεις.

Η μαρτυρία της Χολ ασφαλώς ενισχύει όσους ιστορικούς ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Κένεντι συνδέεται με πολιτική συνωμοσία. Ο Τζον Κένεντι γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 και ήταν μόλις 46 χρόνων όταν δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Ο πρώτος καθολικός

Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 1960 ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος νίκησε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ρίτσαρντ Νίξον με πολύ μικρή διαφορά. Ηταν ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα πρόεδρος των ΗΠΑ, ιρλανδικής καταγωγής, όπως αργότερα και ο Μπιλ Κλίντον.

Ο Κένεντι με τη νίκη του στις εκλογές, ανέκοψε τη ρεπουμπλικανική κυριαρχία του προέδρου Αϊζενχάουερ που είχε κυβερνήσει τις ΗΠΑ από το 1952 ώς το 1960.

Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, της σκληρής αντιπαράθεσης της χώρας του με τη Σοβιετική Ενωση. Το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ πίστευε σ' έναν αδιάλλακτο αγώνα εναντίον των αντιπάλων Σοβιετικών και θεωρούσε τον Κένεντι ανέτοιμο και άπειρο για τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα και μάλιστα περιστοιχιζόμενο από ανθρώπους που θεωρούσε «κατευναστές» και «συνοδοιπόρους», όπως π.χ. ο Αντλάι Στίβενσον, ο οικονομολόγος Γκάλμπρεϊθ κ.ά.

Τρία ήταν τα σημαντικότερα εξωτερικά προβλήματα, μεταξύ άλλων, που αντιμετώπισε ο Κένεντι στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, τα οποία απασχόλησαν παράλληλα τη διεθνή κοινή γνώμη και αφορούσαν την αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ενωση:

1. Η αποτυχημένη εισβολή στην Κούβα του Κάστρο.

2. Η υπόθεση των σοβιετικών πυραύλων στο κουβανικό έδαφος που έφερε την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του παγκόσμιου πολέμου.

3. Η υπόθεση του Βιετνάμ.

Οσον αφορά την εισβολή στην Κούβα, με τη βοήθεια Κουβανών εξορίστων, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 1961, είχε ήδη αποφασιστεί πριν από την άνοδο του Κένεντι στην εξουσία, από τον προκάτοχό του.

Η εισβολή

Η CIA εκδήλωνε αμφιβολίες αν ο Κένεντι θα υποστήριζε το σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τον Αϊζενχάουερ. Ο Αϊκ (Αϊζενχάουερ) πρότεινε στη CIA να κινηθεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου 1961, οπότε θ' αναλάμβανε επίσημα ο Κένεντι προεδρικά καθήκοντα, για την ανατροπή του Κάστρο. Μάλιστα ο Αϊζενχάουερ υπέδειξε ότι «μπορούσαμε να σκεφτούμε την κατασκευή» κάποιου γεγονότος που θα πρόσφερε την ευκαιρία της αμερικανικής επέμβασης.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπίσελ, υπεύθυνο των μυστικών επιχειρήσεων της CIA, η σθεναρή στάση του Αϊζενχάουερ για την ανατροπή του Κάσρο στην Κούβα ήταν «ένα ακόμα παράδειγμα της θέλησής του να χρησιμοποιήσει τη μυστική δράση -ειδικότερα να κατασκευάσει γεγονότα- για να πετύχει τους στόχους του στην εξωτερική πολιτική».

Αντίθετα ο Μπίσελ θεωρούσε ότι ο νέος πρόεδρος Κένεντι δεν ήταν τόσο αποφασιστικός και η διστακτικότητά του συνέβαλε στην αποτυχία της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων των Κουβανών αντικαθεστωτικών με αμερικανική βοήθεια και υποκίνηση.

Το 1962 η ανθρωπότητα βρέθηκε στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Αεροφωτογραφίες της αμερικανικής Αεροπορίας εντόπισαν την ύπαρξη μυστικών εγκαταστάσεων σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Σοβιετικούς, ζήτησαν την άμεση απόσυρση των πυραύλων από την Κούβα, διαφορετικά θα επενέβαιναν δυναμικά. Ηταν η στιγμή που η ανθρωπότητα έζησε δραματικές στιγμές.

Ο Χρουστσόφ

Ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μ. Χρουστσόφ το φθινόπωρο του 1962 τελικά συμφώνησε και απέσυρε τους πυραύλους από την Κούβα, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων κυρίως από την Τουρκία που συνορεύει με τη Ρωσία.

Αλλο ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα που απασχόλησε τον Κένεντι ήταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ που είχε αρχίσει. Τον Οκτώβριο του 1963 στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανάψει η συζήτηση για το ζήτημα της προτεινόμενης αποχώρησης από το Βιετνάμ των πρώτων 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων, θέση που υποστήριζε και ο JFK. Αλλά εκεί επήλθε πλήρης διαφωνία.

Η άποψη «της πλειοψηφίας» έκρινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτικών από το Βιετνάμ. Μια σοβαρή διαμάχη, όπως ομολογεί και ο υπουργός Αμυνας της εποχής Ρ. Μακναμάρα, λάβαινε χώρα στους κόλπους της αμερικανικής ηγεσίας.

Ενώ διεξαγόταν αυτή η εσωτερική διαμάχη περί το Βιετνάμ, στις 22 Νοεμβρίου 1963, στις 12.30 μ.μ. κεντρική ώρα Αμερικής, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας της Πολιτείας του Τέξας ενώ κατευθυνόταν με μια ανοιχτή λιμουζίνα από το Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας. Ο JFK μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Parkland» του Ντάλας όπου οι γιατροί ανήγγειλαν το θάνατό του στη 1 μ.μ.

Στις 2.38 μ.μ. ο αντιπρόεδρος Λ. Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζόνσον άλλαξε αμέσως την πολιτική Κένεντι για το Βιετνάμ και στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Σαϊγκόν τηλεγράφησε ότι «ήθελε να κερδίσει τον πόλεμο» δίνοντας προτεραιότητα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ΗΛΕΚΤΡΑ έγραψε: (πριν 6 έτη)
προτεραιότητα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις,,, άποψη πλειοψηφίας κ.λ.π. και ...Δολοπλοκίες ανεξιχνίαστες όμως ο JFK καλώς απεφάνθη γιατί δεν θα συνέβαιναν τα φρικιαστικά για τους Βιετναμέζους και τα δεινά των Αμερικανών στρατιωτών και όσοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν για τους περισσότερους απ΄αυτούς (βετεράνοι) δεν υπήρξε στήριξη από την αμερικανική πολιτεία ;;;;
2 Ο/Η kitsos έγραψε: (πριν 6 έτη)
1 μήνα πριν πεθάνει ο Κενεντι υπέγραψε διάταγμα που έδινε στο υπ. Οικονομικών το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα.Μέχρι τότε το δικαίωμα αυτό είχε μόνο η FED.Τα πρώτα $10 και $20 είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν όταν σκοτώθηκε.Ο Lyndon Johnson που τον διαδέχτηκε έκανε πρώτη απόφαση και υπογραφή του σαν πρόεδρος, την ακύρωση αυτού του νόμου του JFK, την απόσυρση των ήδη τυπωμένων χαρτιών και την ποινικοποίηση κατοχής τους.Οι θεωρίες δολοφονίας πρέπει να έχουν λογική υπόσταση.Κανείς δεν είχε να χάσει τόσα από τον JFK όσο οι τραπεζίτες. Ο Lyndon Johnson πρέπει να νόμιζε και αυτός το ίδιο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Αφιέρωμα
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά