Έντυπη Έκδοση

Ενεργειακή αναβάθμιση σε 70.000 σπίτια

Τη συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» για τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για περίπου 70.000 σπίτια θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία.

Το πρόγραμμα, που καλύπτει ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, είπε ο υπουργός είναι ήδη ένα πολύ πετυχημένο μέτρο, καθώς περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί, υλοποιώντας εργασίες ενεργειακής βελτίωσης των κτηρίων.

Ο κ. Μανιάτης μιλώντας στο Διεθνές Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ για την Ενέργεια και την Οικονομία, που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) είπε ότι ο τομέας εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι έχει υιοθετηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτως ώστε το αργότερο έως τις 31.12.2019 όλα τα νέα κτήρια θα υποχρεωθούν να έχουν προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Οσον αφορά στα νέα κτήρια που στεγάζουν κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, η υποχρέωση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2018

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. έγραψε: (πριν 7 έτη)
Καθημερινά ακούμε στην τηλεόραση για τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης της κατοικίας μας με διάφορα μέσα θέρμανσης και με διάφορα υλικά. Ένας αγώνας για να πείσουν τους αφελείς πως θα ξοδέψουν τελικά τα χρήματά τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θερμικής άνεσης, αφού τα τελευταία χρόνια λόγω των λάθος επιλογών στην κατασκευή, βρεθήκαμε να έχουμε σε καιρό κρίσης σπίτια μεγάλα και ενεργοβόρα.
Συμπτωματικά άραγε; Διαθέτουμε τα ΠΙΟ ενεργοβόρα σπίτια στην Ευρώπη.
Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε τώρα να τα γκρεμίσουμε και να τα ξαναφτιάξουμε.
Δεν είναι όμως και λύση να ξοδεύουμε κάθε χρόνο χρήματα για να τα θερμαίνουμε και να τα ψύχουμε ειδικότερα όταν δεν τα διαθέτουμε.
Και αντί να κοιτάμε τι κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, εμείς για μια ακόμη φορά ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.
Το αστείο δε της υπόθεσης είναι ότι τα σπίτια πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Απλά λόγω της απώλειας της γνώσης των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής, των νέων μεθόδων κατασκευής και της μη αποτελεσματικής απορρόφησης των υλικών νέας τεχνολογίας από την επιστημονική και την τεχνική κοινότητα δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε την παράδοση και να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τέτοια κτίρια.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα δεν είναι τί καύσιμο ή τί μέσον θα χρησιμοποιήσουμε αλλά πως θα μειώσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μας.
Ο μόνος τρόπος διεθνώς για να πετύχουμε δραματική μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων μέχρι και 80% για υφιστάμενα κτίρια, είναι η αποτελεσματική θερμομόνωση των κτιρίων.
Πολύ απλά δηλαδή, ένα σπίτι 100μ2 που χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση, με μια σωστή θερμομόνωση (οροφή, δάπεδο, τοίχοι) και με έλεγχο της αεροπερατότητας των κουφωμάτων, θα χρειάζεται μόλις 400 λίτρα πετρέλαιο!!! Και αυτό δεν είναι απλά μια υπόθεση, είναι το αποτέλεσμα μετρημένων ενεργειακών επεμβάσεων με εργασίες θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ακίνητα & κτηματαγορά
Καύσιμα/Ενέργεια
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
Φόβοι για επιδημία του μισθού ανά 4μηνο
ΟΠΕ
Εκκαθάριση του ΟΠΕ χωρίς αποζημιώσεις
Ομιλος Μυτιληναίος
Ρευστό 65 εκατ. από πώληση μετοχών
Ιχθυοκαλλιέργειες
Υποσχέσεις για fast track στις ιχθυοκαλλιέργειες
Διεθνείς αγορές
«Στις αγορές αρχές 2014 οι ελληνικές τράπεζες»
ΥΠΕΚΑ
Ενεργειακή αναβάθμιση σε 70.000 σπίτια
Υπουργείο Ναυτιλίας
Λιμενικός Καλλικράτης