Έντυπη Έκδοση

Η MORGAN STANLEY ΘΕΩΡΕΙ ΕΦΙΚΤΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

«Στις αγορές αρχές 2014 οι ελληνικές τράπεζες»

Θετική για το ενδεχόμενο επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στις «αγορές» εμφανίζεται η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, θεωρεί εφικτό το δανεισμό των συστημικών χρηματοπιστωτικών ομίλων ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η Eurobank θα είναι έτοιμη να βγει για δανεισμό Η Eurobank θα είναι έτοιμη να βγει για δανεισμό «Αρχές του 2014 θα μπορούσαν μερικές από τις ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν στις αγορές για δανεισμό», δηλώνει ο Claus Skrumsager, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές αγορές. Προφανώς αναφέρεται σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank που ούτως ή άλλως σχεδιάζει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σε τροχιά αναδιάρθρωσης και πλέον έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους», εξηγεί ταυτόχρονα ο άνθρωπος της Morgan Stanley.

Οπως επισημαίνει, υπάρχουν ξένοι που προτίθενται να ρισκάρουν στις τράπεζες.

Τραπεζικοί κύκλοι σχετίζουν τη θέση του αμερικανικού οίκου με την πρόταση ξένων επενδυτικών κύκλων να αποκτήσει το ΤΧΣ τα warrants των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς) προκειμένου να διαθέσει (ισοδύναμα) μετοχές σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Παράλληλα Ελληνες παράγοντες που πρόσφατα επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ και συναντήθηκαν με στελέχη της Moody's ενημερώθηκαν πως μέσα στον Δεκέμβριο θα δημοσιοποιηθεί έκθεση του οίκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με πιθανό σενάριο την αναβάθμισή της.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Δεκέμβριο να βγει έκθεση της Moody's που θα προσεγγίζει θετικότερα την πορεία της οικονομίας. Θα τη θέτει δε σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση, με την κίνηση αυτή να γίνεται μέσα στον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2014.

Να σημειωθεί πως η Moody's είναι ο μόνος οίκος που αξιολογεί ακόμη την Ελλάδα σε C, δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας και αυτό φαίνεται πως αλλάζει.

***

Εντοκα γραμμάτια μέχρι τον Μάιο

Κινητικότητα παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, που όπως φαίνεται εντάθηκε με την επίσκεψη του καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο οικονομικός σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού μίλησε σε ευρύ ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστόνη και στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον. Επίσης σε επενδυτές στο Council on Foreign Relations (CFR) στη Ν. Υόρκη, ενώ συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της S&Ρ και της Moody's. Μεταξύ των συνομιλητών φέρεται να ήταν διαχειριστές από hedge funds (Paulson, Moore Capital Management, Marathon), αλλά και στελέχη αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών (Citi και Morgan Stanley).

Ενέργειες που φαίνεται να εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να «βγει στις αγορές» τον Απρίλιο - Μάιο του 2014. Ενδεχομένως μέσω της έκδοσης εντόκων, που θα μπορούσαν να αφορούν σε 3ετή ή 5ετή διάρκεια και να καλύπτουν περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Επενδυτικές τράπεζες
Τράπεζες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Φόβοι για επιδημία του μισθού ανά 4μηνο
ΟΠΕ
Εκκαθάριση του ΟΠΕ χωρίς αποζημιώσεις
Ομιλος Μυτιληναίος
Ρευστό 65 εκατ. από πώληση μετοχών
Ιχθυοκαλλιέργειες
Υποσχέσεις για fast track στις ιχθυοκαλλιέργειες
Διεθνείς αγορές
«Στις αγορές αρχές 2014 οι ελληνικές τράπεζες»
ΥΠΕΚΑ
Ενεργειακή αναβάθμιση σε 70.000 σπίτια
Υπουργείο Ναυτιλίας
Λιμενικός Καλλικράτης