Έντυπη Έκδοση

Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...

Εντυπωσιακή έξοδο από την κλιματική διάσκεψη στη Βαρσοβία έκαναν οι μεγάλες περιβαλλοντικές και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας τη διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ενας περίεργος γάμος γίνεται υπό τη σκέπη της «Αλληλεγγύης»: η πράσινη Οικολογία παντρεύεται τον κατάμαυρο Ανθρακα. Αυτά είδαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοπάνησαν από τη Βαρσοβία Ενας περίεργος γάμος γίνεται υπό τη σκέπη της «Αλληλεγγύης»: η πράσινη Οικολογία παντρεύεται τον κατάμαυρο Ανθρακα. Αυτά είδαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοπάνησαν από τη Βαρσοβία «Η διάσκεψη που έπρεπε να σηματοδοτήσει την αρχή της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον δεν καταλήγει πουθενά», κατήγγειλαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, WWF, Oxfam, Φίλοι της Γης-Ευρώπη, ActionAid International, καθώς και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από τη διάσκεψη, οι ΜΚΟ και τα συνδικάτα προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι εάν δεν δράσουν γρήγορα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να περιμένουν ένα τεράστιο κύμα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και πολιτικής ανυπακοής.

Κάλεσαν τους ηγέτες του κόσμου να θέσουν αυστηρούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, να προωθήσουν την ανανεώσιμη ενέργεια και να παράσχουν στις φτωχές και ευάλωτες χώρες οικονομική βοήθεια για να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές.

Το αδιέξοδο των συνομιλιών στη Βαρσοβία επιβεβαιώθηκε όμως και από την ίδια την Ευρωπαία επίτροπο για το Κλίμα, Κόνι Χεντεγκάαρντ, που παραδέχθηκε χθες ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν» και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοδρόμησης σε σχέση με τις αποφάσεις της κλιματικής διάσκεψης του Ντέρμπαν.

Στόχος είναι η κατάρτιση μιας δεσμευτικής κλιματικής συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει αυστηρό περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και θα υιοθετηθεί επισήμως στο Παρίσι το 2015 παίρνοντας τη σκυτάλη από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οσο όμως οι μεγάλες οικονομίες παίζουν με τις λέξεις, τα ποσοστά και το βαθμό ευθύνης τους, ο δρόμος για το Παρίσι θα παραμένει τραχύς. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν περιμένει πάντως τις διαπραγματεύσεις. Οπως προειδοποίησε το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, το πρωτοξείδιο του αζώτου (ένα από τα πιο επιβλαβή αέρια για το στρώμα του όζοντος) στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα.

(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Περιβάλλον & οικολογία
Πολωνία
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκεί που ο ένας βλέπει ανάπτυξη, ο άλλος διαπιστώνει ένδεια
NSA
Πέντε Μάτια και ένα Μεγάλο Αυτί
Αφιέρωμα
Το ροζ ταγέρ της Τζάκι
Ο Τζον Κένεντι και η αγιοποίησή του
Ουκρανία
Προτίμησε τη μαμά Ρωσία
Γαλλία
Τον οπλοφόρο κάρφωσε ο ξάδερφος
Ιράν
Ουσιαστικές οι συνομιλίες με το Ιράν, πλην άκαρπες
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν και τους παρισινούς δρόμους τα τρακτέρ
Σκλάβες στο Λονδίνο για τριάντα χρόνια
Βρήκαν το περιβάλλον ανθυγιεινό...
Άλλες ειδήσεις
Και η «αιρετική» ματιά