Έντυπη Έκδοση

Νίκη-ορόσημο για τον καρκίνο ανακοινώνουν ερευνητές

Νέο ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στέλνουν Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώντας «νίκη - ορόσημο», καθώς κατάφεραν να απενεργοποιήσουν γονίδιο που ευθύνεται για την πυροδότηση θανατηφόρων μορφών καρκίνου, ανοίγοντας το δρόμο για νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα και θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες για τους καρκινοπαθείς.

Στον πυρήνα της μελέτης της Ιατρικής Σχολής Χάουαρντ Χιουζ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρίσκεται η λειτουργία του γονιδίου Ras, γνωστού και ως ογκογονιδίου, γιατί οι μεταλλάξεις του συνδέονται με την πυροδότηση όγκων, τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους, προκαλούν τις μεταστάσεις και, όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες, «τους κρατούν ζωντανούς».

«Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το Ras με το Εβερεστ των καρκινικών μεταλλάξεων, καθώς ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και για τον παγκρεατικό καρκίνο. Προκαλεί επιθετικούς καρκίνους, μεταστατικούς, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Κέβαν Σοκάτα, τονίζοντας: «Μπορώ να πω ότι αυτό το Εβερεστ το κατακτήσαμε».

Το αμερικανικό επίτευγμα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, με κορυφαίους ερευνητές να τονίζουν ότι ο τρόπος απενεργοποίησης του Ras απασχολούσε τα καλύτερα μυαλά τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά καθώς δεν σημειωνόταν πρόοδος το γονίδιο είχε αποκτήσει τον τίτλο του «ανίκητου».

Οπως εξηγεί στην έκθεσή της η αμερικανική ομάδα, η απενεργοποίηση (με μία χημική ουσία) του Ras σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει θα εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και μετάσταση των όγκων και θα οδηγήσει στη συρρίκνωσή τους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η χημική ουσία, που δημιούργησαν, στοχεύει αποκλειστικά στο ογκογονίδιο και στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. «Ετσι μειώνονται πολύ οι παρενέργειες, που συνδέονται με τις χημειοθεραπείες», τονίζει ο δρ Σοκάτα. Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στην τριετία, ενώ εκτιμάται ότι τα νέα φάρμακα θα διατεθούν στην αγορά μέχρι το 2021.

(Πηγή: Daily Mail)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Προφυλακτικά από γραφένιο φτιάχνουν Βρετανοί επιστήμονες
Αστρονομία και Διάστημα
Η Μαύρη Ομορφιά είχε προέλευση τον Αρη
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Νίκη-ορόσημο για τον καρκίνο ανακοινώνουν ερευνητές